Site icon International Journalists

4-11 Kasım basın davaları

Bir haftada en az sekiz gazeteci ve medya çalışanı hapis veya para cezasına çarptırıldı; Gazete Fersude muhabiri Soner Karabulut tutuklandı; üç yıldan uzun süredir tutuklu bulunan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hükümle birlikte tahliye edildi.

Gazeteci Adnan Bilen’e 7 bin TL para cezası verildi

Gazeteci Adnan Bilen’in 2017 ve 2015 yıllarından iki sosyal medya paylaşımı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşmasında karar çıktı.

Van 4. Asliye Ceza Mahkemesi, 8 Kasım 2019 günü görülen duruşmada Bilen’in paylaşımlarından birindeki “yüz karası” ifadesi nedeniyle 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Mahkeme cezayı 7 bin TL para cezasına çevirdi.

Bilen’in suçlama konusu edilen diğer paylaşımdan ise beraatine karar verildi. Bilen hakkındaki iddianamede Cumhurbaşkanı Erdoğan mağdur olarak yer alıyordu. İddianamede Bilen’in Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299/1-2. maddesi kapsamında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.

Mehmet Çakmakçı’nın yargılandığı dava Mart ayına ertelendi

Gazeteci Mehmet Çakmakçı’nın “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın altıncı duruşması 8 Kasım 2019 günü Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Çakmakçı’nın katılmadığı duruşmada avukatı Resul Tamur mahkemede hazır bulundu. Sanıktan elde edilen dijital materyallerin incelemesine ilişkin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünden beklenen raporun akıbetinin sorulmasına karar veren mahkeme, davayı 11 Mart 2020 tarihine erteledi.

Gazeteci Soner Karabulut tutuklandı

Gazete Fersude muhabiri Soner Karabulut, hakkında açılan bir soruşturma kapsamında ifade vermek için gittiği İstanbul Adliyesi’nde 7 Kasım 2019 günü gözaltına alınmasının ardından tutuklandı. Savcılık ifadesi alınmadan sevk edildiği hâkimlik tarafından tutuklanan Karabulut’un tutuklanma gerekçesi olarak sosyal medya paylaşımları gösterildi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Gazi Mahallesi’nde bulunan evi basılan Karabulut, evde olmadığı için gözaltına alınmamıştı.

Gazeteci Atakan Sönmez’e 10 ay hapis cezası verildi

Cumhuriyet gazetesi internet eski Haber Müdürü Atakan Sönmez’in, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna ilişkin haberler nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması 7 Kasım 2019 günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma sonunda kararını açıklayan mahkeme, Sönmez’e, “Terör örgütlerinin cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden bildiri veya açıklamalarını basmak veya yayınlamak” suçundan 10 ay hapis cezası vererek cezayı erteledi.

P24’ün izlediği duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Zeynep Altıok, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla hâkim karşısına çıktı

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve 26. Dönem Milletvekili Zeynep Altıok, sosyal medyada “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 7 Kasım 2019 günü görülen ilk duruşmasında hâkim karşısına çıktı.

Urla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Altıok, CHP’nin insan haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olduğu dönemde ODTÜ mezuniyet töreninde “Tayyipler Alemi” adı karikatürün bulunduğu bir pankart taşıdıkları için gözaltına alınan ODTÜ’lü öğrencilere destek verdiği için yargılanıyor.

Altıok’un avukatlarının süre talebini kabul eden mahkeme, davayı 19 Aralık 2019 tarihine erteledi.

Ferhat Parlak ikinci duruşmasında hâkim karşısına çıktı

Kapatılan Silvan Mücadele gazetesinin sahibi gazeteci Ferhat Parlak’ın “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla tutuksuz olarak yargılandığı davanın ikinci duruşması 6 Kasım 2019 günü Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Parlak ve avukatı Mehdi Özdemir’in hazır bulunduğu duruşmada, gizli tanıkların beyanlarının alınmadığı ve hazır edilmedikleri belirtildi. Duruşmada hazır olan üç tanıktan biri Parlak’ı tanımadığını ifade ederken, diğer iki tanık ise Parlak’ı Silvan’da gazeteci ve matbaacı olarak tanıdıklarını söyledi.

