Site icon International Journalists

23-27 Aralık basın davaları

Sözcü davasında 7 gazeteciye hapis cezası verildi 

Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay ile gazeteciler ve çalışanlarına yönelik açılan davanın karar duruşması 27 Aralık 2019 tarihinde görüldü. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında gazetenin muhabir, çalışan ve yazarlarının olduğu yedi kişiyi “terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla 2 yıl 1 ay ile 3 yıl 6 ay 15 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

Mahkeme, Akbay’ın dosyasının ise “savunmasının alınmamış olması, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunması” dikkate alınarak ayrılmasına karar verdi.

Karar duruşması ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

AYM: Wikipedia’ya erişim engeli hak ihlâli

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Türkiye’nin Wikipedia’ya yönelik erişim engelinin ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğine karar verdi. Genel Kurul, 26 Aralık 2019 tarihinde 6’ya karşı 10 oyla aldığı kararda erişim engeli kararını veren sulh ceza hâkimliğinden 970 gündür erişime kapalı olan Wikipedia’nın yasağının kaldırılmasını istedi. Türkiye’den Wikipedia’nın tüm sürümlerine erişim Nisan 2017’den beri yasaktı.

Haydar Ergül ve diğer sanıklara uygulanan imza şartı kaldırıldı

Aralarında Demokratik Modernite dergisi editörü Haydar Ergül ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticilerinin de bulunduğu 19 kişinin “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 10. duruşması 26 Aralık 2019 günü İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

P24’ün izlediği duruşmaya Haydar Ergül katılmazken, sanıklardan Abdullah Geldi, Eşref Yaşar, Ahmet Sağınç, Şirin Akyol, Ercan Doğru, Mevlüt Aykoç ve Münevver İlingi ile avukatları mahkemede hazır bulundu.

Ergül’ün avukatı Özcan Kılıç, müvekkilinin sağlık sorunlarına ilişkin raporları mahkemeye sunarak Ergül’ün ayda bir Yalova’da imzaya gitme yükümlülüğünün kaldırılmasını ve duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti. Diğer tutuksuz sanık avukatları da müvekkillerinin duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.

Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların duruşmalardan vareste tutulma taleplerini kabul etti. Sanıklara uygulanan imza yükümlülüğünün de kaldırılmasına karar veren heyet, yurtdışına çıkış yasaklarının devamına karar vererek davayı 14 Mayıs 2020 tarihine erteledi.

Gazeteci Zafer Arapkirli hakkında beraat kararı

Gazeteci Zafer Arapkirli, Nurettin Yıldız’a sosyal medya üzerinden hakaret ettiği suçlamasıyla yargılandığı davanın 26 Aralık 2019 günü İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle Arapkirli’nin beraatine hükmetti. Arapkirli hakkında “hakaret” suçundan 4 ay 15 günden 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep edilmişti.

Rıfat Doğan, mahkemede görüntü çektiği iddiasıyla açılan davada ifade verdi

Artı Gerçek muhabiri Rıfat Doğan, Çorlu tren faciası davası sırasında görüntü çektiği iddiasıyla yargılandığı dava kapsamında 26 Aralık 2019 günü hâkim karşısına çıktı. Doğan’a “Soruşturma ve kovuşturma işlemleri sırasındaki ses veya görüntüleri yetkisiz olarak kayda alma veya nakletme” suçlaması yöneltiliyor.

Çorlu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde talimatlı olarak ifade veren Doğan, Çorlu davasını gazeteci olarak takip ettiğini, duruşmada görüntü almadığını belirterek, Twitter’da denk geldiği görüntüyü sosyal medya hesabından paylaştığını söyledi. Doğan’ın avukatları paylaşımın gazetecilik faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Doğan’ın ifadesi Çorlu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Çorlu’daki duruşma 28 Ocak’ta görülecek.

