Site icon International Journalists

9-13 Mart 2020 Basın ve İfade Özgürlüğü Davaları

Gazeteciler İsminaz Temel ve Havva Cuştan’ın yargılandığı dava ertelendi

Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü İsminaz Temel ve muhabiri Havva Cuştan’ın da aralarında bulunduğu 23 kişinin “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşması 13 Mart 2020 tarihinde İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

P24 tarafından takip edilen duruşmaya Temel ve Cuştan katılmadı. Duruşmada davanın tutuksuz sanıklarından dokuz kişi ile sanık avukatları hazır bulundu.

Temel’in avukatı Ömer Çakırgöz, müvekkilinin Almanya’da yaşayan annesinin sağlık sorunları nedeniyle bu ülkeye gidebilmesi için yurtdışına çıkış yasağının kısa süreli de olsa kaldırılmasını talep etti. Diğer sanık avukatları da müvekkillerinin yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırılmasını talep etti.

Sanıkların yurtdışına çıkış yasağının devamına karar veren mahkeme, davayı 10 Haziran’a erteledi.

Posta gazetesi, Timur Soykan’ın işine son verdi

Posta gazetesi Haber Müdürü Timur Soykan’ın işine son verildi. Soykan’ın, Odatv’nin haberi gerekçesiyle açılan soruşturma kapsamında tutuklanan gazetecilere destek mesajının yer aldığı bir afişi işyeri panosuna asmasının ardından işten çıkarıldığı öğrenildi.

AYM: Sendika.org’a erişim engeli ifade özgürlüğünün ihlâli 

Sendika.Org’un Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından getirilen erişim engeline karşı Ekim 2015’te yaptığı başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi, sitenin bütünüyle erişime engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğine karar verdi. AYM, kararı veren sulh ceza hâkimliğinden erişim yasağı kararının kaldırılmasını istedi. İlk kez 25 Temmuz 2015’te erişime engellenen Sendika.Org, yayınını farklı alan adları kullanarak kesintisiz sürdürürken toplamda 62 kez erişime engellenmişti.

Savcı, Yusuf Karataş için “örgüt üyeliği” suçundan ceza talep etti

Evrensel gazetesi yazarı ve Emek Partisi MYK üyesi Yusuf Karataş hakkında katıldığı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantıları gerekçe gösterilerek “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla açılan davanın sekizinci duruşması 11 Mart 2020 tarihinde Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Karataş’ın katılmadığı duruşmada avukatı Diren Elif Vurgun hazır bulundu. 

Mütalaasını sunan savcı, Karataş’ın DTK içerisinde aktif olarak yer aldığı gerekçesiyle “örgüt üyesi olmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme, Karataş hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının devamına karar vererek davayı 4 Mayıs’a erteledi.

Sosyal medyada koronavirüs paylaşımlarına soruşturma

İstanbul ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılıkları, sosyal medyada koronavirüs ile ilgili “genel güvenliği ve iç huzuru tehdit eder mahiyetteki maksatlı yayın, yalan haber ve paylaşımlar” hakkında inceleme ve soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri de koronavirüs ile ilgili sosyal medyada “kamuoyunu endişeye düşürme amaçlı paylaşım yapan 29 kullanıcıyı, gerekli işlemler için ilgili birimlere” bildirdi. 

Savcı, Mehmet Çakmakçı için “örgüt üyeliği” suçundan ceza istedi

Gazeteci Mehmet Çakmakçı’nın “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın yedinci duruşması 11 Mart 2020 tarihinde Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmada mütalaasını sunan savcı, Çakmakçı’nın “PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Çakmakçı’nın avukatı Resul Tamur’un mütalaaya karşı savunma için süre talebini kabul eden mahkeme, davayı 10 Haziran’a erteledi.

Gazeteci Engin Korkmaz’a açılan “hakaret” davası Eylül ayına ertelendi

Antalya Körfez gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve ÇGD Akdeniz Şube Başkanı Engin Korkmaz’ın sosyal medya paylaşımları nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması 11 Mart 2020 tarihinde Antalya 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada savunmasını yapan Korkmaz, paylaşımlarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatini talep etti. Dava, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) konuya ilişkin emsal kararlarının mahkemeye sunulması için süre talep edilmesi sonucu 9 Eylül’e ertelendi.

Gazeteci Kibriye Evren’in davası Temmuz ayına ertelendi

Jin News editörü Kibriye Evren’in “örgüte üye olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması 10 Mart 2020 tarihinde Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Evren’in katılmadığı duruşmada avukatları Pirozhan Karali ve Resul Tamur hazır bulundu. Tamur, müvekkilinin sağlık problemleri nedeniyle bir sonraki duruşmanın ileri bir tarihe verilmesini talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme, Evren hakkında uygulanan imza atma yükümlülüğünün kaldırılmasına, yurt dışına çıkış yasağının ise devamına karar vererek davayı 14 Temmuz’a erteledi.

Osman Kavala üçüncü kez tutuklandı

Gezi davasında 18 Şubat’ta beraat etmesinin ardından 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilen iş insanı Osman Kavala, aynı soruşturma kapsamında “siyasal ve askeri casusluk” suçlamasıyla bir kez daha tutuklandı.

Kavala, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma kapsamında elde edilen “yeni deliller” gerekçesiyle 9 Mart 2020 tarihli sevk yazısına istinaden tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden SEGBİS ile ifade verdiği İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklandı.

İlgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Odatv haberi ile ilgili üç gazeteci daha tutuklandı

Odatv’nin Libya’da ölen MİT mensubunun defin töreni ile ilgili haberi hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 6 Mart 2020 tarihinde sulh ceza hakimliğine ifade vermelerinin ardından adlî kontrol şartıyla serbest bırakılan Yeni Yaşam gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser ve Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı sonucu 8 Mart günü çıkarıldıkları İstanbul 5. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından “İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Konuyla ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

RTÜK’ten Halk TV’ye idari para cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV’ye 24 Şubat 2020 tarihli canlı yayınında, “şehit olmuş MİT mensuplarının kimliklerini ifşa ettiği ve bu kapsamda hukukun üstünlüğüne aykırı yayın yaptığı” gerekçesiyle idari para cezası uygulanmasına karar verdi. RTÜK, 6112 sayılı Yasanın 8. maddesinde yer alan “Yayın hizmetleri hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz” hükmüne göre televizyon kanalına üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Cumhuriyet gazetesine Burhan Kuzu tarafından açılan dava reddedildi

Eski AKP milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti’yle fotoğraflarını yayınlayan Cumhuriyet gazetesine açtığı manevi tazminat davası, Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce reddedildi.

AYM: Yeni Akit’e ilan yasağı ifade özgürlüğü ihlâli 

Anayasa Mahkemesi, Yeni Akit gazetesinde 16 Ocak 2014 tarihinde yayımlanan bir köşe yazısı nedeniyle Basın İlan Kurumu (BİK) kararıyla bir gün süreyle reklam ve ilanlarının kesilmesinin basın ve ifade özgürlüklerini ihlal ettiğine oybirliğiyle karar verdi. AYM Birinci Bölümü, 9 Ocak 2020 tarihli kararında, Yeni Akit’in tazminat talebini ise reddetti.

Exit mobile version