Site icon International Journalists

15 Ay Tutukluluktan Sonra İlk Mahkemesinde Serbest Kaldı

Gazeteci Ferhat Parlak, 15 aylık tutukluluğunun ardından yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye oldu.

“Örgüt üyeliği” suçlamasıyla 15 aydır tutuklu olan gazeteci Ferhat Parlak hakkında Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması bugün (8 Temmuz 2019) görüldü. Duruşmaya, tutuklu Parlak ile avukatı katıldı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Parlak, daha önceki ifadesini yineleyerek gazeteci olduğunu belirtti.

Babasının öldürülmesiyle, kapatılan Silvan Mücadele gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptığını kaydeden Parlak, gizli tanıkların kendi aleyhine verdiği ifadelerin birbiriyle çelişen yönlerine işaret etti. Hakkında ifade veren gizli tanıklardan biri olan Akya adli gizli tanığın ifadesinde kendisini tanımadığını söylemesine rağmen, kendisi aleyhine tanıklık yaptığına dikkati çekti. Akın kod adlı gizli tanığın kendisi aleyhine verdiği ifadede, Abdulkadir İllez ve Eyüp Batı adlı kişileri örgüte kattığını aktardığını anlatan Parlak, söz konusu kişilerin aileleriyle birlikte yaşamlarını sürdürdüğünü ifade etti.

İddianamede bir başka soruşturma dosyasında, Silvan Cumhuriyet Savcılığı’nın kararıyla el konulan ancak soruşturma kapsamında takipsizlik kararı verildikten sonra, Parlak’a iade edilen cd, dvd, flash bellek, hard disk, cep telefonu, kitap, dergi ve bazı gazeteler dava dosyasında deliller arasında sayıldı.

Açık Tanık Önceki İfadesinden Vazgeçti

Duruşmada, örgütten ayrılarak “etkin pişmanlık”tan faydalanan açık tanık B.C. ise önceki ifadelerinin dikkate alınmamasını isteyerek, Parlak’ı gazeteci olarak tanıdığını, örgüt üyesi olarak görmediğini, örgütsel bir faaliyetine şahit olmadığını ve Silvan’daki çatışmalarda onu görmediğini söyledi.

Mahkeme başkanının, önceki ifadesiyle şimdiki ifadesi arasındaki çelişkileri sorduğu B.C., şimdiki ifadelerinin doğru olduğunu, mahkemenin buna itibar etmesi gerektiğini söyledi.

Savcı Tutukluluğun Devamını İstedi

Mütalaasını sunan savcı, Parlak’ın üzerine atılı suçun mahiyeti ve mevcut delil durumu, öngörülen cezasının alt ve üst sınırının dikkate alınarak tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. (Mezopotamya Ajansı)

Exit mobile version