Bir haftada en az üç gazeteci tutuklandı; 3 gazeteciye “hedef gösterme” suçlamasıyla dava açıldı
Gazeteci Yusuf Topaloğlu tutuklandı
KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Hacı Yusuf Topaloğlu, hakkında açılan bir soruşturma kapsamında Adıyaman’ın Kahta ilçesinde 27 Kasım 2019 günü gözaltına alındı. Dokuz günlük gözaltı sürecinin ardından 5 Aralık 2019 günü Adıyaman Adliyesi’nde hâkim karşına çıkan Topaloğlu, hakkındaki gizli tanık ifadesi üzerinden “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı. Topaloğlu, Adıyaman E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
Canan Coşkun, Can Uğur ve Ali Açar’a “hedef gösterme” suçundan dava açıldı
Gazeteciler Canan Coşkun, Can Uğur ve Ali Açar hakkında, Cumhuriyet gazetesinde 11 Mart 2016 tarihinde yayımlanan “Berkin Elvan’ı Vurduğu İddia Edilen Polis Görev Yerini Hatırlamadı” ve BirGün gazetesinin internet sitesinde yayımlanan “Berkin Soruşturmasındaki Gizlilik Kararının Sebebi Katilin İtibarı Zedelenmesin” başlıklı haberler gerekçe gösterilerek “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla dava açıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosunca düzenlenen 21 Kasım 2019 tarihli iddianamede, Berkin Elvan dosyasında şüpheli olarak bulunan “polis memurunun isminin belirtildiği ve haber içeriğinde şüphelinin fotoğrafına tanınabilecek şekilde yer verildiği” iddia edildi.
İddianameyi 5 Aralık tarihinde düzenlediği tensip zaptıyla kabul eden İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın ilk duruşmasını 9 Nisan 2020 tarihinde görecek.
Engin Çağlar ilk duruşmasında beraat etti
Mezopotamya Ajansı muhabiri Ergin Çağlar hakkında tanık beyanlarına dayanarak “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 5 Aralık 2019 günü Mersin 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Çağlar’ın savunmasının ve hakkında beyanda bulunan tanığın ifadesinin dinlenmesinin ardından söz alan duruşma savcısı, mevcut delil durumu dikkate alınarak Çağlar hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme, Çağlar hakkında beraat kararı verdi.
BirGün gazetesine açılan “kamu görevlisine hakaret” davasının ilk duruşması görüldü
BirGün gazetesi editörleri Uğur Koç ve Mustafa Kömüş ile imtiyaz sahibi İbrahim Aydın hakkında gazetenin internet sitesinde 21 Haziran 2019 tarihinde yayımlanan “Ekşi Sözlük’teki Berat Albayrak-Özge Ulusoy başlığı kaldırıldı” başlıklı haber nedeniyle “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 5 Aralık 2019 günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
Haberin yayımlandığı tarihte gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü olan Koç, web sitesi sorumlu müdürü olan Kömüş ve imtiyaz sahibi Aydın haklarındaki suçlamayı kabul etmediklerini ifade ettiler. Avukatlar, derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini ifade etti.
Mahkeme, yazılı savunmaların hazırlanması için davayı 27 Şubat 2020 tarihine erteledi.
Can Dündar ve Abbas Yalçın’ın “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan yargılandığı dava ertelendi
Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Abbas Yalçın hakkında 11 Ağustos 2015 tarihinde yayımlanan “Bayık: Operasyonlar durursa savaşı bırakırız” başlıklı haber nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davanın görülmesine 5 Aralık 2019 günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Duruşmada söz alan Yalçın, davanın Basın Kanunu’ndaki dört aylık hak düşürücü süre dolduktan sonra açıldığını ve bu nedenle düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Mahkeme, Dündar hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesine karar vererek davayı 16 Ocak 2020 tarihine erteledi.
