Site icon International Journalists

24-28 Şubat 2020 basın ve ifade özgürlüğü davaları

Gazeteci Şirin Kabakcı’ya “örgüt üyeliği” suçlamasıyla hapis cezası verildi. T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın, “örgüte yardım” suçlamasıyla hâkim karşısına çıktı.

Aykol ve Çapan’ın yargılandığı Özgür Gündem davası ertelendi

Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ile gazeteciler Reyhan Çapan ve Hasan Başak’ın “suçu ve suçluyu övmek” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın görülmesine 20 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

P24’ün takip ettiği duruşmaya sanıklardan Methi Kaya tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS bağlantısı ile katıldı. Aykol ve Çapan’ın avukatı Özcan Kılıç da duruşmada hazır bulundu. Kaya, önceki celselerde sunulan mütalaaya katılmadığını belirterek beraatini talep etti.

Avukat Kılıç, esasa ilişkin savunmasında, TMK kapsamında açılan davaların basın özgürlüğünü engellemenin dayanağı haline getirildiğini ifade etti. Mütalaada suçla şahıs arasında bağlantı kurulmadığını söyleyen Kılıç, “Üçüncü şahısların yazdığı yazının sorumluluğu doğrudan müvekkillerime yükleniyor. Bu da suçun şahsiliği ilkesine aykırı. İfade ve basın özgürlüğüne aykırı açılan bu davada suçun unsurları oluşmamıştır” dedi.

Sanıklar Kemal Yakup ve Hasan Başak hakkında ifadelerinin alınması için yakalama kararı çıkarılmasına karar veren mahkeme, ifadesi alınmayan sanıkların ifadelerinin tamamlanması için davayı 14 Mayıs’a erteledi. 

Gözaltına alınan Hakkı Boltan serbest bırakıldı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) sözcüsü Hakkı Boltan, 19 Şubat 2020 tarihinde Diyarbakır’da bazı adreslere yapılan polis baskını sırasında gözaltına alındı. Boltan ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi yöneticisi Adnan Örhan’ın da aralarında bulunduğu yedi kişinin “örgüt propagandası” ve “örgüt adına eylemde bulunmak” iddialarıyla gözaltına alındıkları öğrenildi. 

Boltan ve beraberindekiler savcılık tarafından adlî kontrol talebiyle 20 Şubat günü sevk edildikleri mahkemece adlî kontrol tedbiri ve yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Şirin Kabakcı’ya 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi

Kapatılan Zaman gazetesinin eski Konya temsilcisi Şirin Kabakcı’nın “terör örgütü üyeliği”, “basın yoluyla hakaret” ve “gizliliğin ihlâli” suçlamalarıyla yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması 20 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, Kabakcı’ya “örgüt üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. “Gizliliği ihlâl” suçundan beraat kararı veren mahkeme, “basın yoluyla hakaret” suçundan ise dosyanın ayrılmasına hükmetti.

P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Gazeteci Murat Güreş’in davasında beraat kararı verildi

Gazeteciler Murat Güreş, Furkan Gökşen ve Metin Aybey’in yayımladıkları bir haberden dolayı “gizliliği ihlâl” suçlamasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada karar çıktı.

Davanın 20 Şubat 2020 tarihinde görülen karar duruşmasında Gaziantep 9. Asliye Ceza Mahkemesi gazeteciler Güreş, Gökşen ve Aybey ile birlikte davanın tüm sanıklarının beraatine karar verdi.

Dava, Gaziantep’te yürütülen bir “FETÖ” soruşturması kapsamında etkin pişmanlıktan yararlanan bir iş insanının savcılığa verdiği ifadede yer alan isimlerin söz konusu haberde yayımlanması gerekçesiyle açılmıştı. 

Büyükada davası Nisan ayına ertelendi 

İstanbul Büyükada’da düzenlenen bir toplantı nedeniyle haklarında “Silahlı terör örgütlerine yardım etme” ve “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla dava açılan 11 hak savunucusunun yargılandığı davanın 11. duruşması 19 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme, esas hakkındaki mütalaaya karşı avukat savunmalarının tamamlanması için davayı 3 Nisan 2020 tarihine erteledi.

