Site icon International Journalists

Alman Edebiyat Ödülü BDS’e desteği sebebiyle Kamila Shamsie’nin elinden alındı

Almanya’nın Dortmund şehri, yazar Kamila Shamsie’nin kazandığını duyurduğu ödülle ilgili kararını, yazarın Filistin yanlısı Boykot Tecrit ve Müeyyide (BDS)’e destekleri sebebiyle değiştirdi.

10 Eylül’de Kamila Shamsie, adını Yahudi bir şairden alan ve Dortmund şehri destekleriyle organize edilen Nelly Sachs Ödülü’nün sahibi olarak duyuruldu.

Fakat Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre organizatörler jürinin Shamsie hakkındaki kararını değiştirdiğini ve ödülün 2019 yılında hiçbir yazara verilmeyeceğini, bir sonraki kazananın 2021 yılında duyurulacağını ifade etti.

Verdikleri oylarla Kamila Shamsie’yi ödülün kazananı seçen jüri yazarın seçkin edebi eserlerini övmüştü.

O zaman, daha önceki araştırmalara rağmen, jüri üyeleri henüz yazarın 2014 yılından bu yana Filistin’e uygulanan yaptırımlardan dolayı İsrail devletine karşı yapılan boykota katıldığından haberdar değildi.

Kamila Shamsie değiştirilen kararı kınadığını MEE’ye gönderdiği bir e-maille bildirdi ve jürinin baskılara boyun eğdiğine üzüldüğünü söyledi.

“Henüz biten İsrail Seçimlerinde Benjamin Netanyahu, uluslararası hukuka aykırı olmasına ve politik muhalifi Benny Gantz’ın kendi fikrini çaldığını belirtmesine rağmen, Batı Şeria’ya üçte bir oranında eklenti yapma planlarını açıkladı. Bu açıklama 2 Filistinli gencin İsrail güçleri tarafından öldürülmesine yol açtı ve Birleşmiş Milletler Orta Doğu Barış Süreci Koordinatörü tarafından “dehşete düşürücü” olarak nitelendi.

İşte bu politik bağlamda Nelly Sachs Ödülü jürisi, İsrail Hükümetine baskıda bulunma amaçlı şiddete başvurmayan bu kampanyaya desteğimi temel alarak ödülün elimden alınmasına karar verdi.

Jürinin baskıya boyun eğmesinin gerekliliği ve ödülün kendi vicdan ve ifade özgürlüğü çerçevesinde faaliyet gösteren bir yazardan alınması benim için üzüntü sebebidir. Filistin üzerinde baskı kurarak ayrımcılık yapan ve zulmeden İsrail aleyhinde etkinlik göstermekte olan BDS hareketinin utanç verici hatta haksız görülmesi büyük hakaret. “

Shamsie MEE’den bu beyanının Dortmund Şehir Konseyinin basın açıklamasında yer verilmesi talebinde bulundu fakat reddedildi.

Nelly Sachs Ödülü, tolerans, saygı ve uzlaşma’yı eserleri ile onurlandıran yazarlara 15.000 Euro (16.500 Dolar) ile birlikte takdim edilen bir bienal ödülüdür.

Kaynak: middleeasteye.net

Exit mobile version