Yusuf Karataş’ın davası Mart ayına ertelendi

Evrensel gazetesi yazarı Yusuf Karataş’ın “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın yedinci duruşması 25 Aralık 2019 günü Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantılarından elde edilen konuşma kayıtları esas alınarak açılan davada Karataş’ın 15 yıldan 22 buçuk yıla kadar hapsi isteniyor.

P24 tarafından izlenen duruşmada, Karataş ile avukatı Diren Elif Vurgun hazır bulundu. Karataş, dava kapsamında 2 buçuk yıldır devam eden yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adlî kontrolün cezaya dönüştüğünü belirterek kaldırılmasını talep etti. Karataş’ın avukatı da müvekkili hakkındaki yurt dışı yasağının kaldırılmasını ve Karataş’ın gelecek duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.

Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme, “muhakeme işlemlerinde hazır bulunmasını sağlamak amacıyla” Karataş hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasına yönelik talebi reddetti. Karataş’ın duruşmalardan vareste tutulması talebini kabul eden mahkeme davayı 11 Mart 2020’ye erteledi.

Ayşegül Doğan’ın davası Mart ayına ertelendi

KHK ile kapatılan İMC TV’nin program koordinatörü Ayşegül Doğan hakkında da yine “silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla açılan davanın dördüncü duruşması 25 Aralık 2019 günü Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada Doğan hakkında DTK yöneticileriyle yaptığı görüşmeler ve katıldığı etkinlikler gerekçe gösterilerek 22 buçuk yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

P24 tarafından izlenen duruşmada Doğan ve avukatları hazır bulundu.

DTK binasından alındığı iddia edilen ses kayıtlarının Ayşegül Doğan’a ait olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen raporun geldiği görüldü. Doğan’ın avukatları, dosyada delil olarak sunulan ortam ve telefon dinlemelerinin hukuka aykırı yollarla elde edilmiş olması nedeniyle hükme esas alınmamaları gerektiğini belirtti.

Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme, Cumhurbaşkanlığı Basın Yayın Enformasyon Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak Ayşegül Doğan’ın basın mensubu olup olmadığının, basın kartının bulunup bulunmadığının ve varsa hangi tarihleri kapsadığının sorulmasına ve dosyanın esas hakkındaki mütalaa için savcılığa tevdi edilmesine karar vererek davayı 18 Mart 2020 tarihine erteledi.

Rahmi Yıldırım, “kamu görevlisine hakaret” davasında beraat etti

Gazeteci, yazar ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Disiplin Kurulu Başkanı Rahmi Yıldırım hakkında bir yazısında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması, 25 Aralık 2019 günü Ankara Gölbaşı 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yıldırım, kendi blog sayfasında 3 Şubat 2017 tarihinde yayımladığı yazı nedeniyle yargılandığı davada hakkındaki suçlamadan beraat etti.

Gezi davasında Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı

Aralarında tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 kişinin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla yargılandığı Gezi davasının dördüncü duruşması 24 Aralık 2019 günü Silivri Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda görüldü.

Duruşmanın sonunda ara kararını açıklayan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, “suçun vasfı, yöneltilen suçlamanın katalog suçlardan olması ve tutuklamanın ölçülü olması” gerekçeleriyle Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı verdi. Celse arasında Adalet Bakanlığı’na yazdığı yazıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kavala hakkında verdiği karara itiraz edilip edilmeyeceğini soran mahkeme, Bakanlıktan gelecek yanıtın beklenmesine karar vererek davayı 28 Ocak 2020 tarihine erteledi.

P24’ün takip ettiği duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Ahmet Altan’ın 2009 yazısından yargılandığı davada kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi

Tutuklu gazeteci yazar Ahmet Altan hakkında, kapatılan Taraf gazetesinde 2009 yılında yayımlanan “Mafyanın Dışında Kim Kaldı” başlıklı yazısı nedeniyle Sakarya eski İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal’ın şikâyetiyle açılan davanın altıncı duruşması 24 Aralık 2019 günü Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dava kapsamında tutuksuz yargılanan Altan’ın katılmadığı duruşmada avukatı Figen Albuga Çalıkuşu hazır bulundu. Söz alan Çalıkuşu, müvekkili hakkında kesinleşmiş bir ceza kararı olmadığından davanın görülme koşullarının ortadan kalktığını ifade etti.

