AİHM, verilen cezaların ifade özgürlüğü hakkına müdahale anlamına geldiğini belirterek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10’uncu maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, Durukan ve Birol’a uygulanan “hükmün açıklanmasının ertelenmesi” tedbirinin belirsiz ve yetersiz olduğunu belirtti.
Baran Durukan, 2018 yılında Facebook’ta PKK, Abdullah Öcalan ve Kobani ile ilgili yaptığı paylaşımlar nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı. Ağır Ceza Mahkemesi, bu paylaşımların terör örgütünü desteklediği ve yücelttiği sonucuna varmıştı.
İlknur Birol ise 2019 yılında Twitter’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren bir paylaşım yapmış ve on ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Her iki başvuran da yerel mahkemeler tarafından “hükmün açıklanmasının ertelenmesi” tedbiriyle cezalandırılmıştı. Durukan’ı üç yıl, Birol’u ise beş yıl denetimli serbestlik süresine tabi tutma kararı doğrultusunda kasıtlı bir suç işlemedikleri takdirde mahkumiyetlerin ve davaların düşeceğine, aksi takdirde ise kararların yürürlüğe gireceğine hükmedilmişti.
Ancak, başvuranların bu kararlara karşı itirazları ve bireysel Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurular yetkili mahkemeler tarafından reddedilmiş ve bu nedenle Durukan ve Birol AİHM’e başvuru yapmıştı.