Site icon International Journalists

Avrupa Basın Ödülü’nü ABD, Suriye ve İngiltere’den haberler kazandı

23.05.2019 Warszawa , ulica Czerska 8 , siedziba grupy Agora . Gala wreczenia the European Press Prize . Fot. Adam Stepien / Agencja Gazeta

Avrupa Basın Ödülü’nün bir numaralı dalında birinciliği, ülkesi Honduras’taki şiddetten kaçarak sığındığı ABD’de altı yaşındaki oğlundan zorla ayrılan bir annenin hikâyesini anlatan Alman dergisi Der Spiegel kazandı. Suriye ve İngiltere’den haberler de diğer dallarda ödül aldı.

The Guardian’dan Politiken’e Avrupa’daki medya kuruluşlarını destekleyen vakıfların oluşturduğu ve 30 yıldır kıtadaki en iyi gazetecilik örneklerini belirleyen Avrupa Basın Ödülü (European Press Prize) beş dalda sahiplerini buldu.

Bu yıl Polonya’nın başkenti Varşova’daki Gazeta Wyborcza’da 23 Mayıs’ta düzenlenen ödüllerin jürisinin başkanlığını İngiltere’nin duayen gazetecilerinden Sir Harold Evans yaptı. Avrupa’nın önde gelen yayınlarında yöneticilik yapan gazeteciler Sylvie Kauffmann, Jørgen Ejbøl, Yevgenia Albats ve Alexandra Föderl-Schmid de jüride yer aldı.

Seçkin Habercilik Ödülü‘nü, Der Spiegel dergisinden Marian Blasberg ve Christoph Scheuermann, “56 Günlük Ayrılık” adlı haberle kazandı. İki gazeteci bu haberde, Honduras’taki şiddetten Teksas’a kaçtıktan sonra 56 gün boyunca altı yaşındaki oğlundan ayrılan bir annenin ayrılma ve tekrar buluşma hikâyesini anlatıyordu.

İnovasyon Ödülü‘nü Süddeutsche Zeitung gazetesinin dergisinden Guillermo Abril ve El País Semanal’den Carlos Spottorno, “Palmyra, Öteki Taraf” başlığını taşıyan çalışmayla kazandı. Suriye’deki savaşı yerinde izleyen gazetecilerin kişisel günlükleri ve karikatürler gibi farklı medya formatlar bu haber dosyasında yer almıştı.

Efe Kerem Sözeri ikinci seçildi

Bu dalda ikinciliği ise P24’ten Efe Kerem Sözeri, “Seçim bulutları dağılıyor: Hangi parti, hangi aday, ne diyor?” başlıklı haberiyle kazandı. Sözeri bu haberde 24 Haziran seçimleri öncesinde partilerin vaatlerini sözcük bulutlarıyla anlatmıştı.

Araştırmacı Gazetecilik Ödülü, Bellingcat sitesinde yayımlanan çalışmalarıyla Christo Grozev, Roman Dobrokhotov ve Daniel Romein’in oldu. Üç gazeteci, Londra’da sürgünde olan Rus muhalifleri Noviçok adlı kimyasal maddeyle zehirleyen iki saldırganın gerçek kimliklerini açık kaynakları kullanarak saptamıştı.

Görüş Ödülü, The Guardian’da yayımlanan köşe yazısıyla Madeleine Schwartz’a verildi. Schwartz “Atlantikçiliğin Sonu” başlıklı yazısında, daha önce ele alınmamış belgeler kullanarak transatlantik ittifakın  tarihine ve bugününe dair sıradışı bir analiz sunmuştu.

Kategori Dışı Özel Ödül, bu proje için Forbidden Stories (Yasaklanan Hikâyeler) adlı bir grup kuran gazetecilerin oldu. Grup, tehdit altında olan, hapsedilen veya öldürülen diğer gazetecilerin haber dosyalarını takip ediyor, yayımlıyor ve “hayatta tutuyor.”

Kaynak:Journo

Exit mobile version