Site icon International Journalists

25-29 Kasım basın özgürlüğü davaları

T24 kurucusu Doğan Akın hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı; 1 haftada en az 6 gazeteciye hapis cezası verildi; Büyükada davasında savcı, 6 hak savunucusu için hapis cezası talep etti.

Gazeteci Berivan Altan’ın gözaltı süresi uzatıldı

Hakkında Mersin 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nce çıkarılan yakalama kararı doğrultusunda 26 Kasım 2019 gecesi Ankara’da gözaltına alınarak Mersin’e getirilen Mezopotamya Ajansı muhabiri Berivan Altan’ın gözaltı süresi, savcılık kararıyla 4 gün daha uzatıldı.

Gazeteci Altan’a uygulanan “avukat kısıtlılığı” kararı ise kaldırıldı. Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube’de tutulan Altan’ın hangi gerekçe ile gözaltında olduğu konusunda bilgi alınamadı.

T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın hakkında dava açıldı

T24 kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni ve aynı zamanda P24 kurucu üyesi Doğan Akın hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 220/7. maddesinde düzenlenen “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Davada Akın, “Mart 2014-Nisan 2016 arasında 108 adet Fuat Avni tweetinin haberleştirilmesi” nedeniyle suçlanıyor. İddianamede, Akın’ın “örgüt ile hiyerarşik bağı olmadığının tespit edildiği, geçmişte örgüt aleyhine çok sayıda haber ve yazı yayımladığı” kaydedildi, ancak “kast unsurunun takdiri mahkemeye ait olmak üzere, örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek suçundan yargılama yapılması” talep edildi.

Dava İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Iğdır’da yerel gazeteciye sopalı saldırı

Iğdır’da yerel bir haber sitesinin sahibi olan gazeteci Metin Işık, bir grubun sopalı saldırısına uğradı. Saldırı anına ilişkin videoyu Twitter hesabından paylaşan Mahmut Oral, Işık’ın MHP Milletvekili Yaşar Karadağ’a yönelik eleştirileri nedeniyle saldırıya uğradığını belirtti.

Cumhuriyet davasında duruşmanın tekrarlanması talebi

Cumhuriyet davası sanıklarından Bülent Utku, Yargıtay’ın bozma kararı sonrası yapılan yeniden yargılamada İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin reddi talebinin heyet tarafından reddedilmesine avukatları aracılığıyla itiraz etti. İtirazda, reddedilen heyetin usûle uygun davranmadığı ve duruşmanın tekrarlanması gerektiği belirtildi.

21 Kasım 2019 tarihinde yapılan yeniden yargılamada, Yargıtay’ın bozma ilamının okunmasından sonra mahkeme heyeti, sadece sanıklara son sözlerinin sorulacağını, sanık avukatlarına ise söz verilmeyeceğini söylemişti. Karara itiraz edilirken, bozmaya uyup uymama konusunda bir karar verildikten sonra son sözlerin alınması gerektiği belirtilmişti. Duruşmada, heyetin bu kararının ihsası rey anlamına geldiğini kaydeden Bülent Utku’nun avukatı, heyet üyelerini reddetmişti. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri ise heyetin tamamının reddinin açıkça duruşmayı uzatma amacı taşıdığını ileri sürerek talebi oy birliğiyle reddetmişti.

Cumhuriyet muhabiri hakkında takipsizlik kararının ardından iddianame düzenlendi

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Zehra Özdilek’e, KHK ile ihraç edilen ve cezaevinden çıkan bir öğretmen ile yaptığı röportajda gizli bir tanığın adını açık yazdığı gerekçesiyle “terörle mücadelede yer almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla dava açıldı.

Soruşturma aşamasında “eylemin basın özgürlüğü ve habercilik faaliyeti kapsamında kaldığı” gerekçesiyle “kovuşturmaya yer olmadığı” yönünde karar verildiği, 20 gün sonra ise dosyada hiçbir resmî itiraz olmaksızın Özdilek hakkında iddianame düzenlendiği ortaya çıktı. İddianamede Özdilek’in, 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi.

