Özgür Gündem davasında Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan ve Bilge Aykut’un beraatine, diğer sanıkların dosyalarının ayrılmasına karar verildi; gazeteci Emre Orman “propaganda” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı; istinaf mahkemesi, Ferhat Tunç’a verilen hapis cezasını onadı.
Özgür Gündem davasında 3 beraat kararı
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yayın danışma kurulu üyeleri ile yöneticilerinin “Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak”, “Terör örgütüne üye olmak” ve “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın 16. duruşması 14 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Dosyayı hükme bağlayan mahkeme, Necmiye Alpay ve Bilge Aykut’un tüm suçlardan beraatine; Aslı Erdoğan’ın ise “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” ve “örgüt üyeliği” suçlarından beraatine, “propaganda” suçu yönünden ise Basın Kanunu’ndaki dört aylık sürenin aşılması nedeniyle hakkındaki suçlamanın düşmesine karar verdi.
Haklarında yakalama emri bulunan ve henüz ifadesi alınmamış olan Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu’nun dosyalarının ayrılmasına karar veren mahkeme, Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Eren Keskin yönünden süre talep edildiği için bu sanıklar yönünden de dosyanın ayrılmasına karar verdi.
P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.
Gazeteci Yunus Duman gözaltına alındı
Mezopotamya Ajansı (MA) Van muhabiri Yunus Duman, 14 Şubat 2020 tarihinde evine yapılan baskın sonrası gözaltına alındı.
Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Duman, Van İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı TEM Şube’ye götürüldü. Duman hakkında 24 saat avukat kısıtlılığı getirildiği öğrenildi.
Deniz Yücel hakkında ceza talebi
Alman Die Welt gazetesinin eski Türkiye temsilcisi Deniz Yücel’in “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamalarıyla yargılandığı davanın altıncı duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
11 Şubat 2020 tarihinde mütalaasını sunan duruşma savcısı, Yücel’in basın yoluyla zincirleme şekilde PKK/KCK “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve nefrete tahrik etmek” suçlarından cezalandırılmasını talep etti.
Savcı ayrıca, 6 Kasım 2016 tarihli yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafının üstüne “Darbeci” başlığını attığı gerekçesiyle Yücel hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.
Gazeteci Emre Orman, ilk duruşmasında hapis cezasına çarptırıldı
Gazeteci Emre Orman’ın sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek zincirleme şekilde “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme, Orman’ı “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.
P24 tarafından takip edilen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.
Adil Demirci’nin yargılandığı dava ertelendi
Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Adil Demirci ve 22 kişinin “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın yedinci duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
P24 tarafından takip edilen duruşmada sekiz tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.
Yurtdışında yaşayan Demirci ise duruşmaya katılmadı. Sanık avukatları ve duruşmada hazır bulunan sanıklar adlî kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep ettiler. Mahkeme, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması yönündeki talepleri, yargılamanın konusu bakımından ölçülü olmasını gerekçe göstererek reddetti. Duruşma 16 Haziran’a ertelendi.
Ali Sönmez Kayar’ın yargılandığı davada gizli tanık ifadesi alınamadı
ETHA muhabiri Ali Sönmez Kayar’ın da aralarında bulunduğu dokuz kişinin “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuksuz yargılandıkları davanın altıncı duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
P24’ün takip ettiği duruşmada, sanıklardan Sıtkı Güngör ve sanık avukatları hazır bulundu. Kayar ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme önceki celse Kayar yönünden gizli tanık “Zafer Atılım”ın dinlenmesine karar vermişti. SEGBİS sistemiyle sesi ve görüntüsü değiştirilerek duruşmaya katılan gizli tanık, yaşanan teknik aksaklık sebebiyle dinlenilmedi.
Mahkeme, gizli tanığın bir sonraki celse dinlenmesine karar vererek davayı 9 Haziran’a erteledi.
Ahmet Sever’in “hakaret” suçundan yargılandığı dava Mayıs ayına ertelendi
T24 yazarı ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eski basın danışmanı Ahmet Sever’in, İçimde Kalmasın/Tanıklığımdır kitabı gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mustafa Şentop ve Mustafa Varank’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde görüldü.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, yurtdışında bulunan Sever’le ilgili gönderilen belgelere verilecek cevabın beklenmesine ve avukatının üç dosya kapsamında savunma yapması için zaman verilmesine karar vererek yargılamayı 14 Mayıs’a bıraktı.
Abdullah Kaya’nın davası Mayıs ayına ertelendi
KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Abdullah Kaya’nın “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde görüldü.
Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Kaya ve avukatı katıldı. Mahkeme, duruşmaya katılmayan bir sanığın dinlenmesi için duruşmayı 14 Mayıs’a erteledi.
Gazeteci Zehra Özdilek “hedef gösterme” suçlamasıyla hâkim karşısına çıktı
Cumhuriyet gazetesi muhabiri Zehra Özdilek hakkında yaptığı bir haberde gizli tanığın adını açık yazdığı gerekçesiyle “terörle mücadelede yer almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 12 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme, Özdilek’e tebliğ edilmeyen “kovuşturmaya yer olmadığı” kararının yok hükmünde olduğunu belirterek esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 14 Nisan’da görülecek.
P24 tarafından takip edilen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.
Mustafa Gökkılıç hakkında iddianame hazırlandı
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile MİT görevlilerinin 7 Şubat 2012’de ifadeye çağrılmasına yönelik soruşturma sonucunda aralarında gazeteci Mustafa Gökkılıç’ın da bulunduğu 14’ü tutuklu 34 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
Radikal gazetesi eski muhabiri Gökkılıç, soruşturma kapsamında 19 Temmuz 2018 tarihinde tutuklanmıştı.
11 Şubat 2020 tarihli iddianamede, müşteki Mustafa Özer’in telefonunun dinlemeye alındığı, soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunduğu halde müştekinin savcılıktaki beyanının basına sızdırıldığı, Taraf gazetesi web sitesinde müştekinin ismiyle birlikte fotoğrafının yayımlandığı, bu şekilde Özer’in MİT adına çalıştığı deşifre edilerek PKK/KCK’ya hedef gösterildiği, can güvenliğinin tehlike altına girdiği iddiaları yer alıyor.
İddianamede Gökkılıç’ın da aralarında bulunduğu 16 kişiye “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme,” “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma,” “Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme,” “Gizliliğin İhlali,” “Nitelikli Resmi Belgede Sahtecilik” suçlamaları yöneltiliyor. Bu kişilerin ağırlaştırılmış müebbet ve 26,5 yıldan 45,5 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor. İddianamede 15 diğer şüphelinin ise ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl ile 53 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.
Ahmet Altan ve Taraf gazetesine açılan tazminat davası reddedildi
AKP eski Milletvekili Recep Yıldırım tarafından Taraf gazetesinde 2009 yılında yayımlanan “Çete Köstebeği AKP’li Vekil” başlıklı bir haber ve Ahmet Altan’ın köşesinde konu ile ilgili yazdığı yazılar gerekçe gösterilerek açılan tazminat davası, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin bozma ilamının ardından 10 Şubat 2020 tarihinde yeniden görüldü.
Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma ilamının ardından yeniden gördüğü davada Taraf gazetesi, Ahmet Altan, Adnan Demir ve Yıldıray Oğur yönünden davanın reddine karar verdi.
Soner Arıkanoğlu yönünden kısmen kabul ve kısmen ret kararı veren mahkeme, davacıya 10 bin TL ödenmesine karar verdi. Karara karşı temyiz yolu açık bulunuyor.
Müzisyen Erhan Güleryüz hakkında beraat kararı verildi
Müzisyen Erhan Güleryüz hakkında 30 Ağustos 2019 tarihinde verdiği konser sırasında sahnede söylediği sözler nedeniyle açılan davada beraat kararı verildi.
Dava, Kırklareli Demirköy Asliye Ceza Mahkemesi’nde 7 Şubat günü görüldü. Güleryüz, Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik eleştirel yorumları nedeniyle “halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak” suçlamasıyla yargılanıyordu.
İstinaf mahkemesi, Ferhat Tunç’a verilen hapis cezasını onadı
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, sanatçı ve hak savunucusu Ferhat Tunç’a sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçundan 2018 yılında verilen hapis cezasını onadı.
Tunç, davanın 25 Eylül 2018 tarihinde görülen karar duruşmasında İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezasına çarptırılmış, hükmün açıklanması geri bırakılmamıştı.
İstinaf mahkemesi, 4 Şubat 2020 tarihli kararında, Tunç’un avukatlarınca yapılan istinaf başvurusunu esastan reddetti. Karara karşı temyiz yolu açık bulunuyor.
