Site icon International Journalists

Afganistan’da BBC’nin televizyon programları yasaklandı

A man walks outside the BBC headquarters in Portland Place, London on July 2, 2020. - The BBC announced on Thursday its intention to cut 450 jobs in England as part of a digital savings and development plan, bringing to 600 the jobs cut in the regional branches of the British public audiovisual group. (Photo by Ben STANSALL / AFP)

Afganistan’da Taliban yönetimi, yerel televizyon kanallarına, uluslararası ortaklarının içeriklerini yayımlamamaları talimatı verdi. Karar sonrası Afganistan’da BBC’nin televizyon programları artık büyük oranda hiç izlenemiyor.

Afganistan’da Farsça, Peştuca ve Özbekçe dil servislerinin televizyon programlarını izleyen yaklaşık 6 milyon kişi yasaktan etkilenecek. Afganistan’da uydu yayına erişimi olan nüfusun yüzde 20’si ise sadece BBC Farsça Servisi’nin televizyon programlarını izleyebilecek. Taliban’ın kararı, radyo yayınlarını ve internet sitelerini kapsamıyor.

Voice of America (Amerika’nın Sesi), Deutsche Welle ve Çin merkezli China Global Television Network (CGTN) de, Afganistan’da artık televizyon programları izlenemeyen diğer uluslararası yayın kuruluşları arasında.

BBC Dünya Servisi Dil Bölümleri Yöneticisi Tarık Kafala, “belirsizlik ve karışıklıklarla” dolu bu dönemde Afganistan halkının tarafsız gazeteciliğe erişimi olmasının önemini vurguladı.

Tarık Kafala, “Taliban yönetiminin bu kararını bir an önce geri almasını ve Afganistan’daki yerel partnerlerimizin televizyon programlarımızı göstermesine izin vermesini talep ediyoruz” dedi.

Afganistan’daki BM Ulusal Yardım Misyonu da, uluslararası medyaya yönelik eylemi “ürpertici bir gelişme” olarak nitelendirdi. BM misyonu, “Taliban, Afgan medyasına uluslararası medya yayınlarının daha fazla iletimini durdurma talimatı verdi. Afganistan halkına karşı bir başka baskıcı adım” dedi.

Taliban’ın geçen yıl ağustos ayında 20 yıl aradan sonra Afganistan’da yönetimi tekrar ele geçirmesi sonrası birçok gazeteci gözaltına alınmış ve şiddete maruz kalmıştı. Bazı gazeteciler ise ülkeden kaçmak zorunda kalmıştı.

Exit mobile version