Işıl Özgentürk hakkında “propaganda” suçundan açılan davanın ilk duruşması görüldü
Cumhuriyet gazetesi yazarı Işıl Özgentürk hakkında “basın yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 5 Aralık 2019 günü İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Özgentürk, Twitter’da dört yıl önce paylaştığı iki mesaj ve iki fotoğraf nedeniyle yargılanıyor.
Özgentürk’ün savunmasının ardından mütalaasını veren savcı 6 Eylül 2015 tarihli fotoğrafların yasadışı olayları meşru gösterme amacı güttüğünü, 4 Nisan 2015 tarihli fotoğrafın ise örgüt yöneticilerinin meşrulaştırılmasını, örgütün ve amacının toplum içerisinde benimsenmesinin sağlanması unsurlarını ihtiva ettiğini öne sürdü.
Savcı, Özgentürk’ün terör örgütü propagandası suçunu zincirleme şekilde işlediğini belirterek TMK 7/2, TCK 43/1 ve TCK 53/1’den cezalandırılmasını istedi.
Mütalaa üzerine Özgentürk ve avukatları, mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talebinde bulundu. Ara kararını açıklayan mahkeme, davanın 5 Mart 2020’ye bırakılmasına ve Özgentürk’ün duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.
Altanlar davasında gerekçeli karar açıklandı
Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından, Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu altı kişiyi yeniden yargılayan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını 4 Aralık 2019 tarihinde açıkladı.
4 Kasım 2019 tarihinde davayı hükme bağlayan mahkeme, 86 sayfalık gerekçeli kararında “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezası verdiği Ahmet Altan’ın davaya konu olan eylemlerinin gazetecilik faaliyeti kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Gerekçeli kararda, Altan’ın Taraf gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmeni olması, “haberdar.com” isimli haber sitesinde yazarlık yapması ile “Ben buradayım benimle konuşun”, “Mutlak korku”, “Ezip geçmek” ve “Montezuma” başlıklı köşe yazılarının “örgüte hizmet niteliğinde olduğu” değerlendirildi.
Konu ile ilgili habere ve gerekçeli kararın tam metnine bu bağlantıdan erişilebilir.
Mehmet Baransu ve Murat Şevki Çoban’ın yargılandığı davada görevsizlik kararı verildi
Kapatılan Taraf gazetesi eski muhabiri Mehmet Baransu ile gazetenin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Murat Şevki Çoban’ın Kasım 2013’te yayımlanan “Gülen’i Bitirme Kararı 2004’te MGK’da Alındı” başlıklı haber nedeniyle yargılandıkları davanın 22. duruşması, 4 Aralık 2019 günü Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Silivri Cezaevi’nde başka dava kapsamında tutuklu bulunan Baransu’nun mazeret dilekçesi sunarak katılmadığı duruşmada avukatı Gülşen Korkmaz hazır bulundu. Savunmasını daha önce sunan Çoban, duruşmada avukatı Figen Albuga Çalıkuşu tarafından temsil edildi.
Duruşma savcısı, davanın 20. duruşmasında sunduğu görev yönünden mütalaayı tekrarlayarak, suçun basın yoluyla işlendiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilerek dosyanın Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verilmesi yönünde mütalaa verdi.
Avukatların görevsizlik kararı verilmesi hususunda mütalaaya katıldıklarını beyan etmesinin ardından hükmünü açıklayan mahkeme, savcının mütalaası yönünde görevsizlik kararı vererek dosyanın Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.
Ferhat Tunç’un yakalama kararının devamına karar verildi
Müzisyen ve aktivist Ferhat Tunç hakkında 2016 yılında Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davanın yedinci duruşması 4 Aralık 2019 günü Büyükçekmece 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Yurt dışında yaşayan Tunç’un katılmadığı duruşmada avukatı Damla Koç hazır bulundu. Mahkeme, Tunç’un Türkiye’ye dönme ihtimaline binaen savunmasının alınabilmesi için hakkında çıkarılmış olan yakalama emrinin devamına ve savunmasının tespiti için Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılarak Tunç’un Almanya’daki adresinden alınabilmesi için uluslararası talebin tekrar edilmesine karar vererek davayı 12 Şubat 2020 tarihine erteledi.