Ahmet Altan hakkındaki “tekzip yayınlamama” davasında takipsizlik kararı 

Kapatılan Taraf gazetesinde 22 Ocak 2010 tarihinde yayımlanan “Çetin Doğan cuntası Abdullah Gül’ün yerine başbakanlık koltuğuna TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu oturtacaktı” başlıklı haber nedeniyle Ahmet Altan hakkında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun şikâyeti üzerine “düzeltme ve cevap metninin yayınlanmaması” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 28 Kasım 2019 günü Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

13 Kasım’da yeniden tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen Ahmet Altan’ın katılmadığı duruşmada avukatı Figen Albuga Çalıkuşu hazır bulundu.

Avukat Çalıkuşu, dosyanın yeniden açılmasına neden olan İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi kararına karşı temyiz yoluna başvurulduğundan dosyanın düşürülmesini talep etti.

Mahkeme, Ahmet Altan hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 32. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen cezanın kesinleşmemiş olması nedeniyle yasal koşulların oluşmadığı anlaşıldığından kovuşturmaya devam edilmesine yer olmadığına karar verdi.

Gazeteciler Yasul, Kırkaya, Paksoy ve Keleş’e 5’er ay ceza 

Kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde 2016 yılının Ekim ayında yayımlanan çeşitli haber ve köşe yazıları nedeniyle gazeteciler Selman Keleş, Özgür Paksoy, Aziz Oruç, Kenan Kırkaya, İshak Yasul ve Ersin Çaksu hakkında açılan davanın karar duruşması 28 Kasım 2019 günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davada yargılanan gazetecilerden Yasul, Kırkaya, Paksoy ve Keleş’i “Devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçundan 5’er ay hapis cezasına çarptıran mahkeme, Oruç ve Çaksu’nun dosyalarının ise ayrılmasına hükmetti. Yasul, Kırkaya ve Paksoy hakkında hükmünün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar veren mahkeme, Keleş hakkında verilen cezayı ise erteledi.

Gazeteci Deniz Kılıç’a 3 yıl hapis cezası verildi

KHK ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi eski Batman temsilcisi Deniz Kılıç hakkında 2014-2015 yılları arasında sosyal medyada yaptığı haber paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 28 Kasım 2019 günü Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

İddianamenin okunmasının ardından avukatı olmadan savunma yapan Kılıç, yaptığı paylaşımların suç olmadığını, paylaşımların haber amaçlı olduğunu ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurguladı.

Esas hakkındaki mütalaası sorulan savcı, Kılıç’ın paylaşımları basın ve yayın yoluyla yaptığı gerekçesiyle “Zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme başkanı, beraatini talep eden Kılıç’a, “Yargılama tamamlandı, biz vicdanen senin suçlu olduğuna karar verdik” dedi. Mahkeme, Kılıç’a “örgüt propagandası” suçundan 3 yıl, 1 ay, 15 gün hapis cezası verdi.

Özgür Gündem ana davası Ocak ayına ertelendi

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin editör, yazar ve yayın danışma kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu dokuz ismin yargılandığı “Özgür Gündem ana davasının” 14. duruşması, 28 Kasım 2019 günü İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmada, yargılanan isimlerden gazeteci İnan Kızılkaya, yazar-dilbilimci Necmiye Alpay, İHD Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin ile avukatlar hazır bulundu.

İddia makamı, duruşma savcısının izinli olması nedeniyle dosyaya geçici olarak görevlendirildiğini belirterek, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için süre talebinde bulundu. 

Yargılamalarının 3 yıldır devam ettiğini belirten Keskin, bu durumun adil yargılanma haklarını olumsuz etkilediğini ifade ederek duruşmanın mümkün olduğunca yakın bir tarihe verilmesini talep etti.

