Site icon International Journalists

Gazeteciler otoritenin kıskacı altında

Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye, Meksika’dan Hindistan’a dünya genelinde gazeteciler tehdit altında. Uluslararası One Free Press Coalition bu tehditlerin en önemli 10 tanesini derledi.

Gazetecilere yönelik hem fiziksel hem de hukukî saldırıların artmasından dolayı One Free Press Coalition, son altı aya ilişkin bir dosya hazırladı.

İlk sırada Suudi Arabistan’ın başkonsolosluğunda katledilen Cemal Kaşıkçı yer alıyor.

1. Cemal Kaşıkçı (Suudi Arabistan) cinayetinin soruşturulması, ucu Suudi Prensini işaret ettiği için akim bırakıldı. Cinayetten aylar sonra BM ve CIA’in, Suudi Prensin soruştumaya müdahalesini ortaya çıkarmasına rağmen tarafsız bir soruşturma açılamadı.

2. Azory Gwanda (Tanzanya): Tanzanya’nın kırsal bölgelerinde gerçekleşen esrarengiz cinayetleri araştıran gazeteci Azory Gwanda 21 Kasım 2017’de kayboldu. Tanzanya Hükûmeti soruşturma yürütemedi. Tanzanya resmi birimleri gazetecinin öldüğünü iddia etti ve daha sonra bu iddiayı geri aldı.

3. Juan Pardinas (Meksika): Meksika merkezli gazete Reforma’nın baş editörü Juan Pardinas, Nisan Ayında Başkan Andrés Manuel López gazeteyi eleştirdikten sonra tehdit ve taciz yağmuruna tutuldu. Meksikalı medya örgütleri ve gazeteciler tehdit ve internet üzerinden tacizleri raporlaştırdı.

4. Paul Chouta (Kamerun): Mayıs ayında tutuklandı. Kefaretle serbest kalma talebi reddedildi. Chouta’nın editörü davanın eleştirel haberlere misilleme olduğunu dile getirdi. Yüksek güvenlikli hapishanede tutuluyor ve ailesiyle görüşmesi engelleniyor.

5. Azimjon Askarov (Kırgızistan): Ödüllü gazeteci Azimjon Askarov, insan hakları ihlallerini raporlaştırdığı için uydurma suçlardan dolayı 9 yıl cezaevinde kaldı. Uluslararası kınamalara ve serbest bırakılması çağrılarına rağmen Kırgız yargısı yeni yasalarla davayı tekrar gözden geçirerek idama karar verdi. İnsan hakları ihlallerinin belgelenmesinin karşılığı idam cezası oldu.

6. Ayşe Nazlı Ilıcak (Türkiye): 30 yıl hücre hapsine çarptırıldı. Ayşe Nazlı Ilıcak muhalif gazete Özgür Düşünce ve Can Erzincan TV yorumcusu 2016’da tutuklandı. 2018 yılında “gazetecilikle hükümeti yıkmaya çalışmak”tan hüküm giydi. Şubat ayında ek bir dava daha açılarak devlet sırlarını ifşa etmek suçundan hapis cezası 5 yıl daha uzatıldı. 3 yıl boyunca arka arkaya en çok gazetecinin tutuklandığı ülke olan Türkiye’de yüzlerce gazeteci hapse girip çıktı. Yüzlercesi de hapiste.

7. Marzieh Amiri (İran): 1 Mayıs protestolarını haber yapmakla suçlandı. Sağlık hizmetlerine erişimi engellendi. Ailesi ve arkadaşlarıyla teması kısıtlandı. Yetkililer detaya girmeden “ulusal güvenliğe karşı suç işlemekle” itham ediyorlar.

8. Jones Abiri (Nijerya): Weekly Source’un yayımcısı ve baş editörü Jones Abiri, bilişim suçları yasası ve terörü önleme yasasına muhalefetten tutuklandı. Bu suçlamalar daha önce beraat ettiği suçların aynıları.

9. Aasif Sultan (Hindistan): Henüz yargılama başlamadığı hâlde bir yıldır tutuklu. Kashmer Narrator muhabiri Sultan, bu süre zarfında defalarca sorgulandı, haber kaynaklarını açıklaması için baskıya maruz kaldı. Duruşmalar sürekli erteleniyor.

10. Truong Duy Nhat (Vietnem): Tayland’da ortadan kayboldu, Vietnam’da tutuklandı. Radio Free Asia’nın Vietnamlı muhabiri Truong Duy Nhat, ocak ayında ilticada bulunduğu Tayland’da kayboldu. Kızı, suçlama yapılmadan Hanoi’de gözaltında olduğunu öğrendi. Nhat, 2013’te hükümeti eleştirmekten 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Committee to Protect Journalists’in araştırmasına göre her 10 gazeteci cinayetinden 9’unda katiller cezasız kalıyor

Exit mobile version