Site icon International Journalists

ABD’de Bir Günde 1600 Gazeteci İşsiz Kaldı

Ocak ayı içinde ABD’de HuffPost, BuzzFeed gibi popüler dijital gazetecilik mecraları ve bazı günlük ve haftalık yayınlar toplam bin altı yüz çalışanını işten çıkardı ya da çıkaracağını duyurdu.

Verizon’un çatısı altında olan HuffPost, Yahoo News ve AOL toplam bin medya çalışanı, bünyesinde USA Today’in bulunduğu Gannett Co. dört yüz, BuzzFeed ise iki yüz elli çalışanını işten çıkarmaya başladı.

23 Ocak günü The Wall Street Journal, BuzzFeed personelinin yüzde on beşini, Verizon da personelinin yüzde yedisini işten çıkaracağını açıklamıştı. Aynı gün USA Today dahil binden fazla günlük ve haftalık gazete yayınlayan Gannett Co. yüzden fazla çalışanını işten çıkardığını açıkladı.

Kapatılan ilk bölümler köşe yazıları ve ulusal haberler

HuffPost, içinde Pulitzer Ödülü finalisti Jason Cherkis’in de olduğu bir grup çalışanını Perşembe günü işten çıkararak köşe yazılarının olduğu “Fikirler” köşesini kapattı. Ertesi gün BuzzFeed ulusal haberler, ulusal güvenlik ve sağlık bölümlerini kapattı.

BuzzFeed CEO’su Jonah Peretti “En işe yarar içeriklere odaklanmak için yeniden yapılanıyoruz” dedi. CNN’e konuşan bir HuffPost yetkilisi de internet sitesinin “yeteneklerini ve kaynaklarını en çok takip edilen alanlara odaklayacağını” söyledi.

2018’in sonunda Mic, Refinery29 gibi popüler başka dijital medya mecraları da satılmış ya da küçülmeye gitmişti.

Reklam gelirlerinde tekelleşme

23 Ocak’ta yapılan açıklamalar sonrasında başlayan işten çıkarmalar reklam gelirlerinin yetersizliğini gündeme getirdi. İşten çıkarılan gazeteciler reklam gelirlerinin Facebook ve Google’a kaymasından ötürü dijital reklamcılıkta bir tekelleşme olduğunu ve yöneticilerin doğru kararlar vermediğini söyledi.

HuffPost’un kıdemli muhabiri Zach Carter Twitter’dan şunları söyledi:

“Bunlar pazarın yetersizliği, seyirci tercihleri ya da toplumsal değerler yüzünden olmuyor. İki büyük şirket gazetecilik mecralarının ihtiyacı olan reklam gelirlerini aldı ve yerine hiçbir şey koymadı.”

Facebook ve Google internet reklamlarına harcanan toplam miktarın yüzde 58’ini, Amazon ve Microsoft ise yüzde 4’ünü alıyor. Uzun süredir reklam gelirlerinde tekelleşmeye neden oldukları ve gazeteciliği olumsuz etkiledikleri eleştirileriyle karşılaşan Facebook ve Google geçen yıl haber mecralarına 300 milyon dolarlık destek vereceğini söylemişti.

Trump: Kötü gazetecilikten dolayı

ABD Başkanı Donald Trump kendini eleştiren haber mecralarındaki gelişmeler hakkında “yalan haber ve kötü gazetecilik yüzünden” dedi.

Demokrat Parti’den Temsilciler Meclisi üyeleri Alexandria Ocasio-Cortez, David Cicilline gibi politikacılar da gazetecilere katılarak Facebook ve Google’ı eleştirdi.

Kaynak: Bianet

Exit mobile version