Site icon International Journalists

Belaruslu muhalif gazetecilere hapis cezası

Belarus’ta Belapan Haber Ajansı çalışanı 3 gazeteci 4 ila 14 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Hapis cezası alan gazeteciler Andrei Aliaksandrau, Dzmitry Navazhylau ve Iryna Leushyna suçlamaları reddetti.

Belapan, Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun istifası için ülke çapındaki 2020 protestolarını haber yapmıştı. Belarus Devlet Güvenlik Komitesi Belapan’ı aşırılık yanlısı bir grup ilan etti.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) New York’taki Avrupa ve Orta Asya program koordinatörü Gulnoza, “CPJ, bugün siyasi güdümlü bir davada üç Belapan gazetecisinin cezalandırılmasından endişe duyuyor ve ülkenin önde gelen bağımsız haber ajansına yönelik cadı avını kınıyor.” dedi. “Belarus makamları derhal Andrei Aliaksandrau, Dzmitry Navazhylau, Iryna Leushyna ve diğer tüm tutuklu basın mensuplarını serbest bırakmalı ve medyanın özgürce çalışmasına izin vermelidir.” diye ekledi.

CPJ’nin 1 Aralık 2021’de yayınladığı rapora göre Belarus dünyanın en fazla gazeteci hapseden beşinci ülkesi.

Kaynak: https://cpj.org/2022/10/cpj-condemns-belarus-witch-hunt-after-three-belapan-journalists-sentenced-to-lengthy-prison-terms/

Exit mobile version