Site icon International Journalists

AİHM’den Türk gazeteciyi Türkiye’ye iade eden Bulgaristan’a ceza

AİHM, Zaman ve Cihan Haber Ajansı’nda çalışan bir gazeteciyi Türkiye’ye iade ettiği için Bulgaristan’a ceza verdi. İki gün önce çıkan kararda mahkeme, ismini açıklamadığı gazetecinin Türkiye’de cezaevinde olduğunu söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz’dan sonra Bulgaristan’a iltica başvurusunda bulunan bir Türk gazeteciyi sınır dışı ettiği için Bulgaristan’ı hem kınadı hem de sert bir dille cevap verdi. Ayrıca mahkeme, Sofya’yı 15 bin Euro cezaya mahkum etti.

Strazburg merkezli mahkemeden yapılan açıklamada, Bulgaristan’a gitmek zorunda kalan gazetecinin uluslararası koruma başvurusu Bulgar makamları tarafından incelenmediği ifade edildi.

Kararda Bulgaristan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. ve 13. maddeleri olan ‘insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele yasağı’ ve ‘etkili başvuru hakkı’nı ihlal ettiğine hükmedildi. Karara göre Bulgaristan, gazeteciye 15 bin Euro manevi tazminat ödeyecek.

https://twitter.com/ECHR_CEDH/status/1417431358587260954?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1417431358587260954%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fboldmedya.com%2F2021%2F07%2F22%2Faihmden-turk-gazeteciyi-turkiyeye-iade-eden-bulgaristana-ceza%2F
ADI AÇIKLANMADI, HALA TÜRKİYE’DE CEZAEVİNDE

Mahkeme yaptığı açıklamada, Türkiye’ye iade edilen muhalif gazetecinin adını açıklamazken, şahsın Türkiye’ye dönmesi halinde kötü muamele görebileceğini belirtmesine rağmen ifadesinin görmezden gelindiğinin altı çizildi.

Mahkeme, 36 yaşında olduğunu belirttiği gazetecinin şu anda Türkiye’de cezaevinde bulunduğunu ve Türkiye’ye sınır dışı edildikten sonra terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı bilgisini paylaştı. Ayrıca muhalif gazetecinin Türkiye’de Türkiye’de Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı’nda çalıştığını da aktardı.

13 Ekim 2016’da Bulgaristan-Romanya sınırında, sözkonusu gazeteciyle birlikte 6 kişi yakalanmış, ısrarlı iltica talepleri Bulgar resmi makamları tarafından işleme konulmamış, hepsi 16 Ekim 2016’da Edirne’de Türk yetkililere teslim edilmiş ve tutuklanmıştı.

Konuyu ele alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, oy birliğiyle muhalif gazeteciyi Türkiye’ye iade eden Sofya’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3. Maddesi (Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz) ile 13. Maddesi’ni (Etkili başvuru hakkı) ihlal ettiğine hükmetti.

İKİ KADIN ÖĞRETMEN BULGARİSTAN’A GÖNDERİLME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

18 Haziran’da Almanya’ya iltica eden ve 36 gündür Frankfurt Havalimanı’nda tutulan öğretmenler Jülide Çetin ve Şeyma Demirel hakkında Bulgaristan’a deport kararı çıktı. İki kadın öğretmenin Bulgaristan’dan yasa dışı biçimde Türkiye’ye iade edilen çok sayıda Gülen Hareketi mensubuyla aynı hukuksuzluğu yaşamasından endişe ediliyor.

Kaynak: BOLD Medya

Exit mobile version