Türkiye’de yargı, adım adım iktidarın kontrolüne girerken yüksek mahkeme kararlarının da uygulanmaması bağımsızlığın tümüyle yitmesine neden oluyor.
Avrupa Konseyi, yaptırım uygulamasa da yıllardır Türkiye’ye bu yönde eleştirilerini sıralıyor.
Konseyin İnsan Hakları Temsilcisi Dunja Mijatovic, yargı ve hâkim bağımsızlığının tehdit altında olduğu üye ülkeler içinde Macaristan, Polonya, Romanya ile birlikte Türkiye’yi de gösterdi.
Euronews Türkçe’de yer alan habere göre Mijatovic, üye ülkelerde yargı bağımsızlığıyla ilgili yorumlarının yer aldığı yazılı açıklamasında yargı bağımsızlığının hukuk devletinin temeli, demokrasinin işleyişinin ve insan haklarına saygının en önemli unsuru olduğunu vurguladı.
The independence of judges and the judiciary is under threat. My latest human rights comment now available here https://t.co/EYFmYuQVvd
— Commissioner for Human Rights (@CommissionerHR) September 3, 2019
Avrupa Konseyi’ne üye dokuz ülkeye gerçekleştirdiği ziyaretlere atıfta bulunan Mijatovic, özellikle Türkiye’nin de içinde yer aldığı Romanya, Macaristan ve Polonya’daki yargı bağımsızlığına yönelik eleştirilerini yineledi.
Konsey Temsilcisi, “bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil bir yargılanmanın temel hak olduğu ve bunun da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından garanti altına alındığını” belirtiyor. Türkiye’yi de kastederek, bazı üye ülkelerde yönetimlerin bağımsız yargıya müdahalesinin “endişe verici bir şekilde arttığının” gözlendiği uyarısında bulunuyor.
Mijatovic, Macaristan, Romanya ve Polonya’da yargı bağımsızlığına yönelik daha önceki açıklamalarına atıfta bulunarak, Türkiye’ye yaptığı ziyarette de bu konunun en önemli gündem maddesi olduğunu hatırlattı.
İnsan Hakları Temsilcisi, daha önceki açıklamasında yer alan “Türkiye’nin acil olarak, yargı sistemine olan güvenin tesisi için gerekli önlemleri alması, Olağanüstü Hal Uygulaması sırasında verilen zarar tamir edilmesi “ yolunda yaptığı çağrıları ve “Türk yargısının bağımsızlığının bu dönem içinde aşındığı ve özellikle Hakimler ve Savcılar Kurulu ile ilgili anayasa değişikliklerinin Avrupa Konseyi’nin temel standartlarına aykırı olduğu” uyarılarını bir kez daha yineledi.
Kaynak: Euronews