Gazeteciler Ruken Demir ve Melike Aydın tutuklandı; Ahmet Altan, tahliye edildikten 8 gün sonra savcının itirazı üzerine yeniden tutuklandı; Kibriye Evren’in tahliyesine savcı itiraz etti.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında aralarında Mezopotamya Ajansı İzmir muhabiri Ruken Demir ve Jin News muhabiri Melike Aydın ile Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) yöneticilerinin de bulunduğu 12 kişi, 12 Kasım 2019 günü İzmir’de düzenlenen operasyonlarda gözaltına alındı. Gözaltına alınanlara 24 saat avukat kısıtlaması getirildi.
“Örgüt adına faaliyet yürütmek” iddiasıyla gözaltına alınan gazeteciler Demir ve Aydın’a sorguları sırasında haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri ve yaptıkları haberlerin sorulduğu öğrenildi.
Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından 15 Kasım günü İzmir Adliyesi’ne getirilen Demir ve Aydın, savcılık ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle sevk edildikleri İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nce “Örgüt adına faaliyet yürütmek” suçlamasıyla sabaha karşı tutuklanarak İzmir Aliağa Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
Operasyon kapsamında gözaltına alınan 12 kişiden Demir ve Aydın dahil 11’i tutuklanırken 1 kişi yurtdışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.
Mezopotamya Ajansı muhabiri Ömer Akın gözaltına alındı
Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ömer Akın, 15 Kasım 2019 günü Mardin’in Derik ilçesinde haber takibi sırasında gözaltına alındı. Akın’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında başlatılan bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi. Sağlık kontrolünün ardından ifadesi alınmak üzere Derik Adliyesi’ne götürülen Akın, savcılık ifadesinin ardından aynı gün içerisinde serbest bırakıldı.
Gözaltına alınan Canan Coşkun, Tuba Demir ve Kazım Kızıl serbest bırakıldı
Giresun’un Eynesil ilçesinde 2018’de evinin önünde yaralı halde bulunduktan sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan ile şüpheli ölümü araştıran Meclis Araştırma Komisyonunu takip etmek için ilçede bulunan gazeteciler Canan Coşkun, Tuba Demir ve belgeselci Kazım Kızıl 13 Kasım 2019 tarihinde gözaltına alındı.
Giresun Valiliği’nden yapılan açıklamada dört ismin, Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümüyle ilgili soruşturmanın tanığı Mürsel Küçükal’ı bir atölyeye kapatıp tehdit ettikleri iddiasıyla gözaltına alındıkları belirtildi.
Gözaltındaki dört isim, ifadelerinin ardından 14 Kasım gecesi sevk edildikleri Görele Sulh Ceza Hakimliği tarafından adlî kontrol tedbiri konularak serbest bırakıldı. Mahkeme, dört isim hakkında da yurt dışına çıkış yasağı ve tanığın evine yaklaşmama tedbiri uygulanmasına karar verdi.
Fatih Polat, “Cumhurbaşkanına hakaret” davasında beraat etti
Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın, 28 Mayıs 2017 tarihinde köşesinde yer verdiği bir haber nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması 14 Kasım 2019 tarihinde Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşma sonunda hükmünü açıklayan mahkeme, haberin Anayasa’nın 28. maddesinde tanımlanan haber verme özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek Polat’ın beraatine hükmetti.
Hakkı Boltan hakkında mahkemeye zorla getirilme kararı
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamalarıyla açılan davanın ilk duruşması, 14 Kasım 2019 günü Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Boltan ve avukatının katılmadığı duruşmada hakim, Boltan hakkında bir sonraki duruşmaya zorla getirilme kararı vererek davayı 4 Şubat 2020 tarihine erteledi.