Gizli tanıkların ifadesinin alınması yönündeki ara kararını yenileyen mahkeme, tanık ve gizli tanık beyanlarının tamamlanmamış olması ve öngörülen cezanın alt ve üst sınırı gerekçesiyle Parlak’a uygulanan adlî kontrol tedbirinin devamına karar vererek davayı 17 Şubat 2020’ye erteledi.

Selman Keleş’in yargılandığı dava ertelendi

Kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) eski muhabiri Selman Keleş’in 2016 yılında yayımlanan bir haber nedeniyle “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine 5 Kasım 2019 günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Yurtdışında yaşayan Keleş’in katılmadığı duruşmada avukatı Özcan Kılıç hazır bulundu. Mahkeme, Keleş hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesine karar vererek davayı 28 Kasım’a erteledi.

Özgür Gündem baskınında gözaltına alınan gazetecilerin davası Şubat’a ertelendi

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesine 2016 yılında düzenlenen baskında gözaltına alınan 22 gazetecinin “polise mukavemet” suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine 5 Kasım 2019 günü İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Yargılanan gazetecilerin avukatları Özcan Kılıç, Sercan Korkmaz ve Hazal Pekşen Demirhan mahkemede hazır bulundu. Mahkeme, dava kapsamında yargılanan gazetecilerden Amine Demirkıran, Günay Aksoy, Bayram Balcı ve Ersin Çaksu hakkında çıkarılan yakalama emirlerinin infazının beklenmesine karar vererek davayı 25 Şubat 2020 tarihine erteledi.

Berzan Güneş ve Uğur Yılmaz’a “örgüt” suçlamalarıyla hapis cezası

İstanbul ve Bitlis’te gazetecilerin yargılandığı iki ayrı davada 5 Kasım 2019 günü karar çıktı.

Gazeteci Berzan Güneş, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 18. duruşmasında “örgüt propagandası” suçundan 3 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Güneş hakkındaki diğer suçlamadan beraat etti.

Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Uğur Yılmaz ise “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla Bitlis 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yargılandığı davanın 16. duruşmasında “örgüt üyeliği” suçundan 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Yılmaz’ın tutukluluğunun devamına hükmetti. Yılmaz, hakkındaki “propaganda” suçlamasından ise beraat etti.

Yeniden görülen Altanlar davasında beş kişiye terör suçlamalarıyla ceza verildi

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından yeniden görülen Altanlar davasının ikinci duruşması, 4 Kasım 2019 günü İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, gazeteciler Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 10 yıl 6 ay ve 8 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmalarına ve hükümle birlikte tahliye edilmelerine karar verdi. Mahkeme, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak hakkında yurtdışına çıkış yasağı şeklinde adlî kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.

Mehmet Altan’ın beraatine karar veren mahkeme, Zaman gazetesi eski çalışanları Fevzi Yazıcı ve Yakup Şimşek ile Polis Akademisi eski öğretim görevlisi Tuğrul Özşengül’ün ise “örgüt üyeliği” suçundan 11 yıl 3 ay ve 12 yıl hapis cezasına çarptırılmalarına ve tutukluluk hâllerinin devamına karar verdi.

Kararın ardından üç yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Ahmet Altan Silivri Cezaevi’nden, Nazlı Ilıcak ise Bakırköy Kadın Cezaevi’nden gece saatlerinde tahliye edildi.

P24’ün izlediği duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi 

Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın üç yılı aşkın süre tutukluluklarının ardından hükümle birlikte tahliye edilmeleri ve Gazete Fersude muhabiri Soner Karabulut’un tutuklanmasının ardından 8 Kasım 2019 tarihi itibarıyla en az 117 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.

Ayrıntılı listeye bu bağlantıdan erişilebilir.

 

Exit mobile version