Site icon International Journalists

15 Temmuz’un ardından gazetecileri hapse attıran ‘borsa’ savcısı İsmet Bozkurt meslekten atıldı

İstanbul Adliyesi’ndeki “Fetö Borsası” soruşturması kapsamında açığa alınan Cumhuriyet savcıları Lütfi Karabacak ve İsmet Bozkurt’un Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi’nce meslekten çıkarılmalarına karar verildi.

KARAR HSK KANUNU MADDE 69’A GÖRE ALINDI

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre Bozkurt ve Karabacak 10 Aralık 2019’da HSK’ca açığa alınmıştı. Daire verdiği kararı HSK Kanunu madde 69’un son fıkrasına dayandırdı.

Söz konusu madde şöyle: Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmezse bile mesleğin şeref ve onurunu, memuriyet nüfus ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde meslekten çıkarma cezası verilir.

KESİNLEŞİNCEYE KADAR AÇIKTA KALACAKLAR

Ayrıca 2. Daire, karar kesinleşinceye kadar iki savcının açıkta kalmaya devam etmesini de kararlaştırdı.

Bozkurt’un ve Karabacak’ın sorumluluklarında olmayan soruşturmalar hakkında sorgulamalar yaptığı, edindikleri bilgileri paylaştığı ve maddi menfaat temin ettiği iddia ediliyor.

RÜŞVET, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA İLE 28 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

Sanık iki savcının, ‘rüşvet’, ‘görevi kötüye kullanma’, ‘nüfuz ticareti’, ‘göreve ilişkin sırrın açıklanması’ ve ‘gizliliğin ihlali’ suçlarından 7 yıl 10 aydan 28 yıl 6 aya kadar hapsi isteniyor.

GAZETECİLER ONUN İMZASIYLA 3,5 YILDIR HAPİSTE

Öte yandan sanıklardan İsmet Bozkurt, Zaman yönetici ve yazarları hakkında iddianame düzenleyen, Ali Ünal ve Mustafa Ünal gibi gazetecilerin 3,5 senedir hapis yatmasına yol açan davalara imza atan savcı olarak biliniyor.

Exit mobile version