Cumhuriyet davasında duruşmanın tekrarlanması talebi reddedildi
Cumhuriyet gazetesi davasında Bülent Utku ve avukatı Ergin Cinmen’in mahkemenin usûle uygun karar vermediği yönündeki itirazı reddedildi.
Utku ve avukatları, mahkemenin öncelikle Yargıtay’ın bozma kararına ilişkin karar vermesini sonra yargılama yapması gerektiğini söylemiş, mahkemenin talebe uymaması üzerine reddi hâkim talebinde bulunmuştu. Mahkeme reddi hâkim talebini de davayı uzatmaya yönelik bir girişim olarak değerlendirerek reddetmişti. Yargılamada ihsas-ı rey söz konusu olduğunu ifade eden Utku ve avukat Cinmen üst mahkemeye itiraz etmişti.
İtirazı görüşen 28. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamada bir usûl hatası olmadığı yönünde karar verdi.
Savcı, Şirin Kabakcı hakkında ceza talep etti
Kapatılan Zaman gazetesinin Konya temsilcisi Şirin Kabakcı’nın “terör örgütü üyeliği”, “basın yoluyla hakaret” ve “gizliliğin ihlâli” suçlamalarıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşması 3 Aralık 2019 günü İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada Kabakcı ve avukatı Cumali Aydemir ile katılan Mehmet Şamil Şenalp’in avukatı Necmettin Cüneyt Şenalp hazır bulundu.
Duruşma savcısının 11 Kasım 2019 tarihinde mütalaa verdiği öğrenildi. Savcı, mütalaasında “basın yoluyla hakaret” ve “gizliliğin ihlali” yönünden dosyanın ayrılmasını talep ederken Kabakcı’nın “terör örgütü üyeliği” suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Kabakcı ve avukatının esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için süre talebini kabul eden mahkeme, davayı 20 Şubat 2020 tarihine erteledi.
Mezopotamya Ajansı muhabirleri Eser ve Topaloğlu tutuklandı
İstanbul’da 29 Kasım 2019 günü Beyoğlu’nda bulunan Mezopotamya Ajansı bürosundan çıktıktan sonra gözaltına alınan gazeteciler Sadiye Eser ve Sadık Topaloğlu, 3 Aralık 2019 tarihinde çıkarıldıkları 3. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.
Emniyetteki ifadelerinin ardından sevk edildikleri İstanbul Adliyesi’nde savcılık tarafından ifadeleri alınmadan mahkemeye sevk edilen gazeteciler, “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı.
Eser ve Topaloğlu’nun yurtdışı gezileri ve haklarında daha önce açılan davalar gerekçe olarak gösterildi. Eser, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderilirken, Topaloğlu ise Metris Cezaevi’ne gönderildi. Topaloğlu’nun daha sonra Silivri Cezaevi’ne sevk edileceği öğrenildi.
Gözaltına alınan ETHA muhabiri Serdal Işık serbest bırakıldı
Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Serdal Işık, İstanbul’da 3 Aralık 2019 günü haber takibine gittiği sırada polis tarafından yapılan GBT kontrolü sonrasında gözaltına alındı.
Hakkında Diyarbakır’da 2008 yılında açılan bir soruşturma kapsamında yakalama kararı olduğu öğrenilen Işık, adliyede SEGBİS’le ifadesi alındıktan sonra aynı gün içinde serbest bırakıldı.
Sibel Hürtaş ve Hayri Demir’in yargılandığı dava Mart ayına ertelendi
Gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir’in, sosyal medyada paylaştıkları Afrin operasyonuna ilişkin haberler nedeniyle “örgüt propagandası” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından toplam 10,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandıkları davanın altıncı duruşması, 3 Aralık 2019 günü Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşma savcısının Demir’in iddianamede yer alan suçlamaların yanı sıra TCK 301. maddesi kapsamında da yargılanması yönündeki talebi üzerine mahkeme tarafından Adalet Bakanlığı’na yapılan izin başvurusuna henüz yanıt gelmediği belirtildi.
