Site icon International Journalists

9-13 Aralık basın ve ifade özgürlüğü davaları

Mehmet Baransu’nun tutukluluğunun devamına karar verildi; istinaf mahkemesi, Oğuz Güven’e verilen hapis cezasını onadı; gazeteci Sinan Aygül’e 10 ay hapis cezası verildi.

Ahmet Kanbal, “propaganda” davasında beraat etti

Mezopotamya Ajansı muhabiri Ahmet Kanbal, sosyal medya paylaşımları nedeniyle “zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın 13 Aralık 2019 günü görülen duruşmasında beraat etti.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen davanın Mart ayında görülen üçüncü duruşmasında mahkeme, yargılamanın TCK 301/4 maddesi uyarınca yapılması talebiyle dosyanın Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine karar vermişti. Adalet Bakanlığı’nın talebi reddetmesi üzerine yargılamaya devam edildi.

Mütalaasını sunan savcı, Kanbal hakkında beraat talebinde bulundu. Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme heyeti, Kanbal’ın beraatine karar verdi.

Taraf davasında Mehmet Baransu’nun tutukluluğuna devam kararı verildi

Kapatılan Taraf gazetesinin eski yöneticileri ile muhabiri Mehmet Baransu’nun “Egemen Harekât Planı” adlı belgenin gazetede yayımlandığı iddiasıyla “Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklama, temin etme ve yok etme” suçlamasıyla yargılandıkları davanın görülmesine 10, 11 ve 12 Aralık 2019 tarihlerinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Üç gün süren duruşmada Baransu’nun savunmasını tamamlamasının ardından üç tanığın ifadeleri dinlendi. Heyet, duruşma sonunda açıkladığı ara kararında Baransu’nun tutukluluk hâlinin devamına karar verdi. Dosyanın, Baransu’nun talepleri doğrultusunda avukatı tarafından verilecek dilekçe ile ilgili yazışmaların tamamlanması sonrasında savcıya tevdi edilmesine karar veren heyet, davanın bir sonraki duruşmasının 8-10 Nisan 2020 tarihlerinde üç gün boyunca görülmesine karar verdi.

P24 tarafından takip edilen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan ulaşılabilir.

Gazeteci Sinan Aygül’e 10 ay hapis cezası verildi 

Bitlis News gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sinan Aygül, Temmuz ayında yaptığı bir haber nedeniyle “soruşturmanın gizliliğini ihlâl” suçlamasıyla açılan davanın Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ertelenmedi. Aygül’ün avukatları karara karşı istinaf mahkemesine itiraz başvurusunda bulunacak.

Pınar Gayıp ve Semiha Şahin’in ev hapsi kaldırıldı

Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ve muhabir Pınar Gayıp’ın da aralarında bulunduğu dört kişinin “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın yedinci duruşması 11 Aralık 2019 günü İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme, Şahin ve Gayıp’a uygulanan ev hapsi ve imza şartını kaldırdı ancak haklarında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar vererek davayı 27 Şubat 2020 tarihine erteledi.

Cumhuriyet gazetesine 3. havalimanı haberi nedeniyle tazminat cezası verildi

Cumhuriyet gazetesinde 12 Şubat 2018 tarihinde yayımlanan “3. Havalimanı Mezarlık Gibi” başlıklı haber nedeniyle havalimanını inşa eden şirket tarafından açılan tazminat davasının üçüncü duruşması, 11 Aralık 2019 günü İstanbul 19. Asliye Ticaret Mahkemesinde görüldü. Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, gazetenin 15 bin TL tutarında manevi tazminat ödemesine ve kararın tirajı en yüksek üç gazetede ilan edilmesine hükmetti.

Gazeteci Aziz Oruç gözaltına alındı

Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bir operasyonda gazeteci Aziz Oruç ve HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek, 11 Aralık 2019 günü Doğubayazıt-Ağrı karayolunda gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı gözaltılarla ilgili yaptığı açıklamada gazeteci Oruç için “terörist” sözcüğünü kullandı. Dosyasına gizlilik kararı getirilen Oruç hakkında avukat kısıtlılığı kararı da bulunduğu öğrenildi.

Kızılkaya ve Sancılı’nın yargılandığı dava, birleştirme uyuşmazlığı nedeniyle istinafa gönderildi

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın gazetede 2016 yılında yayımlanan üç haber nedeniyle yargılandığı davanın 10. duruşması 10 Aralık 2019 günü İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kızılkaya ve Sancılı’nın katılmadığı duruşmada avukat Sercan Korkmaz hazır bulundu. Mahkeme, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülmekte olan “Özgür Gündem ana davası” ile birleştirme talebine mahkemece muvafakat verilmediğinden dosyanın birleştirme uyuşmazlığı ile ilgili karar verilmek üzere İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vererek, davayı 26 Mart 2020 tarihine erteledi.

AİHM, Osman Kavala başvurusunda hak ihlâli kararı verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı olan iş insanı Osman Kavala’nın başvurusunda hak ihlâli bulunduğuna hükmetti.

AİHM, 10 Aralık 2019 günü yayımladığı kararında, makul şüphe olmadan Kavala’nın siyasi sebeplerle tutuklanması ve AYM’nin başvuruyu makul sürede incelememesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) 5/1 ve 5/4 maddelerinde güvence altına alınan haklar ile madde 18’in ihlâl edildiğine karar vererek, Kavala’nın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

Hasan Cemal hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” soruşturmasında takipsizlik kararı 

T24 yazarı ve P24 Kurucu Başkanı Hasan Cemal’in 9 Temmuz 2018 tarihinde T24’te yayımlanan “Dikta/Diktatör” başlıklı yazısıyla ilgili olarak “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yapılan şikâyet üzerine başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nca, suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Yazıyla ilgili ilk olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yapılmış, savcılık yer itibariyle yetkisizliğe karar vermiş ve dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti.

İstinaf mahkemesi, Oğuz Güven’e verilen hapis cezasını onadı

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Cumhuriyet gazetesi internet sitesi eski yayın yönetmeni Oğuz Güven’e, sitede yer verilen bir haber fotoğrafı nedeniyle yargılandığı davada “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçundan verilen 6 ay hapis cezasını onadı.

İstinaf mahkemesi, 28 Kasım 2019 tarihli kararında Güven’e 2018 yılının Temmuz ayında İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce yargılandığı davada verilen cezaya karşı yapılan istinaf başvurusunu esastan reddetti. Karara karşı Yargıtay’da temyiz yolu açık bulunuyor.

Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi 

13 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 117 gazeteci ve medya çalışanı, tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.

Kaynak: P24

Exit mobile version