Site icon International Journalists

AİHM: Nazlı Ilcak’ın tutuklanması hak ihlali

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2016’daki darbe girişimi sonrası gözaltına alınarak tutuklanan Nazlı Ilıcak’ın başvurusuyla ilgili ‘ihlal’ kararı verdi. 

Yüksek mahkeme Ilıcak’ın terör örgütü üyesi olduğuna veya hükümeti devirmeye çalıştığına dair somut kanıtların olmadığına hükmetti.

Ilıcak’ın keyfi şekilde tutuklandığına ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Hüküm bire karşı altı oy çokluğuyla kuruldu. AİHM’in Türkiye yargıcı Saadet Yüksel karara şerh koydu.

Kararda AİHM, Ilıcak’ın tutukluluğuna gerekçe gösterilen yazılarının halihazırda bilinen gerçekler ve olaylarla ilgili kamu yararına dayalı konular olduğunu belirtti; yazıların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında, şiddet kullanımını özendirecek veya terörün terör örgütlerinin yasadışı amaçlarına katkı sağlayacak bir nitelikte olmadığına vurgu yaptı.

Türkiye, AİHM kararı gereği Ilıcak’a 16 bin Euro manevi tazminat ödeyecek.

Ne olmuştu?

Nazlı Ilıcak, darbe girişiminin ardından 26 Temmuz 2016’da Gülen Cemaatine yönelik operasyonda gözaltına alındı. Aynı operasyonda 42 gazeteci hakkında gözaltı kararı vardı. “Hükümeti devirmek, örgüt üyeliği ve örgüt propagandasıyla” suçlanan Ilıcak 4 gün sonra çıkarıldığı İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince 16 gazeteciyle birlikte tutuklandı.

Ilıcak’ın daha sonra mahkemenin bu geçici tutukluluk kararına itiraz etti ancak talebi kabul görmedi. Ilıcak bu sonuç üzerine “emniyet ve ifade özgürlüklerinin ihlali” temelinde 14 Kasım 2016’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda yaptı.

Ilıcak üzerindeki geçici tutukluluk kararı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı 4 Kasım 2019’a kadar devam etti. Şu anda tutuksuz yargılanan Ilıcak hakkındaki yargı süreci devam ediyor. (HA)

Kaynak:bianet.org

Exit mobile version