Site icon International Journalists

BM’deki Basın Özgürlüğü panelinde Türkiye sansürü

Wide view of the GA Hall, while DSG addresses the audience. General Assembly Seventy-second session, 82nd plenary meeting Improving global road safety [item 12] Note by the Secretary-General (A/72/359) Draft resolution (A/72/L.48)

Birleşmiş Milletler (IPA)– Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında bulunan Medeniyetler İttifakı (UNAOC) ile Washington merkezli Haber Okur-Yazarlığı Merkezi’nin (NLP) 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesi ile düzenleyeceği panel, Türkiye ile ilgili videonun çıkarılması talebi üzerine iptal edildi.

BM’de yapılması planlanan panelde, UNAOC yetkilileri, video sunumunda Türkiye’de basına yönelik baskıların yer aldığı bölümün çıkarılmasını talep etti.

Sansür talebi reddedilince panel iptal edildi.

Kaldırılması istenen Türkiye videosunda, Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Alman Die Welt gazetesinin muhabiri Deniz Yücel fotoğrafları yer alıyor. Videoda, Türkiye’de 4 gazetecinin suçsuz bir şekilde darbe girişimine destek verdikleri için ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı ifade ediliyor.

MEDENİYETLER İTTİFAKI: PROBLEM YAŞARIZ 

Panelin moderatörlerinden Alan C. Miller, IPA’ya yaptığı açıklamada ‘UNAOC yetkililerinden Jordi Torrent’in kendisine, Türkiye ile ilgili videonun yayınlanması durumunda problem yaşayacaklarını ifade ettiğini’ söyledi.

UNAOC yetkililerinin, Türkiye’ye yönelik referansların yapılacak sunumdan kaldırılmasını talep ettiğini belirten Miller, ancak NLP bu talebi reddedince, UNAOC paneli belirsiz bir tarihe ertelendiğini söyledi.

Miller açıklamasında sansür talep edilen video sunumunda Türkiye, Meksika, ve Mısır’daki basın özgürlüğü kısıtlamalarına değinildiğine, ayrıca Rusya ve Pakistan’dan gazetecilerin yaşadıkları sorunların aktarıldığına dikkat çekti.

‘TÜRKİYE’Yİ VİDEODAN ÇIKARTIN’ TEKLİFİ

Miller açıklamasında, videoyu 30 Nisan pazartesi günü UNAOC’a ilettiklerini belirterek , “Ardından UNAOC yetkilisi Türkiye bölümünün silinmesini istedi. Türkiye, İspanya ile birlikte 2005 yılında UNAOC’un kurulmasını önermişti.

Yetkili ardından, NLP’nin video kliplerin hiçbirini yayınlamamasında ısrar etti. Sunumumuzun, gazetecilere yönelik baskı ve şiddetin uygulandığı bir veya daha fazla ülkeyi rahatsız edeceği yönündeki endişe gerekçesiyle sansürlenmesine izin veremezdim.

NLP olarak UNAOC’un kararını özellikle ironik buluyoruz çünkü etkinlik Dünya Basın Özgürlüğü Gününü kutlamak içindi.” ifadelerini kullandı.

UNAOC’un internet sitesindeki açıklamada ise panelin ertelenmesi farklı sebeplere dayandırıldı, “UNESCO tarafından düzenlenen bir başka Basın Özgürlüğü Günü etkinliği ile çakışması ve tüm çabalara rağmen sorunun çözülememesi nedeniyle panelin ertelendiği” söylendi.

BM SÖZCÜSÜ: GAZETECİLERİN SUSTURULMASI KABUL EDİLEMEZ

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq bilgilendirme toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı.

Haq, BM Genel Merkezi’nde gazetecilerin susturulmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Haq, “panelin neden iptal edildiği ve bu durumun BM’yi rahatsız edip etmediğinin” sorulması üzerine, “Birleşmiş Milletler olarak prensipte  açık bir şekilde basın özgürlüğünü destekliyoruz ve gazetecilerin susturulmaması gerektiğini söylüyoruz.

Panelin iptal edildiğini öğrendikten sonra Medeniyetler İttifakı’nı aradım, bana etkinliklerin çakışmasından dolayı iptal edildiğini söylediler. Ben de onlara başka sebepler olabileceğini, üyelerin baskıları, hatta tek bir üyenin baskısı ile iptal edildi mi diye sorunca onlar da bana geri döneceklerini söylediler. Ben de onlardan cevap bekliyorum.” yanıtını verdi.

Haq, etkinliğin Türkiye tarafından iptal edildiği ortaya çıkarsa, BM’nin bu durumu kınayıp kınamayacağı ile ilgili yorum yapmadı.

Kaynak: IPANEWS

Exit mobile version