Site icon International Journalists

16-20 Aralık basın özgürlüğü davaları

Gazeteci Aziz Oruç tutuklandı; yeniden görülen Cumhuriyet davasında mahkeme gerekçeli kararını açıkladı; AYM, haber sitesine erişim engelinin ifade ve basın özgürlüğünü ihlâl ettiğine hükmetti.

Zeynep Altıok, “Cumhurbaşkanına hakaret” davasında beraat etti

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı’nın bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması 19 Aralık 2019 günü Urla 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, Altıok’un beraatine karar verdi.

Müzisyen Erhan Güleryüz hakkında iddianame düzenlendi

Müzisyen Erhan Güleryüz hakkında, İğneada’da 30 Ağustos 2019 tarihinde verdiği konser sırasında sahnede Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik eleştirel yorumlarda bulunması nedeniyle “halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak” suçlamasıyla iddianame düzenlendi. Kırklareli Demirköy Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, Güleryüz’ün 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Bir haftadır gözaltında olan gazeteci Aziz Oruç tutuklandı

Ağrı’da 11 Aralık 2019 günü gözaltına alınan gazeteci Aziz Oruç, Emniyet ifadesinin tamamlanmasının ardından 18 Aralık günü adliyeye sevk edildi. Oruç’a Emniyet ifadesinde sosyal medyada paylaştığı haber içeriklerinin sorulduğu öğrenildi. Oruç, savcılık tarafından tutuklama istemiyle sevk edildiği mahkemece “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla tutuklanarak Patnos Cezaevi’ne gönderildi.

Hakkında açılan davalar nedeniyle yaklaşık üç yıldır Irak’ta yaşayan Oruç’un Avrupa’ya gitmek için İran üzerinden geçtiği Ermenistan sınır kapısında işkenceye maruz kaldığı ve geri çevrilerek İran’a teslim edildiği, burada da iki gün boyunca işkenceye maruz kaldığı öğrenildi.

10 Aralık geceyarısı ayakları çıplak ve üstü başı yırtılmış halde tel örgüler arasından İran’dan Türkiye tarafına atılan Oruç, 11 Aralık günü Ağrı-Doğubayazıt yolunda gözaltına alınmıştı. Oruç, gözaltına alınmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “terörist” olarak lanse edilmişti.

7 gazetecinin davasında beraat kararı verildi

KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA), Diyarbakır’daki sokağa çıkma yasağı dönemine ilişkin 2016 yılında yayımladığı haberi sosyal medyada paylaştıkları gerekçesiyle gazeteciler Ömer Çelik, A. Vahap Taş, Çağdaş Kaplan, Selman Çiçek, Hamza Gündüz, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ile sosyal medya kullanıcısı S.G. hakkında açılan davanın 5. duruşması, 18 Aralık 2019 günü Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme heyeti, yedi gazetecinin isnat edilen tüm suçlardan beraatine karar verdi.

P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.

Yeniden görülen Cumhuriyet davasında gerekçeli karar açıklandı

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi eski yazar ve çalışanlarının mahkûmiyet kararlarının Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından bozulmasının ardından yeniden görülen davada gerekçeli kararını açıkladı.

Gerekçeli kararda, “Ancak Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bozma ilamında, yasaların mahkememize tanıdığı direnme hakkını yok sayarak, haklarında verilen mahkûmiyet kararları kesinleşen sanıklar Ahmet Kadri Gürsel, Güray Tekin Öz, Önder Çelik, Hacı Musa kart, Bülent Utku, Hakan Karasinir ve Mustafa Kemal Güngör’ün temyiz başvurularını bir şekilde eylemli olarak kabul etmiştir” dendi.

Gerekçeli kararda “yukarıda açıklanan bir çok delile rağmen Yargıtay 16. Ceza Dairesinin, ‘sanıkların suçu iştiraklerinin olmadığı, eylemlerinin basın hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, dosya içerisinde mahkumiyetlerine yeterli delil olmadığı, haklarında beraat kararı verilmesi gerektiği’ şeklindeki tespitine katılmak mümkün değildir” ifadeleri yer aldı.

Dosya Yargıtay Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Gerekçeli karara bu bağlantıdan erişilebilir.

Gözaltına alınan Yeniçağ gazetesi yazarı Demirağ serbest bırakıldı

Yeniçağ gazetesi yazarı Yavuz Selim Demirağ, 14 Aralık 2019 geceyarısı saatlerinde Ankara’daki evinde gözaltına alındı.

Hakkında açılan bir hakaret davasında ifade vermeye gitmediği için çıkarılan yakalama kararı uyarınca gözaltına alındığı öğrenilen Demirağ, Ankara 46. Asliye Ceza Mahkemesi’nde nöbetçi hâkim karşısına çıkarıldı. Demirağ, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Hakkında başka bir dava kapsamında uygulanan adlî kontrol nedeniyle her hafta karakola giderek imza attığını ifade eden Demirağ, kendisine herhangi bir tebligat gelmediğini belirtti.

Hayatın Sesi TV yöneticilerine beraat

Kapatılan Hayatın Sesi televizyonu yöneticilerine “propaganda” suçlamasıyla verilen 3’er yıl 9’ar ay hapis cezası, istinaf mahkemesi tarafından bozuldu.

“Zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılanan Hayatın Sesi Televizyonu yöneticileri Mustafa Kara, İsmail Gökhan Bayram ve Gökhan Çetin’e verilen hapis cezalarını bozan Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi, her üç sanığın beraatine karar verdi. İstinaf mahkemesi gerekçesinde, davaya konu olan haberlerin, “haber verme sınırlarını aştığı yönünde bir kanaat bulunmadığına” oy birliğiyle karar verildiğini bildirdi.

AYM: Haber sitesine erişim engeli ifade özgürlüğünün ihlâli

Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, www.yuksekovaguncel.com adlı yerel haber sitesine Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü talebi ile Gölbaşı 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce Ağustos 2015’te getirilen erişim engelinin basın ve ifade özgürlüğünü ihlâl ettiğine karar verdi.

Mahkeme, 27 Kasım 2019 tarihli kararında, sitenin tümüne erişimin engellenmesinin Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerini ihlâl ettiğine ve başvurucuya 5.500 TL tutarında manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kararın tam metnine bu bağlantıdan erişilebilir.

Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi güncellendi

P24, açık kaynaklardan ulaşılan bilgiler ışığında oluşturduğu cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesini güncelledi.

Gazeteciler Şahabettin Demir, Hasan Bozkurt, Serhat Şeftali, Metin Arslan ve Mikail Barut’un cezaevinde olmadıkları anlaşıldı. Buna göre, 20 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 113 gazeteci ve medya çalışanı, tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.

Exit mobile version