P24 tarafından takip edilen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Doğan Akın, “örgüte yardım” suçlamasıyla açılan davada savunma yaptı

T24 Genel Yayın Yönetmeni ve P24 kurucu üyesi Doğan Akın, “Fuat Avni” adlı hesabın tweetleri haberleştirildiği için hakkında “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla açılan davanın 19 Şubat 2020 tarihinde görülen ilk duruşmasında hâkim karşısına çıktı.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında savunmasını yapan Akın, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Mahkeme, dosyanın mütalaa için savcıya gönderilmesine karar vererek davayı 17 Nisan 2020 tarihine erteledi.

P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

İstinaf mahkemesi, İbrahim Varlı’ya verilen para cezasını bozdu

BirGün gazetesinde 11 Mayıs 2016’da yayımlanan “Panama Belgeleri” haberleri nedeniyle Bakan Berat Albayrak’ın şikâyeti ile BirGün Yayın Koordinatörü İbrahim Varlı’ya “hakaret” suçlamasıyla açılan davada 2017 yılında verilen para cezası, istinaf mahkemesi tarafından bozuldu.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 23. Ceza Dairesi, 11 Aralık 2019 tarihli kararında, Varlı’ya “yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle” beraatine oybirliğiyle karar verdi. Karara karşı Albayrak’ın avukatının Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunduğu öğrenildi.

Gezi Davası’nda 9 sanık beraat etti; Osman Kavala yeniden tutuklandı

Aralarında tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 kişinin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı Gezi davasında altıncı duruşma 18 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, Kavala ile birlikte sekiz diğer sanığın tüm suçlamalardan beraatine hükmederek Kavala’nın tahliyesine karar verdi. Mahkeme, yurt dışında oldukları için savunmaları alınamayan sanıklar Can Dündar, Memet Ali Alabora, Pınar Alabora, İnanç Ekmekçi, Hanzade Germiyanoğlu, Handan Meltem Arıkan ve Gökçe Yılmaz’ın dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

Kavala hakkında verilen beraat ve tahliye kararından saatler sonra hakkında yeni bir gözaltı kararı çıkarıldı. Kavala, cezaevi çıkışında gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Buradan 24 saatlik gözaltı süresinin sonunda 19 Şubat’ta İstanbul Adliyesi’ne götürülen Kavala, tutuklama istemiyle sevk edildiği hâkimlik tarafından “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla tutuklandı. Savcılık, “Kavala’nın, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından ABD’den gelen Henri Barkey ile görüşme yaptığı, PKK irtibatlı kişilerle görüştüğü ve darbe girişiminin karar sürecine katıldığı” iddiasını tutuklama istemine gerekçe gösterdi.

Gezi davasının karar duruşması ve Kavala’nın yeniden gözaltına alınması ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Gazete Karınca eski imtiyaz sahibi hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” davası

Gazete Karınca eski imtiyaz sahibi Necla Demir’e haber sitesinde yayımlanan haberler nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açıldı.

Sitede yer alan “Wikileaks belgelerinden: Erdoğan ülkeyi sivil çatışmaya sürüklüyor” ve “RedHack üyeleri konuştu: Neden Albayrak’ı hacklediler?” başlıklı haberler suçlama konusu yapıldı.

CİMER’e yapılan isimsiz bir ihbar üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, Bakırköy 8. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Davanın ilk duruşması 13 Mayıs’ta görülecek.

Şerife Oruç hakkında yakalama kararı çıkarıldı

KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şerife Oruç hakkında “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla yargılandığı davada yakalama kararı çıkarıldı. Oruç, dava kapsamında 5 Temmuz 2016 tarihinde tutuklanmış, 10 Temmuz 2018 tarihinde adlî kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Davanın 18 Şubat 2020 tarihinde Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 13. duruşmasına Oruç katılmazken, avukatı Mesut Aydın mahkemede hazır bulundu.

Adlî kontrol yükümlülükleri yerine getirilmediği için Oruç hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar veren mahkeme, dosyanın esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için iddia makamına gönderilmesine karar vererek davayı 12 Mayıs’a erteledi.

Veysi Altay’ın Nöbetçi GYY kampanyası nedeniyle yargılandığı dava ertelendi

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan yönetmen Veysi Altay’ın yargılandığı davanın görülmesine 18 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. 

Altay’ın katılmadığı duruşmada avukatı Sercan Korkmaz hazır bulundu.

Esas hakkındaki mütalaasını okuyan iddia makamı, Altay’ın “örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, Altay’ın avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için gelecek celseye kadar süre vererek davayı 28 Şubat’a erteledi.

