Site icon International Journalists

19-26 Kasım basın davaları

Fikret Başkaya, hakkındaki “propaganda” davasında beraat etti 

Yazar ve akademisyen Fikret Başkaya’nın Kasım 2016’da Özgür Üniversite sitesinde yayımlanan bir yazısı nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan yargılandığı davanın üçüncü duruşması 22 Kasım 2019 günü Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Başkaya ve avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasının ardından hükmünü açıklayan mahkeme heyeti, Başkaya’nın hakkındaki suçlamadan beraatine hükmetti. Mahkeme kararında Başkaya’nın dava kapsamında gözaltına alınmasına karşı tazminat yolunun açık olduğuna yer verildi.

Cumhuriyet davasında mahkeme Yargıtay kararına direndi 

Cumhuriyet gazetesi davası, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 21 Kasım 2019 günü yeniden görüldü.

Duruşma savcısı mütalaasında, Yargıtay’ın bozma ilamına direnme yönünde karar verilmesini ve sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Sanıklar ve sanık avukatları ise savcının mütalaasının hukukî dayanağı olmadığını belirterek Yargıtay kararına uyulmasını talep etti.

Kadri Gürsel yönünden bozma ilamına uyan mahkeme, Gürsel hakkında beraat kararı verirken, diğer 12 sanık yönünden ise Yargıtay kararına direndi.

Ahmet Altan hakkında 2009 tarihli haber ve köşe yazısı nedeniyle açılan dava durduruldu

Tutuklu gazeteci yazar Ahmet Altan hakkında kapatılan Taraf gazetesinde 2009 yılında yayımlanan bir köşe yazısı ve bir haber nedeniyle “soruşturmanın gizliliğini ihlâl” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 21 Kasım 2019 günü Kartal’daki Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Yeniden yargılandığı dava kapsamında hükümle birlikte tahliye edilmesinden sekiz gün sonra savcının itirazı üzerine yeniden tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderilen Altan’ın SEGBİS üzerinden bağlandığı duruşmada avukatı Melike Polat hazır bulundu.

Avukat Polat, müvekkili hakkında İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan verilen ve mevcut dosyanın yeniden açılmasına neden olan mahkûmiyet kararının Yargı Reformu Paketi uyarınca temyiz aşamasında bulunduğunu ve henüz kesinleşmediğini belirterek davanın düşürülmesini talep etti.

Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme, 32. Asliye Ceza Mahkemesinin kararına karşı temyiz yoluna başvurulduğu ve kararın kesinleşmediği, bu nedenle yasal koşulların oluşmadığı anlaşıldığından kovuşturmaya devam edilmesine yer olmadığına karar verdi.

Şebnem Korur Fincancı’ya açılan “hakaret” davası ertelendi

Adli tıp uzmanı ve insan hakları savunucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın 2013 yılında Gezi protestoları sırasında Twitter’da yaptığı bir sosyal medyada paylaşımı nedeniyle “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması 21 Kasım 2019 günü Anadolu 42. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Savunması için söz alan Fincancı, bir insan hakları savunucusu olarak eylemler sırasında yapılanları “katliam olarak tanımlama zorunluluğu duydum” diye konuştu. “Kamu görevlilerine hakaret değil, işkenceyi ifşa ettim” diyen Fincancı, suçlamayı kabul etmediğini belirterek beraatini talep etti. Savunmaların ardından mahkeme, avukatların savunma için süre talebini kabul ederek davayı 17 Mart 2020 tarihine erteledi.

Özgür Gündem davası Şubat ayına ertelendi

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ve gazeteciler Reyhan Çapan ve Hasan Başak’ın “suçu ve suçluyu övmek” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın görülmesine 21 Kasım 2019 günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Gazetecilerin katılmadığı duruşmada avukatları Özcan Kılıç hazır bulundu. Savcı önceki celse sunduğu mütalaayı tekrarladığını belirterek Aykol’un cezalandırılmasını talep etti.

Avukat Kılıç, mütalaaya karşı savunmaların hazırlanması için süre talebinde bulundu. Mahkeme, mütalaanın hazır bulunmayan sanıklara tebliğ edilmesine ve savunmaları için gelecek celseye kadar süre verilmesine karar vererek davayı 20 Şubat 2020 tarihine erteledi.