Savcının süre talebini kabul eden mahkeme, bir sonraki duruşmanın 13 Ocak 2020 tarihinde görülmesini kararlaştırdı. 

Can Dündar’ın “Özgür Gündem Nöbetçi GYY” davası Mayıs ayına ertelendi

Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni kampanyasına katıldığı için yargılandığı davanın 11. duruşması 28 Kasım 2019 günü İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davada Dündar’a “terör örgütlerinin yöntemlerini meşru gösteren veya öven açıklamaları basmak veya yayınlamak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamaları yöneltiliyor.

Dündar hakkında çıkarılan yakalama emrinin devamına ve infazının beklenmesine karar veren mahkeme, Dündar için yazılan yurt dışı istinabe evrakının dönüşünün beklenmesine karar vererek davayı 21 Mayıs 2020 tarihine erteledi.

Savcı, Sancılı ve Kızılkaya için hapis cezası talep etti

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı ve eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın gazetede 2016 yılında yayımlanan üç haber nedeniyle yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması 28 Kasım 2019 günü İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kızılkaya ve Sancılı’nın katılmadığı duruşmada avukat Sercan Korkmaz hazır bulundu. Duruşmada mütalaasını sunan savcı, Sancılı ve Kızılkaya’nın “zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmalarını istedi.

Avukat Korkmaz’ın mütalaaya karşı savunma için süre talebini kabul eden mahkeme, davayı 10 Aralık 2019 tarihine erteledi. 

Özgür Gündem Nöbetçi GYY kampanyasına katılan yönetmen Veysi Altay’ın davası ertelendi

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma kampanyasına katıldığı için hakkında dava açılan yönetmen Veysi Altay’ın duruşması 28 Kasım 2019 günü İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Altay’ın katılmadığı duruşmada avukatı hazır bulundu. Mahkeme, Altay hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcıya tevdi edilmesine karar vererek davayı 18 Şubat 2020 tarihine erteledi.

MA muhabiri kısa süreli gözaltına alındı

Mezopotamya Ajansı muhabiri Mehmet Fırat Öksüz, sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle ifade vermek için gittiği İl Emniyet Müdürlüğü’nde 28 Kasım 2019 günü gözaltına alındı. Öksüz, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Büyükada davasında savcı, 6 sanık için hapis cezası talep etti

İstanbul Büyükada’da katıldıkları bir toplantı nedeniyle haklarında “Silahlı terör örgütüne yardım etme” ve “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla dava açılan 11 hak savunucusunun yargılandığı davanın 10. duruşması 27 Kasım 2019 günü İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada mütalaasını sunan savcı, Af Örgütü Türkiye Onursal Başkanı Taner Kılıç’ın “örgüt üyeliği” suçundan, Günal Kurşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Nejat Taştan, Veli Acu’nun da “örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek” suçundan cezalandırılmasını istedi. Savcı, haklarında inandırıcı delil elde edilemediğinden Peter Frank Steudtner, Ali Gharavi, İlknur Üstün, Nalan Erkem ve Muhammed Şeyhmus Özbekli hakkında ise beraat kararı verilmesini talep etti.

Dava, esas hakkında mütalaaya karşı savunmaların hazırlanması için 19 Şubat 2020 tarihine ertelendi.

P24’ün izlediği duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Gazeteci İdris Sayılğan istinaf kararıyla tahliye edildi

Üç yılı aşkın süredir tutuklu bulunan gazeteci İdris Sayılğan, 27 Kasım 2019 tarihinde istinaf mahkemesi kararıyla tahliye edildi.

KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Sayılğan’a “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla 2019 yılının Ocak ayında verilen 8 yıl 3 ay hapis cezasına karşı yapılan istinaf başvurusunu görüşen Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, Sayılğan’ın tahliyesine karar verdi.

Önceki hafta sonu ise, Sayılğan hakkında “yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yeni bir iddianame hazırlandığı ve davanın ilk duruşmasının Ocak ayında görüleceği öğrenildi.