Kanal D muhabiri Şevval Şirin gözaltına alındı

İstanbul Esenyurt’ta bir okuldaki cinsel istismar iddiası üzerine velilerin yaptığı eylemi ve istismar iddiasını haberleştiren Kanal D muhabiri Şevval Şirin, polis tarafından gözaltına alındı.

Mahkeme kararı olmaksızın cep telefonuna el konulan Şirin, saatlerce bir odada tutuldu. Kısa süre sonra emniyet yetkilileri gazetecinin gözaltında olmadığını açıkladı. Gazeteci polislerden şikayetçi olurken, polisler de muhabir tarafından darp edildiklerini öne sürdü.

Gazeteci Ferhat Parlak’ın davası Mayıs ayına ertelendi

Kapatılan Silvan Mücadele gazetesinin sahibi Ferhat Parlak’ın “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması 17 Şubat 2020 tarihinde Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuksuz yargılanan Parlak ve avukatı Mehdi Özdemir’in hazır bulunduğu duruşmada, gizli tanık “Çaylak” ın celse arasında ifadesinin alındığı, ikisi gizli diğer üç tanığın ise ifadesinin alınamadığı belirtildi.

Parlak’ın avukatı Özdemir, Çaylak’ın ifadesinde müvekkilinin gazeteci olduğu şeklindeki beyanlarına değindi ve dinlenmeyen gizli tanıkların kendilerinin de hazır olduğu bir ortamda dinlenmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, dinlenmeyen gizli tanıkların hazır edilmesi için müzekkere yazılmasını, müzekkereye olumsuz cevap verildiği takdirde gizli tanıkların dinlenmesinden vazgeçilmesini kararlaştırarak davayı 6 Mayıs’a erteledi.

Cumhuriyet muhabiri Hazal Ocak hakkında soruşturma 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul güzergâhında satın aldığı arazi hakkında Cumhuriyet gazetesinde 20 Ocak 2020 tarihinde yayımlanan habere İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildi.

Haberde imzası bulunan muhabir Hazal Ocak hakkında ise “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

Söz konusu haberi aktaran diğer haber siteleri için de yasak kararı verildi.

Gözaltına alınan gazeteci Yunus Duman serbest bırakıldı

Van’da 14 Şubat 2020 tarihinde yapılan ev baskınları sırasında gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Yunus Duman ve beraberindeki 21 kişi, 16 Şubat günü savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Duman ve beraberindekilerin “15 Şubat günü eylem yapacakları” iddiasıyla yapılan asılsız bir ihbar nedeniyle gözaltına alındıkları öğrenildi.

Veysi Altay’a 15 ay hapis ve 6 bin TL para cezası

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldığı için “örgüt propagandası yapmak” ve “terör örgütlerinin açıklamalarını yayınlamak” suçlamalarıyla yargılanan yönetmen Veysi Altay, davanın 28 Şubat 2020 tarihinde görülen 12. duruşmasında 1 yıl 3 ay hapis ve 6 bin TL para cezasına çarptırıldı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Altay katılmazken avukatları Sercan Korkmaz ve Özcan Kılıç duruşmada hazır bulundu.

Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme heyeti, Altay’ı “örgüt propagandası” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırarak hükmün açıklanmasını 2 yıl süreyle erteledi. Altay’a “örgüt açıklamalarını yayınlamak” suçundan ise 10 ay hapis cezası veren mahkeme, cezayı 6 bin TL para cezasına çevirdi. Oy çokluğuyla alınan karara muhalefet şerhi koyan mahkeme başkanı, Altay’ın her iki suçlamadan da beraat etmesi gerektiğini belirtti.

Sosyal medyada İdlib kısıtlaması 

Suriye’nin İdlib kentinde düzenlenen hava saldırısında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu 33 askerin hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye’de sosyal medya platformlarına erişim kısıtlaması getirildi.

İnternet özgürlüğünü raporlayan Netblocks’un haberine göre, 27 Şubat Perşembe akşamı saat 23:30 itibarıyla Türk Telekom sosyal medya erişiminde kısıtlamaya gitti, sonrasında Vodafone ve Turkcell de Twitter, Facebook ve Instagram’a erişimi kısıtladı. Sosyal medyanın sansürlendiğine dair resmî bir açıklama yapılmadı.

İdlib paylaşımları hakkında soruşturma başlatıldı

Ankara ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılıkları, İdlib’de görev yapan Türk askerlerine yönelik saldırıya ilişkin “gerçek dışı ve provokatif” sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili soruşturma başlattı.

