Site icon International Journalists

Bir Cumhuriyet çalışanı Twitter paylaşımlarından hâlâ tutuklu

Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanları Musa Kart, Güray Öz, M.Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin ‘cezalarının infazının durdurulması ve salıverilmeleri’ yönündeki kararı üzerine tahliye edildi (12 Eylül 2019). Dava kapsamında cezaevinde kalan tek tutuklu ise eski mali işler sorumlusu Emre İper.

ByLock değil, Twitter paylaşımları

İper’in tahliyesinin ardından görülen duruşmada savcı İper’i, ByLock’tan değil sosyal medya paylaşımları üzerinden “örgüt propagandası yapmak”la suçladı.

Cumhuriyet davasında 25 Nisan 2018’de karar açıklandı. Mahkeme 15 kişi hakkında toplam 81 yıl, 45 gün hapis cezası verildi, üç kişiyi ise beraat ettirdi. İper de 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin (ACM) verdiği mahkûmiyet kararını İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’ne (İstinaf) 19 Şubat 2019’da onadı.

Karara göre Hikmet Çetinkaya, Orhan Erinç, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Ahmet Kemal Aydoğdu ve Ahmet Şık beş yılın üzerinde ceza aldıkları için dosyalarına Yargıtay yolu açıldı.

Ama beş yıldan az hapis cezası alan Güray Öz, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Hakan Kara ve Emre İper 26 Nisan’da yeniden cezaevine girdi.

İper’in cezası onandı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi dün verdiği kararla mahkumiyet kararlarının bozulmasına ve beraat etmeleri gerektiğine hükmetti. Yargıtay, hükmün cezaları beş yılın altında olan ve bu nedenle Yargıtay yolu açık olmayanlara da uygulanmasına karar verirken, Emre İper’in cezasını onadı. Bu nedenle beş kişi tahliye olurken, İper cezaevinde kaldı.

Akın Atalay’ın tweetleri şöyle:

Cumhuriyet gazetesinden hapiste kalan tek kişi arkadaşımız Emre İper. O, telefonunda bylock bulunduğu iddiasıyla tutuklandı, sırf buna dayalı olarak FETÖ üyeliğiyle suçlandı. Sonra, telefonuna bylock kurmadığı, “morbeyin” denilen bir program nedeniyle hata yapıldığı ortaya çıktı.

Tam 267 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Bu kadar yatırdıktan sonra bir suç uydurmaları ve ceza vermeleri gerektiğini düşündüler. Bunun üzerine çoğunluğu aile efradından oluşan toplam 36 takipçisinin bulunduğu twitter hesabından paylaştığı 4 twit mesajından

terör propagandası suçu ürettiler. Twitlerde 15 Temmuz darbe girişimine “sanal darbe” demesi, bir F.TÖ söylemiymiş… Gerekçe bu. Aşağıda, okuyabilirsiniz. Bu nedenle, alt sınırdan da uzaklaşarak Emre İper’e 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdiler. İstinaf, gerekçesiz onadı.

Temyiz yolu kapalı olduğu için cezası kesinleşti. 267 gün tutuklandıktan sonra, kalan cezasını tamamlamak üzere 25 Nisan’da yeniden cezaevine girdi. 142 gündür hapiste.

Emre İper vakasında yargının trajedisi şu: 15 Temmuz gecesi attığı üç twit mesajında “sanal darbe” diye ifadede bulunduğu için 3 yıl 1 ay 15 gün ceza verdiler. Oysa, Yargıtay’ın bu suçlara bakmakla görevli 16. CD, Adalet Bakanlığı’nın itirazı vesilesiyle önüne gelen bir dava

vesilesiyle, 15 Temmuz’a tiyatro-senaryo demenin suç olmayacağını hükme bağlamıştı. Emre’nin Yargıtay’a başvuru hakkı olsaydı, o da “sanal darbe” dediği için muhtemelen beraat edecekti. @AYMBASKANLIGI ise işi çok olduğu için bir türlü dosyayı gündemine alamadı.

Kaynak: Bianet.org

Exit mobile version