Yargılama konusu dosyanın yeniden açılmasına neden olan İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi kararının henüz kesinleşmediğine ilişkin yazının geldiği görüldü.

Duruşma sonunda kararını açıklayan mahkeme, kovuşturma koşullarının bulunmadığına, bu sebeple kovuşturmanın devamına yer olmadığına karar verdi.

Vice News davası Mayıs ayına ertelendi

Diyarbakır’da 2015 yılında Vice News için çekim yaparken tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan İngiliz gazeteciler Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury ile Iraklı tercümanları Mohammed Ismael Rasool’un terör suçlamalarıyla yargılandıkları davanın sekizinci duruşması 24 Aralık 2019 günü Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme, sanıkların savunmalarının istinabe yoluyla alınması talebiyle Adalet Bakanlığı’na yazılan yazıya verilecek cevabın beklenmesine karar vererek davayı 5 Mayıs 2020 tarihine erteledi.

Ragıp Zarakolu’nun mal varlığına el konulması kararı 

Aralarında yayıncı ve aktivist Ragıp Zarakolu, Prof. Büşra Ersanlı ve yazar ve aktivist Ayşe Berktay’ın da bulunduğu 205 kişinin “terör örgütüne yardım ve yataklık,” “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt yöneticisi olmak” suçlamalarıyla yargılandığı “KCK İstanbul Ana Davasının” 39. duruşması 24 Aralık 2019 günü İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada söz alan Ragıp Zarakolu ve Cihan Deniz Zarakolu’nun avukatı Şennur Bayboğa, daha önceki duruşmalarda Ragıp Zarakolu hakkında alınan kararları hatırlattı. Bayboğa, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın İsveç’te bulunan Zarakolu’nun mal varlığına el koyma kararı verilmesini talep ettiğini belirterek bu talebe itiraz etti. Bayboğa, “Müvekkilim duruşmaların en başında mahkemenizce duruşmalardan vareste tutulmuştur. Bu ara karardan rücu edilmeden hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Ayrıca biz müvekkilimin adresini mahkemenize bildirdik. Başka mahkemelerde müebbet ceza ile yargılanmasına rağmen istinabe yoluyla savunmasının alınması talebimiz kabul edildi. Bu mahkemede talebimiz kabul edilmedi. Biz istinabe ile savunma alınabileceği kanaatindeyiz, bu talebimizi tekrar ediyoruz. Mahkemenizin İsveç’ten müvekkilimin iadesi talebi de İsveç hükümetince reddedildi” dedi.

Daha sonra söz alan avukatlar dosyada eksik olan hususların giderilmesi talebinde bulundu.

Duruşma sonunda ara kararlarını açıklayan mahkeme heyeti, savunmaları tespit edilemeyen sanıklar hakkında çıkarılan yakalama emirlerinin infazının beklenmesine karar verdi. Zarakolu’nun savunmasının uluslararası istinabe yoluyla alınması talebini reddeden mahkeme, Zarakolu hakkında İsveç’ten iadesi için düzenlenen talepname ve kırmızı bültenin neticelenmesinin ve hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenilmesine karar verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 23 Aralık 2019 tarihli Zarakolu hakkındaki “duruşmaya gelmesini sağlamak amacıyla Türkiye’de bulunan mallarına, hak ve alacaklarına el konulması” talebinin kısmen kabul edilmesine karar veren mahkeme, davayı 14 Mayıs 2020 tarihine erteledi.

Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi

27 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 113 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.

Kaynak: P24

Exit mobile version