TV10 çalışanlarının davası ertelendi
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan TV10 kanalının eski çalışanları Kemal Demir ve Kemal Karagöz’ün “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuksuz yargılandığı davanın üçüncü duruşması, 14 Kasım 2019 günü İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Demir ve Karagöz’ün katılmadığı duruşmada Demir’in avukatı Bertan Öztunç hazır bulundu. Müvekkilinin TV10 kanalında önce çaycı ve şoför, en son da kameraman olarak görev yaptığını hatırlatan avukat Öztunç, “Müvekkilin bu dosyada sanık değil, tanık olarak bulunması gerekirdi” dedi. Öztunç, Demir hakkındaki adlî kontrol tedbirinin kaldırılarak beraatine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, sanıklara uygulanan yurtdışına çıkış yasaklarının devamına karar vererek dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için davayı 28 Ocak 2020 tarihine erteledi.
Ahmet Altan, tahliye edilmesinden 8 gün sonra yeniden tutuklandı
Üç yılı aşkın tutukluluğun ardından 4 Kasım 2019 tarihinde yeniden yargılama sonucunda hakkında verilen hükümle birlikte serbest bırakılan edebiyatçı ve gazeteci Ahmet Altan, savcılığın tahliye kararına itirazının kabul edilmesinin ardından 13 Kasım 2019 günü yeniden tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderildi.
Altan’ın tahliyesine yapılan itirazın kabulüne gerekçe olarak, “Sanığın sıfatı, tutuklu kaldığı süre, haber üzerinden bir çok sempatizanı etkilemesi, aldığı ceza ve temyiz sürecinde cezanın aleyhine ağırlaşma ihtimali, pişmanlık göstereceğine dair beyanlarının olmaması, bir kısım aynı suç ile ilgili hakkında adli işlemler yapılan suç faillerinin yurt dışında firari olması ve ülkemiz aleyhine bir takım aleyhe söylemler ve lobicilik faaliyetinde bulunmuş olmaları, suçun kaçma şüphesi var sayılan katalog suçlardan olması, sanığın konumu sıfatı eylemlerindeki yoğunluk, aldığı ceza miktarı, tutuklu kaldığı süre, eylemlerinin uzun süreye yayılmış olması dikkate alınarak adli kontrol tedbirlerinin harici davranışları da dikkate alınarak amaca hizmet etmediği” gösterildi.
Ahmet Altan’ın 2009 tarihli yazısı nedeniyle yargılandığı dava ertelendi
Altan hakkında, kapatılan Taraf gazetesinde 2009 yılında yayımlanan “Mafyanın Dışında Kim Kaldı” başlıklı yazısı nedeniyle Sakarya eski İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal’ın şikâyetiyle açılan davanın beşinci duruşması da 12 Kasım 2019 günü Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Çalıkuşu duruşmada, yargılama konusu dosyanın yeniden açılmasına neden olan İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi kararının, Yargı Reformu Paketi uyarınca temyize taşındığını ve kararın henüz kesinleşmediğini ifade ederek davanın düşürülmesini talep etti.
Mahkeme, dosyanın hangi aşamada olduğunun bildirilmesi için İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ne müzekkere yazılmasına karar vererek davayı 24 Aralık 2019 tarihine erteledi.
Gazeteci Kibriye Evren tahliye edildi, savcı tahliyeye itiraz etti
JinNews muhabiri Kibriye Evren’in “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu olarak yargılandığı davanın sekizinci duruşması 12 Kasım 2019 günü Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşma sonunda açıkladığı ara kararında mahkeme, Evren’in tutukluluk süresi dikkate alınarak yurtdışına çıkış yasağıyla tahliye edilmesine karar verdi. Evren, aynı gün akşam saatlerinde 1 yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.
Evren’in tahliyesine itirazda bulunan savcı, Evren’in tekrar tutuklanması için yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. İtirazın üst mahkeme olan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nce değerlendirilmesi ve karar verilmesi bekleniyor.
Ferhat Tunç hakkında 301’den kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi
Sanatçı ve aktivist Ferhat Tunç hakkında, 2017 yılının Eylül ayında HDP tarafından Van’da düzenlenen Barış ve Demokrasi mitinginde yaptığı konuşmadaki sözleri nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında Adalet Bakanlığı’na TCK 301. maddesinden soruşturma izni verilmesi talebiyle yapılan başvuru reddedildi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 Ekim 2019 tarihli kararında, Tunç hakkında 301. maddeden kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.