Tutuklu gazeteci İsmail Çoban’a 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi; Mehmet Y. Yılmaz hakkında açılan “hakaret” davası başladı; İsmail Evren’e 6 yıl 3 ay hapis ve tahliye.
Bloomberg muhabirleri ile 36 sosyal medya kullanıcısının yargılandığı dava Mayıs ayına ertelendi
Bloomberg haber ajansının muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç’ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin Bloomberg’de 10 Ağustos 2018 tarihinde yer verilen haber nedeniyle “Sermaye Piyasası Kanununa muhalefet” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması 17 Ocak 2020 tarihinde İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Söz konusu yayında Karakaya ve Yalınkılıç, bankacılık sisteminin döviz krizi ile karşı karşıya olduğunu söylemişlerdi. Yayının ardından 11 Ağustos 2018 günü resmi hesabından basın açıklaması yapan BDDK ise haberlerle ilgili yasal yollara başvuracağını duyurmuştu.
BDDK’nın şikâyetinin ardından “Ekonomik darbe girişimi” adı altında soruşturma yürüten savcılık, konuya ilişkin sosyal medya üzerinden yapılan yorumları da tespit ederek Karakaya ve Yalınkılıç’ın da aralarında bulunduğu 38 kişi hakkında “Türkiye ekonomisinin istikrarını zayıflatmaya çalıştıkları” iddiasıyla iddianame düzenlemişti.
Davanın ikinci duruşmasında mahkeme ilk duruşmada savunması alınamayan sanıkları dinledi. Beyanların ardından ara kararlarını açıklayan mahkeme, sanıklar Gazi Kozanoğlu, Orçun Çakır, İbrahim Gezici ve Mustafa Sarıtaş hakkında yakalama kararı çıkarılmasına, sanık ve sanık avukatlarının derhal beraat taleplerinin reddine ve savunması alınmış olan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarına karar vererek, bir sonraki duruşmanın 8 Mayıs 2020 tarihinde görülmesine karar verdi.
Can Dündar ve Abbas Yalçın hakkındaki dava düştü
Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Abbas Yalçın’ın, 11 Ağustos 2015 tarihinde yayımlanan “Bayık: Operasyonlar durursa savaşı bırakırız” başlıklı haber nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın 12. duruşması 16 Ocak 2020 günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
P24 tarafından takip edilen duruşma yirmi dakikalık gecikmeyle saat 13:54’te başladı. Duruşmada hazır bulunan Yalçın, dosyada düşme kararı verilmesini talep etti.
Hâkim, Dündar hakkında çıkarılan yakalama kararının savunması dosyaya katkı sağlamayacağından kaldırılmasına karar verdi. Son sözü sorulan Yalçın, dosyada düşme kararı verilmesini istedi. Hükmünü açıklayan mahkeme, Basın Kanunu’nun 26/1 maddesindeki 4 aylık hak düşürücü süreyi dikkate alarak davanın düşürülmesine karar verdi.
Seyhan Avşar hakkında açılan “kamu görevlisine hakaret” davası düştü
Cumhuriyet gazetesi muhabiri Seyhan Avşar hakkında, 2019’un Mart ayında yaptığı iki haber nedeniyle “Kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 16 Ocak 2020 tarihinde İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, Basın Kanunundaki 4 aylık hak düşürücü sürenin aşıldığı anlaşıldığından davanın düşürülmesine karar verdi.
P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.
Arif Aslan ve Selman Keleş’in davası Mayıs ayına ertelendi
Gazeteciler Arif Aslan ve Selman Keleş’in “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 16 Ocak 2020 tarihinde görülmesi planlanan duruşması, avukatın mahkemeye bildirdiği mazeret nedeniyle ertelendi. Davanın bir sonraki duruşması 7 Mayıs’ta Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Ferhat Tunç hakkındaki yakalama kararının devamına karar verildi
Müzisyen Ferhat Tunç’un “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” suçlamalarıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın üçüncü duruşması 16 Ocak 2020 tarihinde Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Yurt dışında bulunan Tunç ve mazeret bildiren avukatının katılmadığı duruşmada mahkeme, Tunç hakkında çıkarılan yakalama emrinin devamına ve sanık müdafiinin mazeret bildiriminin kabulüne karar vererek davayı 26 Mart 2020 tarihine erteledi.
Gazeteciler Berfin Aslan ve Mehmet Şahin’in de aralarında bulunduğu 11 kişi beraat etti
Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atamalarını protesto ettikleri için İstanbul’da 23 Ağustos 2019’da gözaltına alınıp haklarında dava açılan 3’ü gazeteci 11 kişi beraat etti.
