Site icon International Journalists

Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu tutuklandı, Odatv’ye erişim yasaklandı

Odatv haber müdürü Barış Terkoğlu’nun, Libya’da hayatını kaybeden memleketi Manisa’da sessiz sedasız defnedilen MİT mensubunu haber yaptığı ve kimliğini açıkladığı gerekçeyle tutuklanmasının ardından, Oda TV genel yayın yönetmeni Barış Pehlivan da MİT kanununda düzenlenen ‘İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Odatv internet sitesine de erişim engeli getirildiği açıklandı. Siteye  Türkiye’den giriş yapılamazken; giriş yapmaya çalışan kullanıcılar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) idari tedbir kararı ile karşılaşıyor.

{“type”:”block”,”srcIndex”:0,”srcClientId”:”756bcd56-bfde-4b93-936a-8b87f6fce14e”,”srcRootClientId”:””}

Terkoğlu, akşam saatlerinde tutuklama talebiyle 4. Sulh Ceza Hâkimliğine sevk edildi. Terkoğlu ile aynı saatlerde gözaltına alınan Odatv Muhabiri Hülya Kılınç’ta savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. 4. Sulh Ceza Hâkimliği, saat 03.00 sularında Terkoğlu ve Kılınç hakkında tutuklama kararı verdi.

Barış Terkoğlu’na isnad edilen suçlamalar ise şöyle:

-İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri elde etmek (2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu 27/1)

-İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgelerin ele geçirilmesine sebebiyet vermek (2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu 27/2)

-İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek (2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu 27/3-1)

Haberin yapılması talimatını verdi

Oda TV’nin ‘Sessiz, sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Oda TV ulaştı’ başlıklı haberi nedeniyle genel yayın yönetmeni Barış Pehlivan yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı tarafından ifadeye çağrıldı. Pehlivan ifadesinin ardından tutuklama talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Kararda, Pehlivan’ın Oda TV’de genel yayın yönetmeni olması sebebiyle haberin yayınlanması talimatını verdiği, haber içeriğinde talimatları doğrultusunda düzenlemeler yaptırdığı belirtildi. Söz konusu haberin MİT faaliyetleri yanı sıra şehit yakınlarının dahi can güvenliklerini tehlikeye düşürebilecek aleniyette yapılmış oluşu, ailesine ait bilgilerin yer alamsının istihbarat faaliyetlerinin aksamasına sebebiyet verme ihtimalinin bulunduğu ifade edildi. Pehlivan’ın hakkındaki suçun ağırlığı ve önemi ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle MİT kanununda düzenlenen ‘İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

 

Odatv’nin iki alan adına daha erişim engeli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Oda TV’nin yayın yaptığı odatv.com.tr ve odatv.net’i de kapattı. Libya’da yaşamını yitiren MİT görevlisinin cenaze törenine ilişkin yayınlanan haber gerekçe gösterilerek Genel Yayın yönetmeni Barış Pehlivan, Haber müdürü Barış Terkoğlu ve muhabiri Hülya Kılınç tutuklanmıştı.

Exit mobile version