Site icon International Journalists

3-7 Şubat basın ve ifade özgürlüğü davaları

Ahmet Altan hakkındaki beraat kararı kesinleşti

Ahmet Altan’ın 2015 yılında Grihat adlı internet sitesine verdiği bir mülakat nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davada hakkında verilen beraat kararı, istinaf mahkemesi tarafından onandı.

Altan, İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesince görülen davanın 26 Nisan 2018 tarihinde görülen yedinci duruşmasında hakkındaki suçlamadan beraat etmişti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin 26 Aralık 2019 tarihli kararı ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Gazeteci Hüseyin Aykol’un pasaportuna el konuldu

Brüksel’e gitmek üzere İstanbul Havalimanına giden Yeni Yaşam gazetesi okur temsilcisi Hüseyin Aykol’un pasaportuna el konuldu. Aykol’a pasaport kontrolü sırasında 3 Ekim 2019 tarihinde Nüfus Müdürlüğü tarafından pasaportuna el koyma kararı verildiği söylendi.

Gezi davasında Kavala, Yapıcı ve Aksakoğlu için ağırlaştırılmış müebbet talebi

Aralarında iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 kişinin “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı Gezi davasında mütalaa hazırlandı.

Savcılık, 6 Şubat 2020 tarihli mütalaasında tutuklu sanık Osman Kavala ile tutuksuz sanıklardan Yiğit Aksakoğlu ve Mücella Yapıcı’nın “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle; Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’nin ise aynı suçu “yardım eden sıfatıyla işledikleri” iddiasıyla 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

Mütalaa ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

6 gazetecinin yargılandığı “RedHack davası” Haziran ayına ertelendi

Bakan Berat Albayrak’ın RedHack tarafından sızdırılan e-maillerini haberleştirdikleri için “örgüt propagandası yapmak”, “bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma” ve “örgüt üyeliği” suçlamalarıyla yargılanan altı gazetecinin dokuzuncu duruşması 6 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme ara kararında, Derya Okatan ve Eray Sargın’ın yurtdışına çıkış yasağını kaldırdı. Diğer sanıkların adlî kontrol tedbirlerinin devamına karar veren mahkeme, davayı 25 Haziran’a erteledi.

P24 tarafından takip edilen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir. 

Temel Demirer’in davası Mayıs ayına ertelendi

Yazar ve aktivist Temel Demirer’in 2015 yılındaki Suruç’taki bombalı saldırıda ölenleri anmak amacıyla 2017 yılında Kadıköy’de düzenlenen bir etkinlik sırasında yaptığı konuşma nedeniyle “Suçu ve suçluyu övmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması, 6 Şubat 2020 tarihinde İstanbul Anadolu 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, davayı 5 Mayıs 2020 tarihine erteledi.

Özgür Gündem davası ertelendi

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmenleri Hüseyin Aykol ve Zana Kaya ile gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve eski Kürt siyasetçi Hatip Dicle’nin “hükümeti, yargı organlarını veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama” ve “Türk milletini, cumhuriyetini ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılama” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 15. duruşması 6 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dicle hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenmesine karar veren mahkeme, davayı 2 Haziran’a erteledi.

Dündar ve Kızılkaya’nın duruşması ertelendi

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyasına katılan gazeteci Can Dündar ile gazetenin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 13. duruşması 6 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dündar ve Kızılkaya’ya, 22 Haziran 2016 tarihinde gazetede yayımlanan “Saray rejiminin en kullanışlı hâkimi” başlıklı haberden dolayı İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği yargıcı Bekir Altun’un şikayetiyle dava açılmıştı.

Mahkeme, Dündar için yurt dışına yazılan istinabenin dönüşünün beklenmesine karar vererek davayı 2 Haziran’a erteledi.

Jin News muhabiri Hikmet Tunç hakkında soruşturma başlatıldı

JinNews Van muhabiri Hikmet Tunç hakkında 13 Mayıs 2019 tarihinde yaptığı bir haber nedeniyle soruşturma açıldı. Soruşturmanın, Muradiye Belediyesi’ne atanan kayyum Erkan Savar’ın “asılsız haber yaptığı” iddiasıyla şikayeti sonucu Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açıldığı öğrenildi.

Gazeteci Durket Süren’in davası ertelendi

Gazeteci Durket Süren’in “örgüte yardım” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması 5 Şubat 2020 tarihinde Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Süren’in el konulan materyallerine ilişkin dijital ve kriminal inceleme raporları ile banka hesap hareketlerine ilişkin MASAK raporunun beklenmesine karar veren mahkeme, davanın bir sonraki duruşmasının 18 Mayıs’ta görülmesini kararlaştırdı.

Gazeteci Ferhat Çelik bir günde iki kez gözaltına alındı

Mezopotamya Ajansı (MA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ferhat Çelik, 5 Şubat 2020 tarihinde tutuklu ajans muhabiri Sadık Topaloğlu’nu ziyaret etmek için gittiği Silivri Cezaevi’nde gözaltına alındı.