Türkiye’de Basın ve İfade Özgürlüğü – 246
Özgür Gündem davasında Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan ve Bilge Aykut’un beraatine, diğer sanıkların dosyalarının ayrılmasına karar verildi; gazeteci Emre Orman “propaganda” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı; istinaf mahkemesi, Ferhat Tunç’a verilen hapis cezasını onadı
Özgür Gündem davasında 3 beraat kararı
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin yazar ve yayın danışma kurulu üyeleri ile yöneticilerinin “Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak”, “Terör örgütüne üye olmak” ve “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın 16. duruşması 14 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Dosyayı hükme bağlayan mahkeme, Necmiye Alpay ve Bilge Aykut’un tüm suçlardan beraatine; Aslı Erdoğan’ın ise “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” ve “örgüt üyeliği” suçlarından beraatine, “propaganda” suçu yönünden ise Basın Kanunu’ndaki dört aylık sürenin aşılması nedeniyle hakkındaki suçlamanın düşmesine karar verdi.
Haklarında yakalama emri bulunan ve henüz ifadesi alınmamış olan Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu’nun dosyalarının ayrılmasına karar veren mahkeme, Zana Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı ve Eren Keskin yönünden süre talep edildiği için bu sanıklar yönünden de dosyanın ayrılmasına karar verdi.
P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.
Gazeteci Yunus Duman gözaltına alındı
Mezopotamya Ajansı (MA) Van muhabiri Yunus Duman, 14 Şubat 2020 tarihinde evine yapılan baskın sonrası gözaltına alındı.
Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Duman, Van İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı TEM Şube’ye götürüldü. Duman hakkında 24 saat avukat kısıtlılığı getirildiği öğrenildi.
Deniz Yücel hakkında ceza talebi
Alman Die Welt gazetesinin eski Türkiye temsilcisi Deniz Yücel’in “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamalarıyla yargılandığı davanın altıncı duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
11 Şubat 2020 tarihinde mütalaasını sunan duruşma savcısı, Yücel’in basın yoluyla zincirleme şekilde PKK/KCK “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve nefrete tahrik etmek” suçlarından cezalandırılmasını talep etti.
Savcı ayrıca, 6 Kasım 2016 tarihli yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fotoğrafının üstüne “Darbeci” başlığını attığı gerekçesiyle Yücel hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
P24 tarafından izlenen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.
Gazeteci Emre Orman, ilk duruşmasında hapis cezasına çarptırıldı
Gazeteci Emre Orman’ın sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek zincirleme şekilde “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkeme, Orman’ı “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı. Hükmün açıklanması geri bırakıldı.
P24 tarafından takip edilen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.
Adil Demirci’nin yargılandığı dava ertelendi
Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Adil Demirci ve 22 kişinin “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davanın yedinci duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
P24 tarafından takip edilen duruşmada sekiz tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.
Yurtdışında yaşayan Demirci ise duruşmaya katılmadı. Sanık avukatları ve duruşmada hazır bulunan sanıklar adlî kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep ettiler. Mahkeme, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması yönündeki talepleri, yargılamanın konusu bakımından ölçülü olmasını gerekçe göstererek reddetti. Duruşma 16 Haziran’a ertelendi.
Ali Sönmez Kayar’ın yargılandığı davada gizli tanık ifadesi alınamadı
ETHA muhabiri Ali Sönmez Kayar’ın da aralarında bulunduğu dokuz kişinin “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuksuz yargılandıkları davanın altıncı duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
P24’ün takip ettiği duruşmada, sanıklardan Sıtkı Güngör ve sanık avukatları hazır bulundu. Kayar ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme önceki celse Kayar yönünden gizli tanık “Zafer Atılım”ın dinlenmesine karar vermişti. SEGBİS sistemiyle sesi ve görüntüsü değiştirilerek duruşmaya katılan gizli tanık, yaşanan teknik aksaklık sebebiyle dinlenilmedi.
Mahkeme, gizli tanığın bir sonraki celse dinlenmesine karar vererek davayı 9 Haziran’a erteledi.
Ahmet Sever’in “hakaret” suçundan yargılandığı dava Mayıs ayına ertelendi
T24 yazarı ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eski basın danışmanı Ahmet Sever’in, İçimde Kalmasın/Tanıklığımdır kitabı gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mustafa Şentop ve Mustafa Varank’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde görüldü.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, yurtdışında bulunan Sever’le ilgili gönderilen belgelere verilecek cevabın beklenmesine ve avukatının üç dosya kapsamında savunma yapması için zaman verilmesine karar vererek yargılamayı 14 Mayıs’a bıraktı.
Abdullah Kaya’nın davası Mayıs ayına ertelendi
KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Abdullah Kaya’nın “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşması 13 Şubat 2020 tarihinde görüldü.
Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Kaya ve avukatı katıldı. Mahkeme, duruşmaya katılmayan bir sanığın dinlenmesi için duruşmayı 14 Mayıs’a erteledi.
