Site icon International Journalists

Altı Gazeteciye Tahliye

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın Medya Yapılanması Davası iddiasıyla süren davada verdiği kararın ardından tutuklu gazeteciler Ahmet Memiş, Cemal Azmi Kalyoncu, Gökçe Fırat, Ünal Tanık, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız’ın tahliyesine karar verdi.

Altı gazeteciye “örgüt üyeliği” suçundan verilen cezaların bozulmasına hükmeden Yargıtay’ın, mart ayında aldığı karar haziran ayında açıklanmıştı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 26 sanıklı davada 17 gazeteci hakkında verilen hükümleri onamış ve sekiz gazeteci hakkındaki hükümlerin ise bozulmasına karar verdi.

Daire, 16 Mart 2020 tarihinde oybirliğiyle aldığı kararda, sanıklar Abdullah Kılıç, Bayram Kaya, Bünyamin Köseli, Cihan Acar, Cuma Ulus, Davut Aydın, Habip Güler, İbrahim Balta, Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammed Sait Kuloğlu, Murat Aksoy, Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer, Seyid Kılıç ve Ufuk Şanlı hakkında verilen hükümleri onadı. Kararda, “vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu” söylendi.

Gazeteciler Ahmet Memiş, Cemal Azmi Kalyoncu, Gökçe Fırat, Ünal Tanık, Yakup Çetin ve Yetkin Yıldız hakkında ise “örgüt üyeliği” suçundan verilen hükümleri bozan Yargıtay, sanıkların suça konu eylemlerinin örgüt üyesi olarak kabul edilmelerine yeterli olmadığını söyledi. Yargıtay, sanıkların eylemlerinin örgüt hiyerarşisine dahil olduğunu gösterir şekilde örgütsel faaliyetlerde çeşitlilik, süreklilik ve yoğunluk içermemesi nedeniyle eksik araştırma yapıldığını belirterek, hükümlerin bozulmasına karar verdi:

8 Haziran’da Ali Akkuş’un tahliyesine karar verilirken, altı gazetecinin tahliye talebi reddedilmişti.

15 Haziran’da tahliye olan gazeteciler, dört yılı aşkın süredir ceza evindeydiler.

Exit mobile version