Site icon International Journalists

“Basın özgürlüğü için pes edemeyecek kadar çok ağır bedeller ödedik”

Kabil (IPA) – Afganistan’ın başkenti Kabil 30 Nisan sabahı çifte intihar saldırısı ile sarsılmıştı. Ulusal Güvenlik İdaresi önündeki ilk saldırı bilgisi sonrası kendilerini bekleyen acımasız tuzaktan habersizce gazeteciler olay yerine akın etmişti.

Saldırıyı haberleştirmek için kameralarını, fotoğraf makinelerini güvenli sayılan bir yere kuran 9 gazeteci aralarına yine gazeteci görünümüyle karışan bir intihar eylemcisinin hedefi oldu, patlamada hepsi hayatını kaybetti.

TERÖRİSTLER DOĞRUDAN GAZETECİLERİ HEDEF ALDI

Fransız Haber Ajansı AFP, fotomuhabiri Shah Marai’nin ölen gazeteciler arasında olduğunu duyurdu.

  • Afganistan 1TV haber kanalı benzer şekilde muhabir Ghazi Rasooli ve kameraman Nowroz Ali Rajabi’nin saldırıda hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.
Saldırıda hayatını kaybedenler arasında Afgan TOLO TV kameramanı Yar Muhammed Tokhi de vardı. Yar Muhammed geride yaşlı bir anne ve kanser hastası bir kız kardeş bıraktı.
YAŞLI BİR ANNE VE KANSER HASTASI BİR KIZ KARDEŞ

Tüm kazancını annesi ve kız kardeşinin sağlık harcamalarına kullanan Yar Muhammed ailede eve ekmek getiren tek kişiydi.

Düşük ücretlerle risk faktörü yüksek coğrafyalarda kamu görevi icra etmeye çalışan basın emekçilerinin hain saldırılarla hedef alınması geride acı hikayeler bıraktı.

Kameraman Yar Muhammed’in görev aşkı ve genel olarak Afgan medyasının tehditlere karşı tutumunu TOLONews Haber Müdürü Lotfullah Najafizada IPA için değerlendirdi.

54 yaşında hayatını kaybeden Yar Muhammed’in 12 yıldır TOLO TV için çalıştığını söyleyen Najafizada, Tokhi’nin meslek aşkı için şunları aktardı:

 

Afganistan TOLO TV Kameramanı Yar Muhammed Tokhi 30 Nisan’daki Kabil saldırısında hayatını kaybeden 9 gazeteciden biri.( Kaynak: Twitter)
MESLEĞİNE AŞIK BİR KAMERAMAN

“Yaşlı annesi ve kanser hastası kız kardeşi ile birlikte yaşıyordu. 6-7 yıl Afgan devlet televizyonu, 12 yıldır da bizde kameraman olarak çalışıyordu. Çok çalışkan ve mesleğine tutku ile bağlı birisiydi. Sadece sıcak haber kameramanı değil, profesyonel çekim gerektiren kapalı mekan ve özel röportajlar da çekerdi. İşine aşık, zorlukları göğüsleyen ve en uygun şekilde işini yapma gayreti gösteren biriydi.”

HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ O GÜN DE İŞE ERKEN GELMİŞTİ

30 Nisan sabahı ilk saldırı haberi geldiğinde haber merkezindeki atmosferi Najafizada şöyle yansıtıyor:

“Yar Muhammed işe hep erken gelirdi, o gün de sabah 6 gibi kamera odasındaydı. Haber toplama ekibimiz onun erken geldiğini bildiği için nöbetteki haber şefi hemen onu arıyor ve patlamayı çekmesi için olay yerine gitmesini söylüyor. Normalde haber ekibi bir yere gönderileceği zaman araç ayarlama işini haber istihbarat yapar. Ancak Yar Muhammed haberin sıcaklığı ile tüm bu işleri kendisi halledip olay yerine hareket ediyor. Yar Muhammed’in arkasından patlamayı takip etsin diye muhabirimiz Gulabudin Ghubar’ı gönderdik. Muhabirimiz Ghubar olay yerine yaklaşırken 50 adım ötesinde gazetecileri hedef alan ikinci patlama meydana geliyor.”

“Ghubar, patlamanın şiddetiyle ancak bir kaç dakika sonra kameraman Yar Muhammed’in de aralarında olduğu meslektaşlarının saldırıda ölenler arasında olduğunu anlıyor. İkinci patlamadan sonra arkadan bir başka kameramanımız, Bayes Majidi olay yerine gönderdik.”