Özgür Halk dergisi yazı işleri müdürüne hapis cezası verildi

Özgür Halk dergisi sorumlu yazı işleri müdürü Mahmut Gülecan ve dergi çalışanı Mevlüt Gür’ün “terör örgütü propagandası yapmak,” “suçu ve suçluyu övmek” ve “suç işlemeye alenen tahrik” suçlamalarıyla yargılandığı davanın karar duruşması 21 Kasım 2019 günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Başka davalardan tutuklu bulunan Gür ve Gülecan, duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Savunmaların ardından hükmünü açıklayan mahkeme, Gür’ün beraatine, Gülecan’ın ise 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Gözaltına alınan Gazete Yolculuk muhabiri serbest bırakıldı

Gazete Yolculuk haber portalı muhabirlerinden Buse Söğütlü, 19 Kasım 2019 gecesi GBT taraması sırasında eksik ifadesi olduğu gerekçesiyle İstanbul’da gözaltına alındı.

Söğütlü’nün Ağır Ceza Hakimi Akın Gürlek hakkında yaptığı bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan soruşturma kapsamında daha önce iki kez ifade vermeye gittiği ancak ifadesinin alınamadığı öğrenildi. Savcının hakkında bir günlük ek gözaltı süresi talep ettiği Söğütlü, 21 Kasım günü serbest bırakıldı.

Kapatılan Radyo Dünya’nın yayın yönetmeninin evine polis baskını

KHK ile kapatılan Radyo Dünya’nın eski Genel Yayın Yönetmeni Medine Gümüş’ün Adana’daki evine 21 Kasım 2019 günü polis baskın düzenledi. Hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yakalama kararı bulunduğu belirtilen Gümüş, yurt dışında olması dolayısıyla gözaltına alınamadı.

Gazeteci Ahmet Takan saldırıya uğradı 

Korkusuz gazetesi yazarı Ahmet Takan, 20 Kasım 2019 akşam saatlerinde Ankara’daki evinin önünde kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından beyzbol sopasıyla saldırıya uğradı. Saldırı sonrası hastaneye götürülen Takan’a darp raporu verildi. Takan, karakola giderek ifade verdi ve şikâyetçi oldu.

Murat Güreş’in yargılandığı dava Şubat ayına ertelendi

Gazeteci Murat Güreş’in yaptığı bir haberden dolayı “soruşturmanın gizliliğini ihlâl” suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine 19 Kasım 2019 günü Gaziantep 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Avukatların mazeret bildirerek katılmadığı duruşmada mahkeme, davayı 20 Şubat 2020 tarihine erteledi.

Gaziantep’te yürütülen bir “FETÖ/PDY” soruşturması kapsamında etkin pişmanlıktan yararlanan bir sanığın savcılığa verdiği ifadede yer alan isimlerin söz konusu haberde yayımlanması nedeniyle açılan dava kapsamında Güreş ve Detail Haber internet gazetesinin genel yayın yönetmeni Furkan Gökşen, 2 Ağustos 2017 günü tutuklanmış, 13 gün tutukluluğun ardından 15 Ağustos’ta serbest bırakılmışlardı.

Savcı, akademisyen Tuna Altınel için ceza talep etti 

Lyon-1 Üniversitesi öğretim üyesi ve Barış Bildirisi imzacısı Tuna Altınel hakkında Fransa’da gerçekleşen bir konferans gerekçe gösterilerek “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması 19 Kasım 2019 günü Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmada mütalaasını sunan savcı, söz konusu konferans hakkındaki sosyal medya paylaşımlarının “terör örgütü propagandası” kapsamında değerlendirdiğini belirterek Altınel’in cezalandırılmasını talep etti.

Altınel ise savunmasında “Bu okuduğunuz metin derneğin geceye çağrı niteliğinde hazırladığı bir metindir. Siz şu an bir terör örgütü propagandası okumadınız. Gerçekler silsilesini okudunuz” diyerek beraatini ve pasaportunun iadesini talep etti. Mahkeme, Altınel’e mütalaaya karşı savunmasını hazırlaması için süre verilmesine karar vererek davayı 24 Ocak 2020 tarihine erteledi.

Altınel, dava kapsamında 81 gün tutuklu kaldıktan sonra 30 Temmuz 2019 tarihinde görülen ilk duruşmasının sonunda tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

Cumhuriyet gazetesine 1 milyon liralık tazminat davası açıldı

Cengiz Holding yönetim kurulu başkanı Mehmet Cengiz, Cumhuriyet gazetesine 1 milyon TL tutarında manevi tazminat talebiyle dava açtı. Gazetede 6 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan “Boğaz manzaralı lüks müştemilat” başlıklı haber nedeniyle açılan davada, gazetenin imtiyaz sahibi ve Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ve muhabir Hazal Ocak hâkim karşısına çıkacak. İstanbul Anadolu 14. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 8 Ocak 2020’de görülecek.

Exit mobile version