Ankara ve İzmir Başsavcılıkları tarafından yapılan açıklamalarda, “sosyal medya üzerinden provokatif amaçlı ve gerçeğe aykırı olarak yayımlanan video, resim ve paylaşımlar hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’, ‘kanunlara uymamaya tahrik’ ve ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlarından re’sen soruşturma başlatıldığı” bildirildi.

Serbest gazeteci Sultan Çoban’a hapis cezası verildi 

Serbest gazeteci Sultan Çoban hakkında sosyal medyada yaptığı bir paylaşım nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşmasında karar çıktı.

Danimarka vatandaşı olan Çoban, Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 27 Şubat 2020 tarihinde görülen ilk duruşmasının sonunda mahkemece 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza ertelendi.

Soruşturmaya ilişkin kendisine tebligat yapılmadığını belirten Çoban, İstanbul Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yaparken gözaltına alındığını ve o esnada soruşturmadan haberi olduğunu ifade etti.

Pınar Gayıp ve Semiha Şahin’in duruşması Mayıs’a ertelendi

Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ve muhabir Pınar Gayıp’ın da aralarında bulunduğu dört kişinin “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşması 27 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

P24’ün izlediği duruşmaya sanıklar katılmadı. Duruşmada hazır bulunan sanık avukatlarından Gülvin Aydın, eksik hususların giderilmesini talep etti. Mahkeme, eksik hususların giderilmesi için davayı 14 Mayıs 2020 tarihine erteledi.

BirGün davasında AYM’nin bekletici unsur yapılması istendi

BirGün gazetesi editörleri Uğur Koç ve Mustafa Kömüş ile imtiyaz sahibi  İbrahim Aydın’ın, gazetenin internet sitesinde 21 Haziran 2019 tarihinde yayımlanan “Ekşi Sözlük’teki Berat Albayrak-Özge Ulusoy başlığı kaldırıldı” başlıklı haber nedeniyle “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla yargılandıkları davanın ikinci duruşması 27 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

P24 tarafından takip edilen duruşmada sanıklar Uğur Koç, Mustafa Kömüş, İbrahim Aydın ve avukatları Sevgi Kalan ile katılan vekili Ela Ezgi Yelmen hazır bulundu.

Avukat Kalan, yargılama konusu habere getirilen erişim engelleme kararıyla ilgili adil yargılama ve ifade özgürlüğünün ihlâl edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını söyleyerek, AYM başvurusunun bekletici mesele yapılmasını istedi.

AYM’ye yazı yazılarak başvuruda bulunup bulunulmadığının sorulmasına karar veren mahkeme, davayı 7 Mayıs’a erteledi.

Hürriyet’te işten çıkarılan gazetecilerin açtığı dava başladı

Demirören Medya Grubu bünyesindeki Hürriyet gazetesinde “yönetim kurulu kararı” ile işten çıkarılan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 45 gazeteciden 23’ünün açtığı işe iade davasının ilk duruşması 27 Şubat 2020 tarihinde Bakırköy 6. İş Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna yazı yazılmasına, delillerin toplanmasına ve tanıkların dinlenmesi için tebligat yazısı yazılmasına karar vererek davayı 17 Nisan’a erteledi.

KHK TV’ye mahkeme kararı olmaksızın erişim engeli getirildi 

Darbe girişiminin ardından ilân edilen olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işinden ihraç edilenlerin kurduğu KHK TV’ye mahkeme kararı olmaksızın erişim engeli getirildi. KHK TV, erişim engeli haberini Twitter hesabı üzerinden duyurdu. KHK TV, kararı mahkemeye taşıyacak.

Gazeteci Faruk Arhan’a “hakaret” suçundan hapis cezası

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Twitter paylaşımları nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılanıp beraat eden gazeteci Faruk Arhan’ı 1 yıl 2 ay 17 gün hapse mahkûm etti. Arhan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını (HAGB) kabul ettiği için ceza ertelendi. 

Karar, davanın 26 Şubat 2020 tarihinde görülen ikinci istinaf duruşmasında verildi. Ocak ayında görülen ilk istinaf duruşmasında savcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatlarının istinaf başvurusunun CMK 280/2 gereğince reddedilmesini talep etmişti. Arhan, kararı temyiz edeceğini belirtti.