İbrahim Kaboğlu hakkında beraat kararı verildi

Anayasa Mahkemesi’nin “Barış İçin Akademisyenler”in yaptığı başvuruyla ilgili verdiği ifade özgürlüğü ihlâli kararının ardından bir beraat kararı daha geldi. “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladığı için üniversiteden ihraç edilen ve hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açılan anayasa hukuku profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, beraat etti.

BirGün yöneticilerinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü

BirGün gazetesi yöneticileri İbrahim Aydın, Barış İnce, Can Uğur ve Bülent Yılmaz hakkında “Fuat Avni” adlı Twitter hesabına ait paylaşımlara dair 2014-2015 yılları arasında gazetenin internet sitesinde yayımlanan haberler nedeniyle “terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 26 Kasım 2019 günü İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada savunmaları için söz alan Aydın, İnce, Uğur ve Yılmaz haklarındaki suçlamayı reddetti.

Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme, duruşma savcısına esas hakkındaki mütalaasını sunması, sanık ve avukatlarına da esas hakkındaki savunmalarını yapmak ve varsa soruşturmanın genişletilmesi taleplerini iletmek için bir sonraki celseye kadar süre vererek davayı 5 Mart 2020 tarihine erteledi.

P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

İsminaz Temel ve Havva Cuştan’ın yargılandığı dava ertelendi

Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü İsminaz Temel ve muhabiri Havva Cuştan’ın da aralarında bulunduğu 23 kişinin “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın yedinci duruşması 26 Kasım 2019 günü İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Temel ve Cuştan’ın katılmadığı duruşmada sekiz sanık ve sanık avukatları hazır bulundu. Duruşmada dinlenen gizli tanık, dosya kapsamında yargılanan sanıklarla ilgili ifade verdi.

Duruşma sonunda ara kararlarını açıklayan mahkeme, diğer iki gizli tanığın dinlenmesinden vazgeçilmesine ve sanıklara uygulanan adlî kontrol tedbirlerinin devamına karar vererek davayı 13 Mart 2020 tarihine erteledi.

P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

İnsan hakları savunucusu Aldemir’e “propaganda” suçundan hapis cezası

Yaşam Bellek Özgürlük Derneğinin kurucularından, insan hakları savunucusu ve yurttaş gazeteci Nurettin Aldemir’in sosyal medya paylaşımları nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşması 26 Kasım 2019 günü görüldü. Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Aldemir’i 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı.

AYM, Mehmet Aksoy’un başvurusunda hak ihlâline hükmetti

Anayasa Mahkemesi, heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından Kars’ta yapılan ve o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ın “ucube” diyerek kaldırılmasını istediği İnsanlık Anıtı hakkındaki başvuruda ihlâl kararı verdi.

AYM Genel Kurulu, anıtın 2011 yılında Kars Belediyesi’nin aldığı kararla yıkılmasının Aksoy’un “ifade ve sanat özgürlüğünü ihlâl ettiğine” hükmetti. Mahkeme Aksoy’a 20 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

AİHM, “KCK Basın Davası” dosyasında ret kararı verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 46 gazetecinin yargılandığı “KCK Basın davası” dosyasını, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu tüketilmediği gerekçesiyle reddetti.

Kürt basın kurumlarında çalışan 46 gazetecinin yargılandığı “KCK Basın davası,” haksız tutuklama gerekçesiyle AİHM’e taşınmıştı. AİHM’in ret kararını sosyal medya hesabından duyuran avukat Ramazan Demir, AYM’ye bireysel başvuru yolunun, gazetecilerin tutuklandığı ve AİHM’e haksız tutuklama başvurusunun yapıldığı tarihte var olmadığını belirtti.

Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi güncellendi

P24, açık kaynaklardan ulaşılan bilgiler ışığında derlediği cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesini güncelledi.

Alınan son bilgilere göre, 29 Kasım 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 114 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.

Kaynak: p24

Exit mobile version