Site icon International Journalists

7 gazeteciye “hedef gösterme” davasında beraat

Sokağa çıkma yasakları döneminde Diyarbakır’da yürütülen operasyonlarla ilgili bir haberi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları için “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla yedisi medya mensubu sekiz kişi hakkında açılan davanın beşinci duruşması 18 Aralık 2019 günü Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

P24 tarafından izlenen duruşmada, gazetecilerden A. Vahap Taş ile gazetecilerin avukatı Resul Tamur hazır bulundu. Duruşmayı polislerin izlediği gözlemlendi. Duruşma sonunda mahkeme, yedi gazetecinin de haklarındaki tüm suçlamalardan beraatine hükmetti.

Suçlamaya konu olan “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlıklı haber, Şubat 2016’da yayımlanmıştı.

Haberin yayınlandığı dönemde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olan ve 30 Ağustos 2018 tarihinde korgeneralliğe terfi eden Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Musa Çitil’in şikayetiyle açılan davada o dönemde DİHA Haber Müdürü olan Ömer Çelik, muhabirleri Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek, gazeteci A. Vahap Taş ve yine o dönemde Özgür Gündem Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olan İnan Kızılkaya ile gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ve sosyal medya kullanıcısı S.G. hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Davada Selman Çiçek’e ayrıca sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması yöneltiliyordu.

Önceki celse verdiği mütalaayı tekrarlayan duruşma savcısı, gazetecilerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebinde bulundu.

Mütalaaya karşı söz alan Taş, haberin suç unsuru taşımadığını ve bu paylaşımla kimseyi hedef göstermediklerini belirterek beraatini talep etti. Avukat Tamur da müvekkillerinin beraatini talep etti.

Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, sanıkların üzerine atılı “hedef gösterme” suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından beraatlerine karar verdi. Suçun maddi unsurunun oluşmadığı anlaşıldığından Çiçek’in hakkındaki “propaganda” suçlamasından da beraatine karar verildi. Mahkemenin, davanın sekizinci sanığı olan S.G. hakkında çıkarılan yakalama kararı infaz edilemediğinden dosyasının ayrılmasına karar verdiği öğrenildi.

Exit mobile version