Duruşmada ayrı ayrı söz alan Hürtaş ve Demir, mahkemeden yargı reformu paketindeki düzenlemelere uymasını talep etti. Sanıkların yargı reformu paketi ile ilgili taleplerini değerlendirmeye almayan mahkeme, sanıklara uygulanan adlî kontrol tedbirlerinin kaldırılması yönündeki talepleri reddederek davayı 26 Mart 2020 tarihine erteledi.
Gözaltındaki MA muhabiri Berivan Altan serbest bırakıldı
Hakkında Mersin 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nce çıkarılan yakalama kararı doğrultusunda 26 Kasım 2019 gecesi Ankara’da gözaltına alınarak Mersin’e getirilen Mezopotamya Ajansı muhabiri Berivan Altan, bir haftalık gözaltı süresinin ardından 3 Aralık 2019 günü sevk edildiği Mersin 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından adlî kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Altan’a “örgüt üyesi olmak” suçlaması yöneltildiği öğrenildi. Hâkimlik, Altan’a haftada bir imza atma şartı ve yurtdışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verdi.
Hasan Cemal’e getirilen yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı
T24 yazarı ve P24 Kurucu Başkanı Hasan Cemal’in pasaportuna 1 Aralık 2019 günü Berlin’e gitmek üzere gittiği İstanbul Havalimanı’nda el konuldu.
Cemal’e polisler tarafından hakkında 11 Kasım 2019 tarihinde yurt dışına çıkış yasağı konulduğu bildirildi. Yurt dışı yasağının, Hasan Cemal’in “Çekilme Günlüğü” adlı yazı dizisi nedeniyle yeniden yargılandığı davada İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 3 Nisan 2018 tarihinde verilen ve infazı ertelenen 3 ay 22 gün hapis cezası uyarınca uygulanan adlî kontrol tedbiri olduğu öğrenildi.
Cemal’in avukatı Fikret İlkiz, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, dosyanın Yargıtay incelemesinde olduğunu bildirdi ve Cemal’e yönelik adlî kontrol tedbirinin kaldırılması talebinde bulundu. Mahkeme, Cemal hakkındaki yurt dışı yasağını kaldırdı. Mahkemenin kararında “sanık hakkında kalan bakiye ceza miktarının nazara alındığı” belirtildi.
Yetkin Yıldız ve 5 diğer gazeteciye 3 yıl 6 ay hapis cezası
Aktif Haber ve bir takım haber sitelerinde 2014 yılının Haziran ayında yayımlanan “Gümüşhane’de polis esnafı takibe aldı” başlıklı haber nedeniyle tutuklu gazeteci Yetkin Yıldız ile beş diğer gazetecinin Gümüşhane Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 28 Kasım 2019 günü görülen 10. duruşmasında karar çıktı.
Gümüşhane İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü’nde polis memuru olan Bülent Akyar’ın şikayeti üzerine açılan davada, sanıklara “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret,” “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” ve “özel hayatın gizliliğini ihlâl” suçlamaları yönetiliyordu.
Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, yargılanan gazeteciler Yetkin Yıldız, Hamza Mısır, Duygu Göktaş Timoçin, Selime Taş, Serkan Kaya ve Şükrü Üçüncü’nün “hakaret” suçundan ayrı ayrı beraatlerine, “özel hayatın gizliliğini ihlâl” ve “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçlarından ise ayrı ayrı 1’er yıl 8’er ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına hükmetti. Yetkin Yıldız’a verilen cezaları ertelemeyen mahkeme, Göktaş, Mısır, Taş, Kaya ve Üçüncü hakkında verilen cezalarda ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Tutuklu gazeteciler listesi için tıklayın.