Madde madde yaşananlar…
81 gazeteci hâkim karşısına çıktı, 6 gazeteci hapse girdi.
CHP 26. Dönem Milletvekili ve Gazeteci Barış Yarkadaş, medyada yaşanan hak ihlallerinin nisan ayına ilişkin verilerini açıkladı.
Verilere göre;
6 gazeteci hapse girdi.
2 gazeteci gözaltına alındı, 81 gazeteci hâkim karşısına çıktı.
10 gazeteci 14 yıl 7 ay hapis cezası aldı.
4 gazeteciye 17 dava açıldı; 1 gazeteci saldırı ve gaspa maruz kaldı, 2 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 1 habere yayın yasağı getirildi, 1 gazeteci ifade verdi.
TRT, Cumhur İttifakı lehine 164 saat yayın yaptı.
RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İsmet Demirdöğen’in hazırladığı rapora göre TRT Haber, seçim süresince AKP lehine 146 saat 38 dakika 29 saniye, MHP lehine 18 saat 14 dakika 26 saniye yayın yaparak toplamda Cumhur İttifakı lehine 164 saat 52 dakika 55 saniye yayın yaptı.
AKP ve MHP aleyhine hiç yayın yapmayan TRT Haber, Millet İttifakına ayırdığı 46 saatin 20 saatinde, HDP’ye ayırdığı 3 saatin ise sadece 36 saniyesinde lehte yayın yaptı.
RTÜK, CHP’li vekile küfrü hakaretten saymadı.
Ersoy Dede’nin 24 TV’deki programında CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker’e hitaben söylenen “p…venk” küfrünü değerlendiren RTÜK Üst Kurulu, “hakaret yok” kararı verdi.
Anadolu Ajansı’nın denetimi Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı.
Anadolu Ajansı’nın (AA) denetimi, Resmi Gazete’nin 18 Nisan tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına verildi.
Sözcü davasında hapis cezası ve kırmızı bülten talebi.
Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay ile köşe yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru, gazetenin genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz’ın da arasında bulunduğu 9 kişinin yargılandığı davada mütalaa verildi.
Mahkeme Burak Akbay hakkında kırmızı bülten çıkarılması için işlemlerin başlatılmasına karar verdi. Mütalaada Akbay’ın dosyasının ayrılması da istendi.
Türkiye basın özgürlüğünde 157’nci sırada yer aldı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü 2019 Dünya Basın Özgürlüğü endeksini açıkladı. Türkiye 180 ülke arasında yine 157’nci sırada yer aldı.
Türkiye için ‘Dünyada en çok gazetecinin hapse atıldığı ülke’ tespitini yineleyen RSF, “Mahkemeye çıkarılmadan önce cezaevinde bir yıldan uzun süre geçirmek yeni kural ve uzun cezalar da yaygın” ifadelerini kullandı.
Wikipedia’ya tam 2 yıldır erişim yok.
Sansürün ikinci yılında kısa bir açıklama yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Dünyanın en popüler online ansiklopedisi Wikipedia Türkiye’de 2 yıldır sansürlü. 100 binlerce insan milyonlarca sayfayı ziyaret edemedi; beslenemedi. Yetkililere sormalı; sansür gerekçesi yaptığınız 4-5 sayfaya değdi mi?” diye sordu.
WikiZero olarak bilinen 0wikipedia kapatıldı.
Türkiye’de engelli olan Wikipedia’ya erişmek için kullanılan 0wikipedia.org kapatıldı. WikiZero, alternatif erişim adresleri paylaştı.
Gazeteci Zehra Doğan’a “İfade Özgürlüğü Ödülü” verildi.
Aydınlık gazetesi yazarı Sabahattin Önkibar istifa etti.
Halk TV’de 6 kişinin işine son verildi.
Gazeteci Gökhan Öner’e 10 ay hapis cezası verildi.
Kaynak:İndigoDergisi