Gazeteci Zehra Özdilek “hedef gösterme” suçlamasıyla hâkim karşısına çıktı
Cumhuriyet gazetesi muhabiri Zehra Özdilek hakkında yaptığı bir haberde gizli tanığın adını açık yazdığı gerekçesiyle “terörle mücadelede yer almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 12 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşma sonunda ara kararını açıklayan mahkeme, Özdilek’e tebliğ edilmeyen “kovuşturmaya yer olmadığı” kararının yok hükmünde olduğunu belirterek esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcıya gönderilmesine karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 14 Nisan’da görülecek.
P24 tarafından takip edilen duruşma ile ilgili habere bu bağlantıdan erişilebilir.
Mustafa Gökkılıç hakkında iddianame hazırlandı
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile MİT görevlilerinin 7 Şubat 2012’de ifadeye çağrılmasına yönelik soruşturma sonucunda aralarında gazeteci Mustafa Gökkılıç’ın da bulunduğu 14’ü tutuklu 34 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
Radikal gazetesi eski muhabiri Gökkılıç, soruşturma kapsamında 19 Temmuz 2018 tarihinde tutuklanmıştı.
11 Şubat 2020 tarihli iddianamede, müşteki Mustafa Özer’in telefonunun dinlemeye alındığı, soruşturma dosyasında gizlilik kararı bulunduğu halde müştekinin savcılıktaki beyanının basına sızdırıldığı, Taraf gazetesi web sitesinde müştekinin ismiyle birlikte fotoğrafının yayımlandığı, bu şekilde Özer’in MİT adına çalıştığı deşifre edilerek PKK/KCK’ya hedef gösterildiği, can güvenliğinin tehlike altına girdiği iddiaları yer alıyor.
İddianamede Gökkılıç’ın da aralarında bulunduğu 16 kişiye “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme,” “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma,” “Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme,” “Gizliliğin İhlali,” “Nitelikli Resmi Belgede Sahtecilik” suçlamaları yöneltiliyor. Bu kişilerin ağırlaştırılmış müebbet ve 26,5 yıldan 45,5 yıla kadar ayrı ayrı hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor. İddianamede 15 diğer şüphelinin ise ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl ile 53 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep ediliyor.
Ahmet Altan ve Taraf gazetesine açılan tazminat davası reddedildi
AKP eski Milletvekili Recep Yıldırım tarafından Taraf gazetesinde 2009 yılında yayımlanan “Çete Köstebeği AKP’li Vekil” başlıklı bir haber ve Ahmet Altan’ın köşesinde konu ile ilgili yazdığı yazılar gerekçe gösterilerek açılan tazminat davası, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin bozma ilamının ardından 10 Şubat 2020 tarihinde yeniden görüldü.
Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma ilamının ardından yeniden gördüğü davada Taraf gazetesi, Ahmet Altan, Adnan Demir ve Yıldıray Oğur yönünden davanın reddine karar verdi.
Soner Arıkanoğlu yönünden kısmen kabul ve kısmen ret kararı veren mahkeme, davacıya 10 bin TL ödenmesine karar verdi. Karara karşı temyiz yolu açık bulunuyor.
Müzisyen Erhan Güleryüz hakkında beraat kararı verildi
Müzisyen Erhan Güleryüz hakkında 30 Ağustos 2019 tarihinde verdiği konser sırasında sahnede söylediği sözler nedeniyle açılan davada beraat kararı verildi.
Dava, Kırklareli Demirköy Asliye Ceza Mahkemesi’nde 7 Şubat günü görüldü. Güleryüz, Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik eleştirel yorumları nedeniyle “halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak” suçlamasıyla yargılanıyordu.
İstinaf mahkemesi, Ferhat Tunç’a verilen hapis cezasını onadı
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, sanatçı ve hak savunucusu Ferhat Tunç’a sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçundan 2018 yılında verilen hapis cezasını onadı.
Tunç, davanın 25 Eylül 2018 tarihinde görülen karar duruşmasında İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 11 ay 12 gün hapis cezasına çarptırılmış, hükmün açıklanması geri bırakılmamıştı.
İstinaf mahkemesi, 4 Şubat 2020 tarihli kararında, Tunç’un avukatlarınca yapılan istinaf başvurusunu esastan reddetti. Karara karşı temyiz yolu açık bulunuyor.
Cezaevindeki gazeteciler ve medya çalışanları listesi
14 Şubat 2020 tarihi itibarıyla Türkiye’de en az 97 gazeteci ve medya çalışanı, tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.
Ayrıntılı listeye bu bağlantıdan erişilebilir.