Çelik’in hakkında bir haber nedeniyle açılan soruşturma kapsamında çıkarılan yakalama kararı nedeniyle gözaltına alındığı öğrenildi. Çelik, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na SEGBİS ile bağlanarak ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

Çelik aynı gün akşam saatlerinde evine gelen polisler tarafından hakkında açılan bir soruşturma kapsamında arama kararı olduğu söylenerek yeniden gözaltına alındı. Öğle saatlerinde verdiği ifade sistemde görünmediği için tekrardan gözaltına alındığı ortaya çıkan Çelik, serbest bırakıldı. 

İstinaf mahkemesi, gazeteci Adnan Bilen’e verilen cezayı onadı

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Adnan Bilen hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan verilen para cezası onandı. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararı yerinde buldu.

Bilen, sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığı davanın 8 Kasım 2019 tarihinde görülen ikinci duruşmasında Van 4. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmış, ceza 7 bin TL para cezasına çevrilmişti.

Yönetmen Kazım Öz hakkında savcı ceza talep etti

Yönetmen Kazım Öz, “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 4 Şubat 2020 tarihinde görülen ikinci duruşmasında hâkim karşısına çıktı.  

Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Öz ve avukatları hazır bulundu. 

Duruşmada mütalaasını sunan iddia makamı, Öz’ün örgüt üyeliği suçundan cezalandırılmasını talep etti. Öz’ün avukatları, dosyada delillerin toplanmamış olması nedeniyle mütalaanın sunulmasına itiraz etti. İtirazı reddeden mahkeme, davayı 28 Nisan’a erteledi.

Hakkı Boltan’ın yargılandığı dava Nisan ayına ertelendi

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi sözcüsü Hakkı Boltan’ın yaptığı bir basın açıklaması nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması 4 Şubat 2020 tarihinde Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada savunmasını yapan Boltan, suçlama konusu açıklamada herhangi bir hakaret veya suç teşkil edecek unsur bulunmadığını belirtti. Açıklamanın Kürtçe yapıldığını ve tercüme hatası olduğunu düşündüğünü ifade eden Boltan, hakkındaki suçlamayı reddederek beraatini talep etti.

Boltan’ın duruşmalardan vareste tutulmasına, suçlama konusu basın açıklamasının bilirkişiye gönderilerek Türkçe tercümesinin dosyaya sunulmasına ve Boltan’ın avukatına savunma için gelecek celseye kadar süre verilmesine karar veren mahkeme, davayı 9 Nisan’a erteledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Altanlar davasında verilen cezaların onanmasını talep etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay’ın bozma kararının ardından Kasım ayında yeniden görülen Altanlar davası ile ilgili tebliğnamesini Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne sundu.

Başsavcılık, 29 Ocak 2020 tarihli tebliğnamesinde, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın avukatlarınca yapılan temyiz taleplerinin “yerinde görülmediğinden” reddini isteyerek İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince verilen mahkûmiyet kararlarının onanmasını talep etti. Tebliğnamede, Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek hakkındaki temyiz taleplerinin de reddi istendi.

Mehmet Altan hakkında verilen beraat kararının da onanmasını talep eden Başsavcılık, ilk derece mahkemesinin sanıklar hakkındaki, “Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme”, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçlarından “ceza verilmesine yer olmadığı” yönündeki kararının ise “sanıkların ayrı ayrı beraatlerine” ibaresi eklenerek düzeltilmesi talep edildi.

Tebliğname ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Başsavcılık, Cumhuriyet davasında verilen cezaların bozulmasını talep etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 21 Kasım 2019 tarihinde yeniden görülen Cumhuriyet gazetesi davasında verilen kararlara karşı temyiz yoluna başvurulmasının ardından ikinci kez tebliğname hazırladı.

Başsavcılık, 28 Ocak 2020 tarihli tebliğnamesinde, önceki tebliğnamede olduğu gibi Cumhuriyet gazetesi eski yönetici ve yazarlarına “üye olmaksızın örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan verilen cezaların bozulmasını talep etti.

Yargıtay’ın bozma ilamının ardından yeniden görülen Cumhuriyet davasında İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi Kadri Gürsel yönünden Yargıtay kararına uymuş, diğer sanıklar yönünden ise karara direnmişti.

Tebliğname ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

AYM’den Mehmet Altan hakkında ikinci hak ihlâli kararı 

Anayasa Mahkemesi, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Mehmet Altan hakkında 11 Ocak 2018 tarihinde verdiği ihlâl kararına rağmen Altan’ın 6 ay boyunca tahliye edilmemesinin yeni bir hak ihlâli olduğuna hükmetti. Kararda, Altan’a 30 bin TL tazminat ödenmesine hükmedildi.

AYM Birinci Bölüm, 9 Ocak 2020 tarihli kararında, Yüksek Mahkeme kararlarının nihai ve bağlayıcı olduğunun altını çizerek yerel mahkemelerin görevinin Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini tartışmak değil, hak ihlâline yol açan durumu ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Kararla ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Sabah gazetesi muhabiri Tülay Canbolat tutuklandı

Sabah gazetesi Ankara muhabiri Tülay Canbolat, Ankara’da önceki hafta gerçekleştirilen Bylock soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Canbolat, tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı.

Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi 

Sabah gazetesi Ankara muhabirlerinden Tülay Canbolat’ın geçtiğimiz günlerde tutuklanmasının ardından, 7 Şubat 2020 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 97 gazeteci ve medya çalışanı, tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.

Kaynak: P24

Exit mobile version