AYM, Halk TV’nin başvurusu üzerine 4 eski bakan hakkındaki araştırma komisyonu ile ilgili yayınlara getirilen yasak için ‘basın özgürlüğü ihlali” kararı verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) eski bakanlar Mehmet Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları için kurulan meclis araştırma komisyonu haberlerine yayın yasağı getirilmesine ilişkin “basın özgürlüğü ihlali” kararı verdi.
17-25 Aralık operasyonları sonrası haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ortaya atılan ve istifa etmek zorunda kalan 4 eski bakan için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmuştu. Fakat Meclis Başkanlığı’nın başvurusu üzerine 21 Kasım 2014’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, masumiyet karinesinin ihlal edilmemesi ve soruşturmanın gizliliğini gerekçe göstererek yayın yasağı kararı almıştı.
Yayın yasağına itiraz eden Halk Radyo ve Televizyonculuk AŞ. sonuç alamayınca AYM başvurdu.
Başvuruyu değerlendiren AYM, oy birliğiyle aldığı kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Anayasa Mahkemesi, TBMM soruşturmalarını, TBMM’ye verilmiş bir “adli görev” olarak tanımlanmış ve yasama organı eliyle yürütülen bir yargı faaliyeti olduğunu kabul etmiştir. Bu bağlamda TBMM soruşturması, nitelik olarak bir ceza soruşturmasıdır.
“Somut olayda, yasağın dayanağı olarak gösterilen Kanun’un, devam eden bir ceza soruşturması kapsamında önleyici bir tedbir olarak konulacak yayım yasağı yönünden hiçbir hüküm içermediği görülmüştür. Bu nedenle Kanunun, bir ceza soruşturması kapsamında yayım yasağı uygulanması hâlinde hangi davranış veya olgulara hangi hukuksal sonuçların bağlanacağı ve bu bağlamda kamusal makamlar için nasıl bir müdahale yetkisi doğacağı konusunda belirli bir kesinlik ölçüsünde düzenlendiği söylenemez.
“Devam eden bir ceza soruşturmasına ilişkin önleyici bir tedbir olarak yayım yasağı uygulanması yönünden “öngörülebilirlik” ve “belirlilik” ölçütlerini sağlamayan düzenlemenin kanunilik şartını karşılamadığı sonucuna varılmıştır.
“Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermiştir.”
Kaynak: bianet.org