Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu tarafından, gazetecileri siyasi baskı veya gözetimlere karşı daha sıkı koruma amaçlı hazırlanan Basın Özgürlüğü Yasası’nı (Media Freedom Act) kabul etti. Eylül 2022’de AB Komisyonu tarafından sunulan ve 2023 yılı sonunda AB liderleri zirvesinde de kabul gören yasa, Strasbourg’da, AP Genel Kurulu’nda da ele alındı.
13 Mart Çarşamba günü yapılan oylamaya 464 milletvekili katıldı. 92 ‘hayır’, 307 ‘evet’ ve 65 ‘çekimser’ oyuna karşı Yasa onaylandı. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için AB üyesi 27 ülke ulusal meclisi tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Resmi olarak kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek.
AP tarafından kabul edilen yasa, özellikle gazetecilik kaynaklarının gizliliğine saygı gösterilmesini ve gazeteciler tarafından kullanılan cihazlarda casus yazılımlar gibi gözetim teknolojilerinin kullanılmasının yasaklanmasını içeriyor. Aynı zamanda yeni bir bağımsız Avrupa Medya Hizmetleri Komitesi oluşturuluyor. Bu komite ile sektördeki yoğunlaşan ihlallerin daha sıkı denetlenmesi planlanıyor.
Basın özgürlüğü, Avrupa da dahil tüm dünyada tehdit altında!
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada “bağımsız medyanın demokrasiler için vazgeçilmez olduğunu” belirterek “Medyayı korumanın demokrasilerin görevi olduğunu” dile getirdi. Aynı zamanda Alman milletvekili, raportör Sabine Verheyen, “Demokrasinin düzgün işleyişi için medya çoğulculuğunun önemini asla yeterince vurgulayamayız. Basın özgürlüğü, Avrupa da dahil tüm dünyada tehdit altında.” diyerek basın özgürlüğünün önemini vurguladı.