Site icon International Journalists

Çağdaş Erdoğan’a 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi

Foto muhabiri Çağdaş Erdoğan‘ın “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın karar duruşması 5 Eylül 2019 günü İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma bir saat gecikmeyle, saat 14:42’de başladı. Erdoğan’ın katılmadığı duruşmada avukatı Veysel Ok hazır bulundu. Duruşmayı izleyenler arasında Barış Akademisyenleri’nden Nazım Dikbaş ve basın mensupları vardı.

P24’ten Cansu Pişkin’in haberine göre mahkeme başkanı Muhammed Zafer Terzi, duruşma savcısından mütalaasını sordu. Savcı, daha önceki celselerde verdiği mütalaasını tekrar ederek Erdoğan’ın “örgüt üyeliği” suçundan beraatini, “örgüt propagandası” suçundan ise cezalandırılmasını istedi.

Daha sonra Erdoğan’ın avukatı Veysel Ok söz alarak esasa karşı savunmasını yaptı. Ok, Erdoğan’ın gökyüzü ile bir çift arasındaki uyumu fotoğraflamaya çalışırken kullanılmayan bir MİT binasının fotoğrafını çektiği gerekçesiyle başlayan soruşturmanın, sosyal medya paylaşımlarının incelenmesiyle bugünkü duruma geldiğini anımsattı.

“Çağdaş Erdoğan haber yapma hakkını kullandı”

Müvekkilinin iyi bir sanatçı ve gazeteci olduğunu belirten Ok, savcının, sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek Erdoğan’a “örgüt propagandası” suçundan ceza verilmesi yönündeki mütalaasına katılmadıklarını ifade etti. “Çağdaş gibi bir gazetecinin ve fotoğrafçının sosyal medyada Kürt meselesi odaklı paylaşımlar yapması propaganda yaptığı anlamına gelmiyor. New York Times gibi bir gazetenin haberini paylaşması da propaganda yaptığı anlamına gelmemektedir. Müvekkil suça teşvik edici ya da suçu öven bir cümle kullanmadan paylaşım yapmıştır. Müvekkilim toplumsal olaylar karşısında tarafsız ve yorum içermeyen paylaşımlarında suç unsuru oluşmamıştır. Bu anlamda savcı beyin tanımladığı gibi propaganda oluşturduğunu düşünmüyoruz. Suç unsuru diye düşünülse de müvekkilimin haber yapma hakkını kullanıp TCK 26. Madde uyarınca hakkını kullanan kimseye ceza verilemeyeceği hükmünden yararlanması gerekmekte. Çağdaş Erdoğan haber yapma hakkını kullanmıştır. Ve bir gazeteci için haber yapmak haktır. Bu hakkı kullanmak da suç sayılamaz.”

Ok, dosya içerisindeki sosyal medya paylaşımların uluslararası hukuktaki karşılığına ilişkin aldıkları ve daha önceden mahkemeye sundukları bilirkişi raporunun da dikkate alınarak Erdoğan hakkında tüm suçlardan beraat kararı verilmesini istedi.

Ok’un savunmasının ardından mahkeme heyeti, müzakere için duruşmaya 5 dakika ara vererek izleyicileri dışarı çıkardı ancak duruşma savcısı içeride kaldı. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Erdoğan’a “zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası vererek hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Duruşma saat 15:03’de sona erdi.

Kaynak: P24

Exit mobile version