BirGün’e verilen ilân durdurma cezası kaldırıldı

Basın İlan Kurumu (BİK), BirGün gazetesine verdiği ilan akışını durdurma cezasını kaldırdıBirGün gazetesi 11 Aralık 2019 tarihinde Basın İlan Kurumu’nun üç ayı aşkın süredir gazetelerine ilan ve reklam akışını durdurduğunu açıklamıştı.

Gazeteci Barış Terkoğlu “gizliliği ihlâl” suçundan para cezasına çarptırıldı

Elazığ’da bir çocuğun cinsel istismara uğramasını haberleştiren Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu’na, İstanbul Anadolu 16. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlamasıyla 6.080 TL para cezası verildi. Elazığ 1. Sulh Ceza Hâkimliği habere erişim engeli getirmişti.

Gazeteci Can Ataklı hakkında soruşturma başlatıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Can Ataklı hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturmanın, Ataklı’nın Tele1’de sunduğu programdaki ifadeleri nedeniyle başlatıldığı öğrenildi.

Özgür Gündem baskınında gözaltına alınan gazetecilerin duruşması ertelendi

Özgür Gündem gazetesine 2016 yılında yapılan polis baskını sırasında gözaltına alınan 22 gazetecinin “kamu görevlisine hakaret” ve “görevi yaptırmamak için direnmek” suçlamalarıyla yargılandığı davanın altıncı duruşması 25 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sanıkların katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Baskın sırasında el konulan telefon ve diğer dijital materyallerin akıbeti hakkında mahkemeye cevap geldiği görüldü. Taksim Şehit Haşim Usta Polis Merkezi Amirliğinden gelen yazıda, Kemal Bozkurt ve Davut Uçar’ın baskın sırasında el konulan cep telefonu, sim kart ve hafıza kartlarının kaybolduğu belirtildi. Sanık avukatları, baskın sırasında el konulan telefonlarda gazetecileri darp eden polislerin görüntüsünün olduğunu ve dolayısıyla bu soruşturma ile ilgisi olduğu için incelemesi biten telefonların iadesini istedi.

Mahkeme, gazeteciler Amine Demirkıran, Günay Aksoy, Bayram Balcı ve Ersin Çaksu hakkındaki yakalama emirlerinin infazının beklenmesine karar vererek duruşmayı 2 Haziran’a erteledi.

KCK Basın davası bir kez daha ertelendi

Toplam 46 gazeteci ve basın çalışanının yargılandığı “KCK Basın davası”nın 18. duruşması 25 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

P24’ün takip ettiği duruşmada sanıklar Yüksel Genç ve Hüseyin Deniz ile sanık avukatları hazır bulundu. Genç, KCK Basın davası ile birleştirilen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyasına ilişkin savunma yaptı. Genç, “Birleştirilen dosyanın iddianamesinde delil olarak teknik ve fiziki takip yapıldığı yazıyor. Ancak ben o sırada KCK davası kapsamında tutukluydum. Demokratik Toplum Kongresi devlet tarafından tanınan, çalışmalarını yasal zeminde sürdüren bir platformdur. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

Genç’in avukatı Özcan Kılıç da mahkemeden, DTK’nın yasadışı bir oluşum olup olmadığı hususunun tespitini istedi. Kılıç ayrıca, soruşturma aşamasında MİT ajanı olduğu ortaya çıkan foto muhabiri Mustafa Özer’in mahkeme huzurunda dinlenmesini talep etti. Talepleri reddeden mahkeme, sanıklardan İsmet Kayhan’ın savunmasının tespiti için hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesine karar vererek davayı 2 Temmuz’a erteledi.

Meşale Tolu’nun yargılandığı dava Temmuz ayına ertelendi

Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Meşale Tolu’nun da aralarında bulunduğu 27 kişinin “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 11. duruşması 25 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

P24 tarafından izlenen duruşmaya sanıklar katılmazken avukatları hazır bulundu. Duruşma savcısı mütalaasını sunmak için bir sonraki celseye kadar süre istedi. Tolu’nun avukatı Keleş Öztürk ve sanık avukatları dosyadaki eksiklerin giderilmesini ve kovuşturmanın genişletilmesini talep etti. Tolu’nun avukatlarından Kader Tonç da dosyanın gizli tanıklarından olan Eylül Kızılbaş’ın dinlenmesini talep etti.

Mahkeme, kovuşturmanın genişletilmesi taleplerinin celse arasında incelenmesine, taleplerin kabul görmemesi halinde dosyanın mütalaa için iddia makamına gönderilmesine karar vererek davayı 14 Temmuz’a erteledi.