Protestoları takip eden gazeteciler Berfin Aslan ve Perihan Erkılıç ile onların gözaltına alınmalarına itiraz ettiği için gözaltına alınan Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Mehmet Şahin’in de aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla dava açılmıştı.
Davanın 16 Ocak 2020 tarihinde görülen ikinci duruşmasının sonunda hükmünü açıklayan Anadolu 25. Asliye Ceza Mahkemesi, tüm sanıklar hakkında ayrı ayrı beraat kararı verdi.
İsmail Evren’e 6 yıl 3 ay hapis ve tahliye
Kapatılan Nokta dergisinin eski haber müdürü İsmail Evren’in “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla tutuklu olarak yargılandığı davanın karar duruşması, 15 Ocak 2020 tarihinde İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, Evren’in “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına ve hükümle birlikte tahliye edilmesine karar verdi. Evren, 15 Ocak günü Silivri Cezaevinden tahliye edildi.
Burak Akbay hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı
Sözcü gazetesi davası kapsamında dosyası ayrılan imtiyaz sahibi Burak Akbay hakkındaki yakalama kararı, gazete avukatlarının yaptığı itirazı kabul eden İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Akbay’ın savunmasının alınabilmesi için hakkında çıkarılan kırmızı bülten evraklarının iadesi için müzekkere yazılmasına karar verildi.
Davanın 27 Aralık 2019 tarihinde görülen karar duruşmasında yazarlar Emin Çölaşan ve Necati Doğru, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, sozcu.com.tr yayın yönetmeni Mustafa Çetin, internet haber koordinatörü Yücel Arı, muhabir Gökmen Ulu ve muhasebe görevlisi Yonca Yücekaleli, “örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmek” suçundan değişik sürelerde hapis cezasına çarptırılmış, yurtdışında olan Akbay’ın ise dosyası ayrılmıştı.
Tutuklu gazeteci İsmail Çoban’a 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi
KHK ile kapatılan Kürtçe gazete Azadiya Welat’ın eski sorumlu yazı işleri müdürü İsmail Çoban’a “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın 15 Ocak 2020 günü Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, cezada indirime gitmedi.
İddianamede, başka bir dava kapsamında tutuklu bulunan Çoban’ın, açık ve gizli tanık ifadelerine dayanarak “örgüt propagandası yapmak amacıyla sözde gazetecilik yaptığı” iddia ediliyordu.
AYM’nin Wikipedia kararı Resmî Gazete’de yayımlandı
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun, internet ansiklopedisi Wikipedia’ya Türkiye’den erişimin engellenmesi nedeniyle yapılan başvuruda verdiği ihlâl kararının gerekçesi 15 Ocak 2020 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı.
AYM Genel Kurulu’nun oy çokluğuyla verdiği kararda, Wikipedia’ya erişimin engellenmesi kararının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun düşmediği, bu nedenle başvurucuların ifade özgürlüklerinin ihlâl edildiği sonucuna varıldığı ifade edildi.
Mehmet Y. Yılmaz hakkında açılan “hakaret” davası başladı
T24 yazarı Mehmet Y. Yılmaz hakkında Binali Yıldırım ve çocuklarının servetinin kaynağını sorduğu köşe yazıları nedeniyle “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 14 Ocak 2020 günü Anadolu 37. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
T24 ve Yılmaz’ın avukatları Aslı Kazan ile Taylan Tanay, “derhal beraat kararı verilmezse Binali Yıldırım ve çocuklarının serveti konusunda ‘ispat hakkı’nın kullanılmasına karar verilmesini” talep ettiler.
Binali Yıldırım’ın avukatlarından Muhammed Gök ise Yılmaz’ın yazılarında Yıldırım’ın “usulsüz kazancı olduğu yolunda toplumda algı yaratılmaya çalışıldığı” iddiasını öne sürdü. Gök, davaya katılma talebinde bulundu.
Katılma talebini kabul eden mahkeme, davanın 9 Nisan 2020 tarihine ertelenmesine ve Mehmet Y. Yılmaz’ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.
Gazeteci Rojhat Doğru’nun yargılandığı dava Mart ayına ertelendi
Gazeteci Rojhat Doğru hakkında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma”, “Kasten yaralama”, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla açılan davanın beşinci duruşması 15 Ocak 2020 tarihinde Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Doğru, bir görgü tanığının ifadesi üzerine 6-8 Ekim olaylarına katıldığı iddiasıyla 5 Aralık 2018’de Diyarbakır’da gözaltına alınarak tutuklanmış, Şubat 2019’da tahliye olmuştu.