“HEPİMİZ ŞOK OLDUK”

Saldırının gazetecilere kurulmuş bir tuzak olduğunu, çokça gazetecinin hedef alındığını anladığında hissettiklerini Lutfullah Najafizada anlatmakta güçlük çekiyor.

“Hepimiz şok olmuştuk, hiç bir gazetecinin özellikle de kameramanımız Yar Muhammed’in ölü bedeniyle karşılaşmama ümidiyle hemen hastaneye koştum. Ancak hastaneye vardığımda cesetleri saydığımda ve Yar Muhammed’le birlikte 8 gazetecinin öldüğünü gördüğüme inanamadım. Dünyada olup biteni insanlara duyurmak için işini yapan meslektaşlarınızın cansız bedenini saymak ve görmek çok trajik ve insana kendini kötü hissettiren bir durum.”

Saldırı sonrası olay yerinde hayatını kaybeden gazetecilerden geriye kalanlar
GAZETECİLER ONLARIN ACIMASIZ VE LANETLİ YÜZLERİNİ GÖSTERİYOR

Teröristlerin gazetecileri hedef almasındaki amacının ne olduğu sorusuna ise TOLONews haber müdürü teröristlerin haber veren kurumların işini yapamaz hale gelmesini istediği görüşünü paylaşıyor.

“Sanırım barbar teröristler insanlığın düşmanı ve insanlık karşıtı bir savaşla bu suçları işliyorlar. Muhtemelen onların barbar ve lanetli yüzlerini tüm dünyaya gösteren gazetecileri acımasız saldırılarla hedef alarak bilgi ve haber veren kurumların işini yapamaz hale gelmesini istiyorlar.”

 

MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ ÇOK KANA MÂL OLDU, PES ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ 

Saldırılara Afgan medyasının verdiği tepkiyi, gösterdiği kararlılığı ise Najafizada “medya özgürlüğü bizde çok kana mâl oldu ancak hiç birinde Afgan medyası geri atmadı” diyerek kararlı duruşun çok güçlü temellere dayandığını ifade ediyor.

BIRAKMAYA CESARET EDEMEYECEK KADAR BÜYÜK BEDELLER ÖDEDİK

“Afganistan’da medya özgürlüğü son 17 yılda hep çok kana mâl olmuştur, ancak medya sektörü hiç bir zaman geri adım atmadı. 20 Ocak 2016’da sadece biz TOLO TV olarak 7 arkadaşımızı kaybettik ve 2001 yılından bu yana toplamda çok sayıda gazeteci arkadaşımızı kaybettik. Saldırı sonrası gazeteci arkadaşlarımız arasında çalışmaya devem edelim mi etmeyelim mi diye bir anket yaptık. Yüzde 99 olumlu cevap aldık ve arkadaşlarımız kararlı bir şekilde kim olduklarına ve inandıkları şeyi yapmaya bağlı olduklarını gösterdiler.Afgan medyası yaptığı işi bırakmaya cesaret edemeyecek kadar çok büyük bedeller ödeyerek bu günlere geldi. Ölen meslektaşlarımızın bir hiç uğruna hayatını kaybetmiş olmalarına müsaade edemeyiz. Dünden daha büyük bir kararlık ve bağlılık ile yaptığımız işi yapmaya ve mücadelemize devam edeceğiz.”

Afganistan’ın başkenti Kabil’de 30 Nisan’da teröristlerin hedefi olan 9 gazeteci intihar eylemi saldırısında hayatını kaybetti.
30 Nisan saldırısında hayatını kaybeden 9 gazeteci ve çalıştığı kurumlar şöyle:

1.    Mahram Durani – Azadi Radio
2.    Ebadullah Hananzai – Azadi Radio
3.    Yar Mohammad Tokhi – TOLOnews kameraman
4.    Ghazi Rasooli – 1TV Muhabir
5.    Nowroz Ali Rajabi– 1TV Kameraman
6.    Shah Marai – AFP Fotomuhabir
7.    Saleem Talash – Mashal TV
8.    Ali Saleemi – Mashal TV
9.    Sabawoon Kakar – Azadi Radio

Saldırıda hayatını kaybeden 9 gazeteci için Kabil’de anma töreni düzenlendi
9 GAZETECİ İÇİN TÖREN

Saldırıda hayatını kaybeden 9 gazeteci için Kabil’de anma merasimi düzenlendi. Törene basın çalışanları, hayatını kaybedenlerin yakınları, vatandaşlar ve hükümet yetkilileri katıldı. Medya çalışanları ve yakınları, hayatlarını riske atarak çalışan gazetecilerin korunması için Afgan hükümetinin daha fazla sorumluluk almasını istiyor.

Kaynak: ipanews

Exit mobile version