Gezi davası gerekçeli kararında beraat eden sanıklar hakkında suç duyurusu 

Gezi davasında 18 Şubat 2020 tarihinde dokuz sanık hakkında beraat kararı veren İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını tamamladı.

Mahkeme, 318 sayfalık gerekçeli kararında, beraatlerine hükmedilen sanıklar Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater ve Mine Özerden’in “kanuna aykırı olarak toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleyerek ve bunları yöneterek […] güvenlik kuvvetlerine tehdit eylemlerinde bulunduklarını”, kuvvetli suç şüphesinin bulunması nedeniyle iddianamede yazılı olmayan suçlar yönünden Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğini vurguladı.

Mahkeme, aralarında Memet Ali Alabora’nın da bulunduğu altı sanığın eylemlerin altyapısını hazırladığını, Otpor/Canvas bağlantıları ile ilgili iddiaların ciddi olduğunu belirterek bu nedenle dosyalarının ayrıldığını kaydetti.

Yetkin Yıldız “intihara özendirme” suçundan beraat etti

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan gazeteci Yetkin Yıldız, 2015 yılında Aktif Haber adlı sitede yayımlanan bir haber nedeniyle “intihara özendirme” suçlamasıyla yargılandığı davada hakkındaki suçlamadan beraat etti. Davanın karar duruşması, Aksaray 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 24 Şubat 2020 tarihinde görüldü.

Gazeteci Alptekin Dursunoğlu tutuklandı

Suriye’nin İdlib kentindeki TSK mensubu askerlere yönelik saldırı sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 28 Şubat 2020 tarihinde sosyal medya paylaşımları ile ilgili başlattığı soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan gazeteci Alptekin Dursunoğlu tutuklandı.

Yakın Doğu Haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni Dursunoğlu, 29 Şubat akşamı attığı tweetle gözaltına alındığını duyurdu. Emniyetteki işlemlerinin ardından 1 Mart günü adliyeye çıkarılan Dursunoğlu, İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme” ile “Türkiye Cumhuriyeti devletini ve kurumlarını aşağılama” suçlamalarıyla tutuklanması istemiyle sulh ceza hâkimliğine sevk edildi.

İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği ise Dursunoğlu’nun, 22 Şubat tarihli “Video: Hunting down terrorist and Turkish tanks in İDLİB” (Video: İdlib’de teröristleri ve Türk tanıklarını avlamak) paylaşımı ile 28 Şubat tarihli “10 yıldır ABD liderliğinde Suriye’de rejim devirme hevesinin ülkeyi ve bölgeyi getirdiği hali sorgulamak yerine, ABD’den F35 alıp Suriye’yle savaşmayı çözüm diye sunuyor”  paylaşımını tutuklamaya yeter delil olarak gördü. Hâkimlik tutuklama kararında, “atılı suçu işlediğine dair somut olguların bulunduğu”, “kaçma şüphesi” ve “adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı” gerekçesiyle tutuklama kararı verdi. Hâkimlik ayrıca TCK 301 suçundan soruşturma izni bulunmadığından bu suç yönünden tutuklama talebinin reddine karar verdi.

“Talimat ve emirle tutuklamalar yapılıyor”

Dursunoğlu’nun avukatı Kemal Aytaç, P24’e yaptığı açıklamada tutuklama kararının haksız ve siyasi amaçlı olduğunu söyledi.

Aytaç, “Bu tutuklamalar siyasal iktidar tarafından muhalifler ve toplum üzerinde baskı oluşturmak, onları susturmak için yapılmaktadır. Nerede sesi duyulan, itibar edilen kişi, kurum varsa onlar hedef alınmaktadır. Bugün yargılama adı altında görev yapan aygıtlar, gerçek bir mahkeme değil, infaz kurumudur. Yargıç olarak adlandırılan kimseler de infaz memuru görevi yapmaktadır. Hukuk, yasa, kanun rafa kalkmıştır. Talimat ve emirle tutuklamalar yapılmaktadır. Yargı adeta iktidarın emri altında iş yapmaktadır. Alptekin hoca da bu haksız hukuksuz uygulamalardan ne yazık ki nasibini almıştır. Avukatlar, Alptekin hocaya ve iktidarın hışmına, zulmüne uğrayan herkese sahip çıkmalı” diye konuştu.

Kaynak: P24

Exit mobile version