İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) 2018 EngelliWeb raporunu açıkladı. Rapora göre sadece 2018 yılı içinde 54 bin 903 web sitesi ve alan adı erişime engellendi.
Son 10 yılda ise bu rakam toplamda 245 bin 825’e ulaşmış durumda. Erişim engeli kararlarının yarıya yakını ise 15 Temmuz sonrasındaki süreçte verildi.
Mahkemeler Anayasa Mahkemesi kararlarını göz ardı etti.
Raporda dikkat çeken bir diğer ayrıntısı ise Anayasa Mahkemesinin 10 adet kararıyla benimsediği “İlk bakışta ihlal doktrini“ ilkelerine 2018 yılı içinde erişim engeli kararı veren hiçbir mahkemenin atıfta bulunmaması oldu.
EngelliWeb raporunda engellenen haberlerin yanı sıra erişimi engellendikten sonra kaldırılan haberlerle ilgili de istatistiki bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı ve erişim engelleme kararları ve kaldırılan haberlerle oto-sansürün artışına dikkat çekildi.
Engelleme istatistikleri açıklanmıyor
Ne kapanana kadar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve sonrasında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından ne de Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından erişime engellen web siteleri, haberler (URL adresleri) ve sosyal medya içerikleriyle ilgili istatistiki bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı.
İstatistiklerin açıklanmaması hükümet politikası oldu
Konuya ilişkin TBMM’ye verilen soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı tarafından, “ uluslararası düzeyde bu rakamlardan hareketle ülkemiz aleyhine haksız bir algı ve bilgi kirliliği oluşmasına sebebiyet vermektedir” cevabı verildi.
“Sansür siyasi susturma aracı oldu“
İFÖD’ün verilerine göre 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden sonra siyasi bir susturucu araç olarak kullanılmaya başlandı, sadece Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından 22 Temmuz 2015-12 Aralık 2016 tarihleri arasında 143 tane erişim engelleme kararı verildi.
29 Nisan 2017’den bu yana Wikipedia da ‘engelli‘
Wikipedia’ya tebliğ edilen karar gerekçesinde platformda yer alan iki yazının terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve millî güvenliği tehdit eden içerikler olduğu belirtildi. Wikipedia’nın itirazlarının reddedilmesi ile süreç Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.
2018’de en çok Sözcü engellendi
Rapora göre 2018 yılı içinde “en çok haberi engellenen haber sitesi ” kategorisinde 204 haberle Sözcü gazetesi ilk sırada yer aldı. İkinci sıradaki Cumhuriyet’in ise 196 haberi erişime engellendi. Üçüncü sırada ise 190 haberi erişime engellenen Hürriyet gazetesi yer almaktadır. Dördüncü sırada 177 haberi erişime engellenen Sabah gazetesinin haber sitesi yer almaktadır. Sabah haber sitesi erişime engellenen haberlerinden sadece 3 tanesini (%2) web sitesinden kaldırdı.
Twitter’a sansürde Türkiye açık ara önde
2018 yılı içinde Türkiye Twitter’a 1105 mahkeme kararı gönderirken toplam 12.897 içerik kaldırma/çıkartma talebinde bulundu. 2018 içinde en çok Twitter hesabı da Türkiye’den gelen taleplerle görünmez kılınırken, 497 hesaba Türkiye’den erişim engellendi.
Raporun sonuç kısmında ise ‘devletin karmaşık İnternet Sansür Mekanizması daha önce olmadığı kadar canlı ve aktif şekilde işlemeye ve gelişmeye devam etmektedir.‘ ifadesi yer aldı.