Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Ağustos ayında verdiği soru önergesini cevapladı.
Son beş yılda 3 bin 804 basın kartının iptal edildiğini açıklayan Oktay, basın kartı iptal işlemlerinin Basın Kartı Yönetmeliği’nin 29. Maddesi çerçevesinde yapıldığını belirterek 2015’te 863, 2016’da 927, 2017’de 590, 2018’de 709 ve 20192un il dokuz ayında 715 olmak üzere toplamda 3 bin 804 basın kartının iptal edildiğini söyledi.
Oktay iptal işleminin işten ayrılma, unvan değişikliği, basın kartının yıpranması veya zayi olması gibi nedenlerle yapıldığını aktardı.
Oktay ayrıca 3 Ekim 2019 itibariyle 12 bin 735 kişinin basın kartı taşıdığını belirtti.
Oktay ayrıca Gürer’in, “Kamuoyuna yansıdığı biçimi ile basın kartında bir ambargo listesi hazırlandığı doğru mudur?” şeklindeki sorusuna “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında ‘Basın kartı onaylanmayacak basın mensupları ve kuruluşlar’ şeklinde bir liste bulunmamaktadır” cevabını verdi.
“İktidar belirliyor”
Soru önergesine gelen cevap sonrası açıklamalarda bulunan CHP’li Vekil, sarı basın kartı yönetmenliğinin 1947’den bugüne kadar 14 kez değiştirildiğini belirterek şunları söyledi:
“Demokrasilerde basın bağımsız ve özgür yayın yapar. Basın özgürlüğü; serbestçe haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlarla, açıklayabilme olarak tanımlanır. Basında temel olan bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yapabilmektir.
“Gazete, dergi gibi belirli zamanlarda çıkan yayınlarda çalışanlar ile haber ajanslarında bulunanlar için bir tanıtım kartı olan basın kartındaki son düzenleme, iktidarın belirleyiciliğini içermektedir. Buna rağmen yasal şartlara uygun yayın sağlayan ve kamuoyunda yer bulan yayın kuruluşu çalışanları için bir engelleme olması düşünülmemelidir”
“Ambargo listesi hazırlandığı doğru mu?”
Ömer Fethi Gürer 28 Ağustos’ta Meclis’e verdiği soru önergesinde Fuat Oktay’a şu soruları yöneltmişti:
- Kamuoyuna yansıdığı biçimi ile basın kartında bir ambargo listesi hazırlandığı doğru mudur?
- Son durumda kaç kişide sarı basın kartı bulunmaktadır?
- Son beş yılda iptal edilen sarı basın kartı sayısı kaçtır?
- Yargısız infaz yapılarak kamuoyunda yer aldığı biçimi ile basın kartı verilmeyecek olan gazeteciler kimlerdir? Ve neden bu kişilere basın kartı verilmemesi düşünülmektedir?”
Kaynak: bianet.org