Site icon International Journalists

AKP’den Tarihe Geçecek ‘Andıç’ Skandalı! Gazeteciler Tek Tek Fişlendi

AKP’nin düşünce kuruluşu Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı medya kuruluşları ve gazeteciler hakkında ‘fişleme’ raporu yayınladı.

Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları başlığını taşıyan 202 sayfalık rapor, İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker tarafından hazırlandı.

Raporda, gazetecilere haber, yazı ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle suçlamalar yöneltildi. Gazetecilerin daha önce çalıştığı kurumları gösteren şemalara yer verildi. Bu gazetecilerin yaptığı hükümet karşıtı haberlerin şikayet edilmesi ve medya kuruluşlarının ise yakın takibe alınması istendi.

15 TEMUZ SONRASI ODAKLANDILAR

Raporda BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Amerika’nın Sesi (VOA), Sputnik Türkiye, Euronews Türkiye, CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu Türkiye), Independent Türkçe’nin haber ve yayın politikalarının yanı sıra bu kuruluşlarda çalışanların haber, yazı ve sosyal medya paylaşımları ‘analiz’ edildi. Özellikle 15 Temmuz’da yaşananları nasıl yansıttıklarına geniş yer verildi.

Raporun amacı ise şöyle tanımlandı: Uluslararası yayın yapan medya organlarının daha iyi tanınması, Türkiye’deki faaliyet ve bağlantılarının anlaşılması.

HAKLARINDAKİ DAVALARA KADAR TÜM DETAYLAR VAR!

Raporda, yabancı yayın kuruluşları için Türkiye’de çalışan yabancı ve Türklerin isimleri, sosyal medya hesapları ve haklarındaki davalarla ilgili çok ayrıntılı bilgiler aktarıldı. Gazetecilere; yaptıkları haberler, yazıları ve sosyal medya paylaşımları ve hatta ‘Retweet’leri nedeniyle yöneltilen garip suçlamalardan bazıları şöyle:

DESTEK VERMEDİKLERİ İÇİN SUÇLANIYORLAR

Raporda ayrıca yabancı medya kuruluşları da yayın politikası nedeniyle suçlanırken “Dünya çapında bir terör örgütü olarak kabul edilen PKK’ya karşı Türkiye’nin verdiği askeri ve hukuki mücadeleyi yeterince desteklememiştir” ifadesine yer veriliyor.

Raporda özellikle 15 Temmuz sonrası bu kuruluşların yayınları şu şekilde eleştiriliyor:

“Haber içeriklerinden de anlaşılacağı üzere tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bir darbe girişimi sonrası X’in haber dili kendi misyonu olduğunu iddia ettiği tarafsız ve gerçek haber anlayışıyla çelişmektedir.”

TÜRKİYE ALGISI NASIL ÖLÇÜLÜYOR?

Raporda ilgili medya kuruluşlarının Türkiye algısının 15 Temmuz darbe girişimi, PKK’nın hendek terörü ve HDP’li milletvekillerinin tutuklanması, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı’nın açılışı ve son olarak rahip Brunson krizinden sonra yaşanan ekonomik dalgalanma üzerinden ölçülmeye çalışıldığı belirtiliyor.

Dahası, “CRI Türk haricindeki mecraların haberlerinde mevcut hükümet karşıtı bir haber dilinin benimsediği görülmüştür. Bu haberlerin kaynağını ise çoğu zaman basın özgürlüğü, demokrasi, ekonomik kriz, siyasal otoriterleşme gibi alanlara yönelik eleştiriler oluşturmaktadır” deniyor.

“HÜKÜMET ELEŞTİRİSİNE İTİRAZ EDİN” DİYOR

Raporun sonunda yer alan öneriler kısmında ise bu kuruluşların sitelerindeki ‘şikayet ve öneri’ bölümünün kullanılması şu ifadelerle isteniyor:

“Özellikle doğrudan hükümeti hedef alan haberlerde yanlış bir içerik ve tutum tespit edildiğinde ilgili mercilere itiraz ve uyarıda bulunulmalıdır. Böylece medya kuruluşu ve kamu yayıncıları için ilgili ülke nezdinde denetim mekanizmaları işletilebilir.”

“TAKİP İÇİN TEŞVİK VERİN” ÖNERİSİ

TRT World gibi örneklerin sayısının artırılması tavsiye edilen raporda ayrıca bu kuruluşların yakından takibi için de şu öneride bulunuluyor: “Türkiye’de yayın yapan yabancı medya kuruluşlarının güvenilirliği ve tarafsızlığı takip edilip kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Bu maksatla bir yayın takip ve raporlama oluşumu kurulmalıdır. Medyanın tabiatı gereği oluşumun devlet tarafından kurulması isabetli olmayacaktır. Sivil toplumun kuracağı bu oluşum desteklenmeli ve teşvik edilmelidir.”

Kaynak:Bold Medya

Exit mobile version