P24 tarafından izlenen duruşmada gazeteci Doğru ve avukatı Resul Tamur hazır bulundu. Duruşmada dinlenen müşteki tanık, Doğru’yu 6-8 Ekim olayları sırasında gördüğünü, yüzünün açık olduğunu, bir elinde silah bir elinde kamera bulunduğunu ve Doğru’yu sonradan fotoğraflarını görünce tanıdığını söyledi.
Tanığın ifadesine karşı beyanda bulunan Doğru, “Tanığın olduğu taraftan ateş açıldı. Ben de orada yaralandım. Çektiğim görüntüler oradan ateş açıldığını gösteriyor. Bu yüzden beni hedef aldılar. Çektiğim görüntüler yılın haber görüntüsü ödülünü aldı” diye konuştu. Doğru, “Benim bulunduğum taraftan da ateş ediliyordu. Kim ne yaptıysa hepsini objektif bir şekilde çektim, bu görüntüler de bellidir” dedi.
Avukat Tamur da müştekinin beyanlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Tamur, Doğru’nun iddia edildiği gibi aynı anda hem silah tutup hem kamerayla çekim yapmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığının altını çizdi.
Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, olay gününe ilişkin görüntülerin incelenerek rapor düzenlenmesi için bilirkişiye gönderilmesine ve müştekinin hastane raporlarının istenmesine karar vererek davayı 24 Mart 2020 tarihine erteledi.
Osman Akın’ın ilk duruşmasında savcı ceza talep etti
Yeni Yaşam gazetesinde yayımlanan “Avukatların başvurularına yanıt yok” ve “İki eli olmayan Aktaş’a ağır tecrit” başlıklı haberler nedeniyle hakkında “zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açılan eski sorumlu yazı işleri müdürü Osman Akın’ın ilk duruşması 14 Ocak 2020 tarihinde İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
P24’ün takip ettiği duruşmada Akın ve avukatı Özcan Kılıç hazır bulundu.
Savunmasını yazılı olarak mahkemeye sunan Akın, “Suçlamaya konu haberler tamamen haber değeri taşıyor, örgüt propagandası amacı gütmüyor. İddianamede de aksi bir delil yoktur” diyerek beraatini talep etti. Avukat Kılıç, her iki haberde de avukat görüşlerinin yer aldığını belirterek haberde görüşü olan avukatların tanık olarak dinlenmesini istedi. Duruşma savcısı, dosyaya bir katkısı olmayacağı gerekçesiyle bu talebin reddini istedi.
İlk celsede mütalaasını sunan savcı, Akın’ın üzerine atılı suçu işlediğini belirterek cezalandırılmasını talep etti.
Avukat Kılıç, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talep etti. Süre talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı 24 Ocak 2020 tarihine erteledi.
Özgür Gündem ana davasında savcı 5 isim hakkında ceza talep etti
KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yayın danışma kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu dokuz kişinin “Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” ve “Terör örgütüne üye olmak” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın 15. duruşması 13 Ocak 2020 günü İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmada mütalaasını sunan savcı, Aslı Erdoğan ve Zana Kaya’nın “örgüt propagandası” suçundan, Eren Keskin, İnan Kızılkaya ve Kemal Sancılı’nın ise “örgüt üyeliği” suçundan cezalandırılmalarını istedi. Bilge Aykut ve Necmiye Alpay’ın tüm suçlamalardan beraatine karar verilmesini isteyen savcı, Ragıp Zarakolu ve Filiz Koçali’nin ise dosyalarının ayrılmasını talep etti.
Mütalaaya karşı savunma için süre taleplerini kabul eden mahkeme, bir sonraki duruşmanın 14 Şubat 2020 tarihinde görülmesini kararlaştırdı.
P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.
Gazeteci Cevdet Akgün tahliye edildi
Hakkındaki “kamu görevlisine hakaret” suçundan verilen 5 ay hapis cezasının kesinleşmesi sonucunda 9 Ocak 2020 günü cezaevine teslim olan gazeteci Cevdet Akgün, 12 Ocak günü sabah saatlerinde Zonguldak Beycuma Cezaevi’nden tahliye oldu. İnfaz savcılığı, Akgün’ün 5 ay süreyle denetimli serbestlik yasasından faydalanarak haftada 1 gün imza atmak şartıyla tahliye edilmesine karar verdi.
Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi
17 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 101 gazeteci ve medya çalışanı, tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.
Ayrıntılı listeye bu bağlantıdan erişilebilir.
Kaynak: P24.com