Site icon International Journalists

30 Aralık – 3 Ocak basın özgürlüğü davaları

İstinaf mahkemesinden Ahmet Altan hakkında bir onama, bir beraat

Tutuklu gazeteci ve roman yazarı Ahmet Altan’ın kapatılan Taraf gazetesinde 4 Kasım 2010 tarihinde yayımlanan “CHP” başlıklı yazısı nedeniyle “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davada verilen hapis cezası, istinaf mahkemesince bozuldu.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi, 26 Aralık 2019 tarihli kararında, Altan’a davanın 2 Temmuz 2019 günü görülen karar duruşmasında Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen 1 yıl 6 ay hapis cezasının kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme, Altan’a yüklenen suçun unsurları oluşmadığından Altan’ın beraatine oybirliği ile karar verdi.

Altan’ın avukatlarınca yapılan bir diğer istinaf başvurusu ise esastan reddedildi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Altan’a Haziran 2016’da kaleme aldığı “Ezip Geçmek” başlıklı yazısı nedeniyle 2018 yılında verilen hapis cezasına ilişkin istinaf başvurusunu esastan reddetti.

İstinaf mahkemesi, 17 Aralık 2019 tarihli kararında, Altan’a İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 2 yıl 11 ay, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan ise üç yıl olmak üzere toplam 5 yıl 11 ay hapis cezasını onadı. Karara karşı Yargıtay’da temyiz yolu açık bulunuyor.

Her iki istinaf kararı ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Gazeteci Mehmet Erol hakkında dava açıldı

Gazeteci Mehmet Erol’un 2013-2015 yılları arasında Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar ve bir dönem basın danışmanlığı görevini yürüttüğü Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açıldı. 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede Erol’un 7 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Gazeteci Murat İde’ye saldırı

Yeniçağ gazetesi yazarı, KRT TV programcısı ve İYİ Parti basın danışmanı Murat İde, KRT’de yayınlanan “Burası Çok Önemli” isimli programdan sonra evine giderken bir grubun yumruklu ve sopalı saldırısına uğradı. İde’yi evine giderken yol boyunca üç aracın takip ettiği, saldırıyı 7-8 kişilik bir grubun gerçekleştirdiği belirtildi.

Yargıtay’a giden Zaman davasında tebliğname sunuldu

KHK ile kapatılan Zaman gazetesinin 11 eski köşe yazarı ve editörünün yargılandığı davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne tebliğnamesini sundu.

23 Aralık 2019 tarihli tebliğnamede başsavcılık, köşe yazarları Ahmet Turan Alkan, Mümtazer Türköne, Mustafa Ünal ve gece haberleri editörü İbrahim Karayeğen hakkında “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla verilen hapis cezalarının onanmasını talep etti.

Şahin Alpay ve Ali Bulaç hakkında “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla verilen hükmün bozulmasını talep eden başsavcılık, Alpay ve Bulaç’ın “hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan yargılanmaları gerektiğini belirtti.

Tebliğnamede köşe yazarları Lale Sarıibrahimoğlu, Nuriye Ural, İhsan Dağı ve Orhan Kemal Cengiz hakkında verilen beraat kararlarının onanması talep edilirken, editör Mehmet Özdemir hakkında verilen beraat kararının ise bozulması gerektiği belirtildi.

Tebliğname ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi güncellendi

P24’ün açık kaynaklardan ulaşılan bilgiler ışığında derlediği cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi güncellendi.

Son araştırmalar neticesinde, TRT eski çalışanları Ahmet Yavaş, Halil İbrahim Mert ve Nuri Durna’nın tahliye edildikleri anlaşıldı. Buna göre, 3 Ocak 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 109 gazeteci ve medya çalışanı, tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.

Ayrıntılı listeye bu bağlantıdan erişilebilir.

Kaynak: P24

Exit mobile version